Şase persoane, printre care şi regele neîncoronat al returnărilor de TVA, Samir Sprînceană, au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT Craiova pentru constituire de grup infracţional organizat şi clonare de carduri.
Procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT au decis vineri după-amiază să-i trimită în judecată în stare de arest pe şase membri ai aşa-numitului „grup al carderilor lui Samir“. Ovidiu Robert Doran, de 25 de ani, Bogdan Iulian Niţulescu, de 27 de ani, Claudiu Mihail Bălan, zis Grăsuţu, de 24 de ani, Samir Ionel Sprînceană, de 43 de ani, Aurel Gigi Toma, zis Gherghe, de 24 de ani, şi Liviu Sfetcovici, de 35 de ani, toţi din Craiova, urmează să fie judecaţi de Tribunalul Dolj pentru constituirea de grup infracţional organizat şi deţinerea de echipamente, respectiv parole şi coduri de acces, în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică.
Serviciile de informaţii au avut un rol esenţial în adunarea probelor din acest dosar. De mai câteva luni, Samir şi mai mulţi apropiaţi ai săi fac obiectul unei ample operaţiuni de filaj şi supraveghere, inclusiv interceptare a telefoanelor şi convorbirilor ambientale.
Maşină vândută pentru aparatură de clonare
Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au început cercetările în acest caz în februarie 2010. Atunci au aflat că în Bănie îşi desfăşura activitatea un grup infracţional organizat care se ocupa cu montarea pe bancomate din Germania, Franţa şi Italia a unor dispozitive „skimmer“ pentru a copia date de pe carduri bancare. Cu datele respective erau clonate cardurile originale, iar banii obţinuţi prin retrageri frauduloase erau folosiţi de membrii grupării ca să-şi cumpere case şi maşini de lux în ţară.
Potrivit anchetatorilor, liderul grupului era Samir Sprînceană, care acţiona împreună cu Marius Tudoran (arestat în străinătate pentru infracţiuni similare), dar şi cu sprijinul lui Doran şi al altor două persoane. Aparatura de „skimming“ folosită de membrii grupului fusese achiziţionată de la doi bucureşteni.
După ce în primăvara acestui an autorităţile italiene au arestat în provincia Bari două „săgeţi“, una fiind nepotul lui Samir, Ovidiu Doran, dar şi după o seamă de neînţelegeri privind împărţirea banilor, Samir a început să caute noi furnizori de aparatură, ocazie cu care a cunoscut alt bucureştean. Ulterior, Samir Sprînceană s-a întâlnit cu acesta ca să îi vândă o maşină, iar cu banii obţinuţi să cumpere aparatură de skimming performantă. Pentru asta, bucureşteanul l-a pus în legătură pe Samir Sprînceană cu Aurel Toma.
Opriţi la vamă
Din ancheta desfăşurată în acest caz, oamenii legii au aflat că, la sfârşitul lunii mai, Doran şi cealaltă „săgeată“ au fost eliberaţi de autorităţile italiene şi au revenit imediat în ţară. Atunci, Samir Sprînceană a încercat să recupereze ce se mai putea din aparatura care nu fusese confiscată de autorităţile italiene de la „săgeţi“. A căutat mai multe persoane care să aducă aparatura din Italia, însă a fost refuzat. Potrivit procurorilor DIICOT, în acel moment, printre persoanele coordonate şi conduse de Samir pentru comiterea de infracţiuni cu carduri bancare au mai apărut două – Bălan şi Sfetcovici. În seara de 31 mai, Samir a decis să plece împreună cu Doran şi Niţulescu în Germania, unde urma să aibă o întâlnire cu Bălan, care trebuia să aducă aparatura folosită pentru copierea datelor cardurilor bancare (skimmere). Nu au apucat să ajungă în Germania, întrucât au fost opriţi în Vama Cenad şi aduşi la DIICOT Craiova pentru audieri.
În urma percheziţiei domiciliare efectuate de oamenii legii la Doran, au fost descoperite subansambluri confecţionate artizanal, utilizate în activitatea de descărcare a datelor obţinute prin skimming. La Niţulescu a fost găsită schema unui dispozitiv de copiere a datelor cardurilor bancare, iar la Bălan a fost descoperit un dispozitiv artizanal de citire/inscripţionare a benzii magnetice a cardurilor. De asemenea, în calculatorul ridicat de la Doran au fost descoperite softuri pentru descărcarea datelor informatice de pe skimmere, coduri PIN, dar şi 14 fragmente de fişier cu informaţii privind codurile de pe banda magnetică a unor carduri. De la Sfetcovici şi Toma au fost ridicate mai multe dispozitive de skimming. În plus, la Toma a fost găsit un pistol, pentru care acesta nu deţinea permis.
Acuzaţii au tăcut
Pe parcursul urmăririi penale, inculpaţii s-au prevalat de dreptul la tăcere sau, atunci când au renunţat la acest drept, nu au recunoscut nici una dintre acuzaţii. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă până la 20 ani de închisoare.