7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTot mai mulţi craioveni sunt răpuşi de infarct... atipic

Tot mai mulţi craioveni sunt răpuşi de infarct… atipic

Aveţi dureri atroce de stomac sau dureri chinuitoare de dinţi? Este cazul să mergeţi urgent la doctor, pentru că este posibil să suferiţi un infarct.

40 de români mor în fiecare zi din cauza infarctului de miocard, iar situaţia se agravează de la un an la altul. În ultimii ani au apărut cu o frecvenţă îngrijorătoare cazurile atipice. Simptomele sunt asemănătoare bolilor digestive şi totuşi este vorba de infarct de miocard. Bolnavul se tratează cu medicamente pentru stomac, iar când îşi dă seama este deja prea târziu.
Infarctul miocardic se manifestă, de obicei, prin dureri localizate la nivelul inimii (precordial). „Durerea este atroce, intensă, sfâşietoare, iradiază spre membrul superior stâng şi durează 20-30 de minute. Este declanşată şi accentuată la efort fizic, emoţii pozitive sau negative, frig, consum în exces de tutun. Se ameliorează sau cedează la administrarea de nitroglicerină sublingual“, a declarat dr. Cristina Geormăneanu, medic primar medicină de urgenţă în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
Forma înşelătoare de infarct miocardic, în schimb, poate fi confundată cu o boală gastrointestinală. „Durerea este localizată în spatele sternului – durere epigastrică, mimează o boală digestivă, de cele mai multe ori un puseu acut de ulcer. Apare de obicei la pacienţi consumatori de alcool, tutun sau supraponderali. Durerea este însoţită de dispnee, transpiraţii, greaţă, vărsături“, a precizat dr. Geormăneanu.

Bolnavii cu simptome atipice merg mai întâi la farmacie

Altă manifestare atipică este durerea de dinţi. „Durerea care iradiază în mandibulă sau în dinţi poate fi semnul unui infarct. Pacientul o confundă adesea cu patologia dentară şi merge să se trateze la dentist. Sau durerea care iradiază în umărul stâng poate fi confundată cu o suferinţă articulară şi bolnavul ajunge la ortopedie“, a mai spus medicul.
La UPU au ajuns în ultimii ani foarte mulţi pacienţi cu simptome atipice de infarct. Medicii susţin că nici unul dintre aceştia nu s-a prezentat la primele simptome, ci numai după ce a urmat tratament cu medicamente recomandate de la farmacie pentru simptome digestive sau dureri articulare. „Pacientul trebuie să fie investigat imediat. Mai întâi, i se face o electrocardiogramă. Dacă infarctul s-a petrecut recent, pot să nu apară modificări şi atunci investigaţia trebuie să continue la Urgenţă. Bolnavului i se recoltează sânge pentru evaluarea nivelului enzimelor, este monitorizat şi după aceea internat“, a mai spus Cristina Geormăneanu.
În concluzie, toate persoanele care prezintă dureri toracice sau epigastrice trebuie să meargă foarte repede la medic pentru depistarea unui infarct miocardic. Dacă este tratat la timp, poate fi vindecat. Fără tratament, poate fi fatal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII