11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii din Ergheviţa învaţă în clase fără uşi

Elevii din Ergheviţa învaţă în clase fără uşi

Revoltă la o şcoală cu clasele I-IV dintr-o comună a judeţului Mehedinţi. Peste 20 de părinţi au luat cu asalt unitatea de învăţământ, nemulţumiţi că şcoala nu mai are uşi nici la intrare şi nici la sălile de curs, iar elevii stau la ore îmbrăcaţi în paltoane. În tot acest timp, cei care ar trebui să rezolve problema îşi pasează responsabilitatea reciproc.

În Şcoala Ergheviţa din Mehedinţi învaţă 30 de elevi şi 20 de preşcolari. Copiii sunt ţinuţi în frig, după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, constructorul care a renovat unitatea de învăţământ a furat uşile, supărat că nu şi-a primit banii pe lucrare.
„Suntem în anul 2010, în secolul XXI, şi copiii noştri învaţă într-o şcoală care, în loc de uşi, are puse dulapuri şi panouri. Nu este posibil ca primăria şi inspectoratul şcolar să îl lase pe constructor să vină să ia uşile. Ei l-au angajat, ei au făcut proiectul, au semnat, au pus ştampile, acum să rezolve pentru că noi nu ne lăsăm copiii în frig şi nici nu suntem de acord să îi trimitem la altă şcoală îndepărtată atâta timp cât există aici. Să facă bine şi să pună vechile uşi înapoi pentru că altfel nu se poate!“, a spus Tudor Miroşu, părinte.
Oamenii spun că fac eforturi mari pentru a-şi aduce copiii la şcoală şi acuză conducerea ISJ Mehedinţi de dezinteres.
„Copilul meu are un handicap, nu poate să meargă şi în fiecare dimineaţă îl aduc kilometri întregi ca să înveţe carte pentru că este cel mai bun din clasă, iar aici stă în frig. Cum să mai fie atenţi la ore când ei, săracii, sunt îngheţaţi? Sunt copii mici, de clasa întâi. Cei de la grădiniţă au trei – patru ani. Cum să stea de la 7.20 până la 12.00 în frig? Cei de la Inspectoratul Şcolar nici nu s-au sinchisit să vină măcar să vadă care este situaţia“, a spus alt părinte.

Administratoarea Şcolii Ergheviţa: Eu nu am ce să fac

Administratoarea Şcolii Ergheviţa a spus plângând că vrea să fie lăsată în pace.
„Eu nu am ce să fac, nu am cu cine să vorbesc. Ştiu că este greu pentru copii, am vorbit cu directorul, cu domnul primar, am chemat şi poliţia, ne-au spus că o să rezolve, dar până acum nu s-a întâmplat nimic. Vă rog să mă lăsaţi în pace!“, a spus administratoarea Şcolii Ergheviţa.
După cum susţin oamenii, cadrele didactice se tem de mai-marii din inspectorat.
„Poate că aşa trebuie să se întâmple în Uniunea Europeană, copiii să înveţe în clase cu uşi invizibile. Eu am o nepoţică la grădiniţă şi nu îmi este frică de nimeni, aşa cum le este profesorilor frică de cei de la inspectorat. Le este teamă că îşi pierd locul de muncă“, a spus Irina Pătraşcu, bunică.

Directorul coordonator al proiectului: Eu nu am nici o vină

Maria Miclău, directorul coordonator al proiectului pentru care Primăria Şimian trebuie să plătească 840.000 de lei, se scuză şi spune că a semnat, deşi nu a văzut proiectul finalizat.
„Eu nu am nici o vină. Eu am supervizat lucrarea, dar nu am ştiut că nu s-a finalizat, nu am primit toţi banii. S-au făcut lucrările posibile până acum. Eu mi-am dat toată silinţa pentru acest proiect, dar a ieşit altceva. La şcolile unde s-au făcut lucrări există directori care au competenţa să verifice lucrările, nu înţeleg de ce ei nu au făcut nimic! Eu am respectat legea şi nu am ştiut că se va ajunge aici“, a declarat Maria Miclău.

Inspectorul general al ISJ: Nu este de competenţa mea să rezolv această problemă

Inspectorul general al ISJ Mehedinţi susţine că este prieten cu constructorul şi l-a rugat pe acesta să nu ia uşile, dar inevitabilul s-a produs.
„Eu îl cunosc pe constructor, i-am spus să nu se ajungă aici, dar, pentru că nu şi-a primit banii, a luat uşile. Oricum nu este de competenţa mea să rezolv această problemă. Eu trebuie să mă asigur că procesul de educare se desfăşoară normal. Le-am propus directorilor de la şcolile respective şi primarului să îi mutăm pe copii la şcolile din localităţile vecine, dar nu vor. Am vorbit cu prefectul şi a spus că va merge la faţa locului pentru a se găsi soluţii. Nu ştiu cum s-a făcut proiectul, banii sunt de la consiliul local, nu este problema inspectoratului. Probabil că problema are şi o conotaţie politică, dar nu am eu dreptul să verific“, a declarat Emil Mirică, inspector şcolar la ISJ Mehedinţi.
Părinţii şi-au luat copiii acasă, iar procesul de învăţământ a fost suspendat pe termen nelimitat în Şcoala Ergheviţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII