17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGitenstein: Românii au nevoie de o presă independentă şi de partide care să nu depindă de oligarhi

Gitenstein: Românii au nevoie de o presă independentă şi de partide care să nu depindă de oligarhi

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, spune că românii au nevoie de o presă independentă de interesele economice care o folosesc pentru a manipula discursul public, dar şi de partide politice puternice, independente de oligarhii financiari.

Ambasadorul Mark Gitenstein a ţinut un discurs la Constanţa, pe tema „Diferenţa de opinie şi schimbarea nonviolentă“, cu ocazia celei de-a zecea ediţii a conferinţei bienale a Asociaţiei de Studii Americane din România.
În opinia ambasadorului, există cel puţin cinci elemente pe care tinerii români trebuie să le protejeze „mai presus de orice altceva“. Printre acestea, Gitenstein a enumerat „o presă independentă“, explicând că trebuie să fie „independentă nu doar de stat, ci şi de interesele economice care folosesc presa pentru a manipula discursul public“. Ambasadorul consideră, de asemenea, că ţara noastră are nevoie „de partide politice puternice, independente de oligarhii financiari şi dedicate asigurării bunăstării românilor obişnuiţi“. Reprezentantul diplomatic al SUA a menţionat şi necesitatea unui „sistem judiciar fidel statului de drept, un sistem care să protejeze orice persoană de încercările statului de a elimina diferenţele de opinie“. Gitenstein a vorbit şi despre „o piaţă liberă, protejată de concentrare economică pronunţată, prin existenţa unor legi antitrust şi a unor reglementări raţionale“ şi a menţionat că instituţiile trebuie să fie puternice şi să ţină seama de dezbaterile publice.
Ambasadorul a pledat pentru reformă politică şi consolidarea instituţiilor statului, spunând că şi în America, în anii 1880, economia, partidele politice şi presa din SUA erau controlate încă de interese economice puternice. „Aceste lucruri vă sună cunoscute?“, şi-a întrebat ambasadorul auditoriul. Diferenţa de opinie nu a avut un rol semnificativ în SUA în acei ani, când acele interese economice controlau presa şi partidele politice, iar prin intermediul acestora, şi sistemul judiciar, a explicat Gitenstein. El a subliniat însă că „situaţia a început să se schimbe odată cu mişcarea de reformare politică“.

„Fără existenţa libertăţii fundamentale, o schimbare de durată nu este posibilă“

Gitenstein a amintit de preşedintele Roosevelt, precizând că rămâne în istorie pentru că a iniţiat demersul de reformare a statului, care a luptat apoi împotriva oligarhilor, „ajutând astfel la consolidarea instituţiilor care, limitând puterea economică a oligarhilor, fac posibilă schimbarea“.
Ambasadorul este convins că „acest lucru se va întâmpla şi în România, însă – a atras el atenţia – doar atunci când se va întâmpla vor fi garantate diferenţa de opinie şi capacitatea adevărului de a combate greşeala. Şi fără existenţa acestei libertăţi fundamentale, o schimbare de durată nu este posibilă“, a avertizat ambasadorul Statelor Unite.
Gitenstein a vorbit în discursul său despre libertatea de exprimare şi despre Primul Amendament al Constituţiei SUA, pe care îl consideră cea mai importantă contribuţie a Americii la cultura mondială. În context, ambasadorul american a făcut unele paralele între istoria SUA şi cea a României, amintind despre momentul decembrie ‘89, când românii şi-au recâştigat dreptul la liberă exprimare după 50 de ani de dictatură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII