Şi cu banii câştigaţi, şi cu zilele libere asigurate. Cei care au dreptul la venitul minim garantat ca formă de protecţie socială s-au gândit bine şi au găsit soluţia: când n-au avut chef de muncă au dus scutiri medicale şi absenţele le-au fost motivate. Şi-au luat liber, dar au fost şi plătiţi.
4.008. Acesta este numărul dosarelor depuse la Primăria Craiova în primele cinci luni ale acestui an, pentru ajutorul social reglementat prin Legea 416/2001. Conform legislaţiei, ca să beneficieze de acest drept, persoanele apte de muncă trebuie să lucreze. În fiecare lună, există acţiuni şi „lucrări de interes public“ pentru care regiile din subordinea locală, mai precis, RAADPFL, Regia Autonomă de Transport şi Serviciul Public de Salubritate Craiova, solicită ajutor. „Numărul orelor de muncă se calculează, potrivit art. 29, alin. 3 din HGR nr. 1010/2006, proporţional cu cuantumul ajutorului social de care beneficiază familia sau persoana singură, numărul de zile fiind între 4 şi 13“, precizează purtătorul de cuvânt al primăriei, Carmen Licu.
Peste jumătate erau false
În ultima perioadă, regiile s-au pomenit fără oameni la lucru, iar adeverinţele şi bolile au început să apară unele după altele, scutirile nerespectând limita maximă legală prevăzută (45 de zile de scutire medicală de la medicul de familie şi 90 de zile de la medicul specialist pe ultimele 12 luni calendaristice). „În urma întâlnirilor cu reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică Dolj şi cu medicii de familie“, continuă Carmen Licu, „această situaţie s-a modificat, în sensul că a scăzut cu aproximativ 60% numărul adeverinţelor eliberate“. Pentru 2010, în bugetul de venituri şi cheltuieli a fost aprobată suma de 2.530.000 de lei, iar de la începutul acestui an până la sfârşitul lunii mai s-au cheltuit 783.239 de lei pentru diverse forme de ajutor social. Din cele 4.008 dosare înregistrate, au fost „încetate“ 132, 198 au fost suspendate şi s-au efectuat 550 de anchete sociale la domiciliul beneficiarilor.