10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNou-născuţi monitorizaţi

Nou-născuţi monitorizaţi

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj monitorizează 11 nou-născuţi din judeţ. În cursul anului trecut, au fost monitorizaţi 21 de copii, dintre care 18 erau nou-născuţi cu risc de abandon.

Potrivit reprezentanţilor DGASPC Gorj, anul acesta nu a existat nici un caz de abandon al vreunui nou-născut în maternitate. „În semestrul al doilea al anului 2010 au fost înregistrate opt cazuri cu risc de abandon şi trei cu risc social. Nu a fost înregistrat nici un abandon, faţă de 2009, când doi copii nou-născuţi au fost părăsiţi în maternitate. Pentru două cupluri mamă-copil s-a instituit măsura internării la Centrul maternal din Târgu Jiu, un copilaş a fost dat în plasament la un asistent maternal, iar altul a fost internat de urgenţă la centrul de la Cărbuneşti. Cele trei cazuri cu risc social sunt monitorizate în familie“, a spus Minodora Ianc, reprezentantă a DGASPC Gorj.
Anul trecut, un copilaş a fost abandonat de mama sa imediat după naştere, aceasta fugind din spital. Femeia a fost identificată, însă nu a fost găsită, familia sa declarând că nu ştie unde ar putea fi. Cel de-al doilea caz de abandon a apărut într-o maternitate din Dolj, acolo unde o tânără gorjeancă şi-a lăsat copilul nou-născut şi a fugit. Mama le-a explicat autorităţilor că şi-a părăsit bebeluşul pentru că familia şi soţul său nu ştiau de existenţa lui. Micuţul a fost dat spre adopţie.  

Măsuri de prevenţie

Pentru ca abandonul să fie evitat, autorităţile au solicitat ajutorul unor asociaţii nonguvernamentale care s-au implicat în programe de prevenţie. „De-a lungul anului trecut, pentru un caz s-a acordat sprijin financiar lunar din partea Fundaţiei Nos Enfants D’Ailleurs, pentru că mama mai avea în întreţinere trei minori. Pentru două cazuri de copii supuşi riscului abandonului am primit sprijin din partea Asociaţiei Inimi de Gorjeni, iar pentru alt caz aceeaşi asociaţie a achitat datoriile pe care o familie nevoiaşă le avea la întreţinere. Facem ce putem pentru ca riscul abandonului să fie eliminat şi pentru ca aceşti micuţi să crească alături de cea care i-a adus pe lume“, a mai spus Minodora Ianc. În primele şapte luni ale acestui an au fost stabilite 85 de măsuri de protecţie specială pentru cazurile de copii care au intrat prima dată în sistemul de protecţie socială, 17 dintre micuţi fiind daţi în plasament de urgenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU