17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAutorităţile, dezinteresate de protecţia împotriva incendiilor la Rânca

Autorităţile, dezinteresate de protecţia împotriva incendiilor la Rânca

Prefectura Gorj şi Primăriile din Novaci şi Baia de Fier nu au făcut demersurile necesare pentru ca zona montană Rânca să beneficieze de un sistem funcţional de stingere a incendiilor şi de intervenţie în caz de urgenţă.

Autorităţile judeţene şi locale au înregistrat un eşec în ceea ce priveşte asigurarea unui sistem de intervenţie în caz de incendii, în zona montană Rânca. După ce şase cabane s-au făcut scrum iarna trecută, conducerea Prefecturii Gorj a organizat mai multe şedinţe cu şefii Primăriilor Novaci şi Baia de Fier, pentru ca la Rânca să fie disponibilă o autospecială care să fie folosită pentru lichidarea incendiilor şi care să fie păstrată în permanenţă la cota 1.650. După alte câteva şedinţe, s-a ajuns la concluzia că nu există fonduri pentru înfiinţarea unui pichet de pompieri sub Vârful Păpuşa şi ar fi mai indicat ca ambele primării să facă demersurile necesare pentru montarea mai multor hidranţi, în lipsa maşinii de pompieri. Cu toate că nu mai este mult până când sezonul rece se va instala la Rânca, iar cabanierii trebuie să dea drumul la sistemele de încălzire, instalarea hidranţilor fie nu este gata, fie nici măcar nu a început.

Nu a venit furtunul…

Primăriile Novaci şi Baia de Fier au ajuns la o înţelegere cu Prefectura Gorj pentru ca la Rânca să fie montaţi aproape 30 de hidranţi. Deocamdată, totul a rămas mai mult în fază de proiect. Cu toate că ar fi trebuit să finalizeze încă din vară montarea hidranţilor, astfel încât aceştia să poată fi puşi oricând în funcţi-une, reprezentanţii Primăriei din Novaci abia au reuşit să instaleze patru hidranţi din zece şi speră ca în această săptămână să mai fie montaţi doi. În prezent, hidranţii nu pot fi folosiţi în caz de incendiu, întrucât nu există furtun. „Am montat numai patru hidranţi şi vom mai pune doi şi astfel se va ajunge la şase. Mai avem încă patru şi vor fi zece, cât trebuia să fie montaţi. Noi am făcut comandă şi pentru furtun, dar nu a mai ajuns. Avem şi banii să îl achităm, însă îl aşteptăm să sosească. Fiecare bucată de furtun o să aibă 20 de metri, iar lungimea totală va fi de 200 de metri. Furtunul va fi depozitat la cabana Bradu, care aparţine Primăriei Novaci. Din păcate, nici nu putem visa la o autospecială la Rânca. Noi avem două maşini de pompieri, vechi de 35 – 40 de ani, şi pe care nu le casăm, pentru că nu putem pune altceva în loc. Abia urcă, iar iarna fac faţă cu greu“, a declarat primarul din Novaci, Pantelimon Todea.   

La Baia de Fier nu sunt bani

La Baia de Fier, lucrările de instalare a hidranţilor nici măcar nu au fost demarate. Motivul îl constituie lipsa banilor. În zona administrată de Primăria Baia de Fier trebuia să fie montaţi 20 de hidranţi. „Stăm şi ne uităm pentru că nu avem bani. Aşteptăm 500.000 de lei de la guvern pentru a finaliza alimentarea cu apă pentru Rânca şi pentru Cernădie. Avem făcută cam o pătrime din lucrare şi banii nu mai vin. Odată cu alimentarea cu apă erau prevăzuţi şi 20 de hidranţi. Am depus adrese la prefectură, la consiliul judeţean, la secretariatul general al guvenului şi nu am primit nici un răspuns. La rectificare, Primăria Baia de Fier a primit cu 800.000 de lei mai puţin. Nu sunt bani, ca peste tot. Asta este şi nu avem ce să facem. Nu putem decât să sperăm că nu se va întâmpla ceva rău. Am reuşit să vorbesc cu administratorul pârtiei să montăm măcar la baza teleschiului un hidrant, în acea intersecţie. Omul a fost de acord să îl facem pe banii lui. Măcar de acolo să putem lua apă până când urcă maşinile, în cazul în care vom avea incendii“, a menţionat Constantin Mihuţescu, edilul din Baia de Fier. La Rânca există câteva sute de vile, pensiuni şi hoteluri, însă autorităţile locale şi judeţene nu au reuşit ca în ultimul deceniu să construiască un pichet de pompieri dotat corespunzător. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII