10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAnghel de la Cervina, scandal pe ogor

Anghel de la Cervina, scandal pe ogor


Scandal pe recolta de grâu între angajaţii a două firme, una deţinută de un francez, iar cealaltă de Mihai Anghel, patronul Cerealcom şi Cervina. Oamenii au fost la un pas să se ia ieri la bătaie în lanul de grâu, dar venirea poliţiei a calmat spiritele.

Firma Neuragri Inter-naţional, deţinută de patru acţionari francezi, a arendat peste 260 de hectare de teren agricol în comuna Giurgiţa de la mai mulţi proprietari, pe o perioadă de zece ani, după cum reiese din declaraţiile directoarei Luminiţa Voicu. Ieri, angajaţii au ieşit cu combinele pe câmp să recolteze grâul de pe o solă de 95 de hectare, când s-au trezit înconjuraţi din toate părţile de zeci de persoane care s-au pus de-a curmezişul utilajelor agricole şi nu s-au mişcat de acolo. „Au venit vreo 40 de oameni de la firma Cervina, a domnului Mihai Anghel, şi au început să se arunce în faţa combinelor. Noi avem contract de arendă pe o suprafaţă de 264 de hectare, iar azi (ieri – n.r.) recoltam de pe o solă de 95,5 hectare. Cei de la Cervina susţin că nu mai avem voie să intrăm pe acest teren pentru că este al lor acum, deoarece l-au cumpărat de la proprietară. Ei nu au făcut nici o lucrare pe acest teren şi acum vin şi ne cer toată recolta“, s-a revoltat Luminiţa Voicu.
Patronul Cervina, Mihai Anghel, prezent şi el la faţa locului, a spus că acum pământul este al firmei lui şi că nu îi mai lasă pe cei de la Neuragri să intre când vor ei. „Eu nu spun că nu e cultura lor, dar acum terenul e al meu. Vreau să încheiem un act juridic prin care să stabilim condiţiile în care intră pe acest teren“, a spus Anghel. Întrebat dacă revendică o parte din recolta la care Cervina nu a avut nici o contribuţie, Anghel a spus iniţial că nu. „Ba vrea toată recolta“, i-a strigat în faţă directoarea de la Neuragri. Atunci, patronul Cervina a recunoscut că ar trebui să primească o parte din recoltă. „Vreau şi eu ceva pentru că-mi folosesc terenul. Eu îmi apăr proprietatea şi pielea“, s-a apărat el. Şi unul, şi altul au spus că se vor reclama la Parchet.

Greu pe ogor

Situaţia juridică în care se află cele două părţi este încurcată. Firma Cervina a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare în martie anul acesta cu proprietara terenului, care în acelaşi timp îl avea deja arendat firmei Neuragri. Cervina a devenit proprietara celor 95,5 hectare abia pe 25 iunie, când a obţinut un certificat de la Judecătoria Segarcea ce ţine loc de contract de vânzare-cumpărare. Numai că sentinţa prin care a fost emis certificatul nu este definitivă şi irevocabilă, ci poate fi atacată cu recurs în 15 zile. Asta ar însemna că Cervina încă nu este proprietară definitiv. Presupunând că va deveni proprietară, problemele nu dispar pe viitor. Pe de o parte, există o firmă, Neuragri, care are un contract de arendă în vigoare, dar persoana cu care l-a semnat nu mai este proprietara terenului. De cealaltă parte este Cervina, care a cumpărat un teren şi doreşte să dispună cum vrea de el. Legea arendării nr. 16/1994 actualizată nu lămureşte cum se procedează în această situaţie. La articolul 8, legea prevede că „Arendatorul (cel care predă terenul – n.r.) este obligat să predea bunurile arendate în termenul şi în condiţiile stabilite, să garanteze pe arendaş de evicţiune totală sau parţială şi să execute toate celelalte obligaţii asumate prin contract. De asemenea, articolul 7 din contractul de arendare, aşa cum este el prevăzut în lege, spune că arendatorul are obligaţia să-l garanteze pe arendaş de evicţiune totală sau parţială, precum şi de viciile ascunse ale lucrului pe care îl arendează. În antecontractul de vânzare-cumpărare, persoana care a vândut terenul către Cervina nu a amintit nicăieri de existenţa unui contract de arendare încheiat cu firma francezilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII