25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncă un judecător încătuşat

Încă un judecător încătuşat

Judecătorul Bogdan Diaconescu de la Tribunalul Dolj, fiul fostului prefect de Olt şi deputat Marin Diaconescu, a fost arestat preventiv, ieri, la propunerea procurorilor DNA – Serviciul Teritorial Craiova, fiind acuzat de comiterea infracţiunii de luare de mită. Diaconescu este cercetat în acelaşi dosar cu colegul său, Laurenţiu Anghel, şi alţi doi avocaţi, care au fost însă arestaţi preventiv încă de la începutul lunii mai pentru fapte de corupţie.

La o lună de la arestarea judecătorului de la Secţia Penală a Tribunalului Dolj, Laurenţiu Anghel, şi a avocaţilor Octavian Tiberius Ciucă (soţul judecătoarei Tatiana Georgeta Ciucă de la Judecătoria Băileşti) şi Ion Militaru, un alt judecător craiovean îi urmează în arest. Este vorba de Bogdan Diaconescu, coleg al lui Anghel la Secţia Penală a Tribunalului Dolj. Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de Diaconescu în acelaşi caz de corupţie în care sunt cercetaţi Anghel şi cei doi avocaţi, însă, pe 6 mai, numai cei trei au fost prezentaţi Curţii de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă. Şi judecătorul Diaconescu a trecut atunci pragul DNA, însă anchetatorii nu au avut suficiente probe pentru a cere şi în cazul lui arestarea preventivă.

O mită de 45.000 de euro

Vorba că la Tribunalul Dolj ar exista judecători care „rezolvă“ diverse dosare contra unor frumoase sume în euro circula de mult timp prin Craiova. Până în mai, anul acesta, nici un judecător de la Tribunalul Dolj nu a ajuns însă după gratii pentru fapte de corupţie.
Potrivit anchetatorilor, cercetările în acest dosar de corupţie au început pe 9 martie 2010, când craioveanul Sergiu Stănăgoi, aflat în arest preventiv, a formulat un denunţ în care spunea că avocatul Ion Militaru i-a promis că, în schimbul a 20.000 de euro, va obţine cercetarea în libertate a lui şi a celorlalţi doi inculpaţi din acelaşi dosar de înşelăciune cu cecuri fără acoperire – Marian Ciucă şi Constantin Drâmboi. Militaru i-a explicat că are influenţă atât pe lângă judecătorii de la Tribunalul Dolj, cât şi pe lângă cei de la Curtea de Apel Craiova. După alte două întâlniri cu Stănăgoi, pe 18 martie, când deja avocatul era supravegeat, Militaru i-a cerut acestuia 45.000 de euro, pretextând că judecătorul Bogdan Diaconescu, care judeca dosarul, i-a spus că suma pretinsă iniţial e mult prea mică faţă de gravitatea faptelor şi valoarea prejudiciului.
În urma supravegherii, anchetatorii au stabilit că omul de legătură între avocatul Militaru şi judecătorul Bogdan Diaconescu era un alt avocat, Octavian Tiberius Ciucă, însă era implicat şi un alt judecător, Laurenţiu Anghel, colegul de birou al lui Bogdan Diaconescu.

Traseul mitei

„Tranzacţia“ ar fi trebuit să aibă loc pe 4 mai, cu o zi înainte de judecarea dosarului celor trei inculpaţi de către judecătorul Diaconescu, însă aceştia au transmis printr-o rudă că nu au toţi banii ceruţi, aşa că a fost amânată pentru a doua zi. În dimineaţa zilei de 5 mai, ruda arestaţilor s-a întâlnit cu avocatul Militaru în apropierea Tribunalului Dolj, pentru a-i da toţi cei 45.000 de euro solicitaţi, însă banii erau pregătiţi de DNA pentru flagrant. Militaru i-a spus bărbatului să pună banii în portbagajul maşinii sale – un VW Passat cu numărul de înmatriculare DJ-71-MGJ – pe care l-a deschis de la distanţă. Militaru a luat banii şi s-a urcat în maşina avocatului Ciucă, un Peugeot, care ajunsese după câteva minute, şi au mers împreună în cartierul Brazda lui Novac. Acolo Ciucă a coborât şi s-a întâlnit cu Laurenţiu Anghel, a schimbat câteva cuvinte cu acesta, după care s-a urcat în maşină şi a plecat, fără Militaru, care a luat un taxi şi s-a întors la Tribunal. Ciucă a mers cu Peugeotul pe diferite străzi, până a ajuns pe strada Câmpului, unde s-a întâlnit din nou cu Anghel, care îl aştepta în maşina sa. Anchetatorii care îi supravegheau au observat că avocatul i-a dat lui Anghel un plic pe geamul autoturismului, apoi s-a urcat în maşina sa şi s-a întors la Tribunalul Dolj.
O echipă de filaj l-a însoţit pe Ciucă, iar o alta l-a preluat pe judecătorul Anghel. Acesta a mers cu maşina personală până pe strada Nicolae Iorga şi a intrat în blocul A 33. După câteva minute a ieşit, având în mână câteva documente şi a plecat spre Tribunalul Dolj, unde, pe hol, s-a întâlnit cu colegul său, judecătorul Bogdan Diaconescu. A discutat cu acesta câteva secunde, după care s-au despărţit. Anchetatorii nu au putut observa dacă Anghel i-a dat lui Diaconescu vreo sumă de bani cu această ocazie.
În aceeaşi zi, cei doi avocaţi au fost reţinuţi pentru trafic de influenţă. Judecătorul Anghel a fost şi el reţinut, nu doar pentru trafic de influenţă, ci şi pentru complicitate la dare de mită.

Împărţeala banilor

La o lună după ce colegul său şi cei doi avocaţi au fost arestaţi preventiv, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova au considerat că au obţinut suficiente probe împotriva judecătorului Bogdan Diaconescu. Luni seară,judecătorul a fost reţinut pentru 24 de ore în baza unei ordonanţe emise de procurorii DNA, care, ieri-dimineaţă, au solicitat judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Şedinţa de judecată a fost programată pentru ora 12.00, fiind secretă. După ore bune de deliberări, în jurul orei 16.30, judecătorii Curţii de Apel s-au pronunţat şi au emis pe numele colegului lor de la Tribunalul Dolj un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. După pronunţarea sentinţei, Bogdan Diaconescu a fost condus în arestul IPJ Dolj, unde se află şi colegul său, Laurenţiu Anghel. Potrivit anchetatorilor, magistratul este acuzat de comiterea infracţiunii de luare de mită.
Potrivit unui comunicat emis aseară de DNA, Diaconescu a primit 15.000 de euro prin intermediul colegului său Anghel Laurenţiu, în ziua de 5 mai, zi în care a şi modificat sentinţa penală dată iniţial celor trei inculpaţi – Sergiu Stănăgoi, Marian Ciucă şi Constantin Drîmboi.
Procurorii Anticorupţie au precizat că cei 15.000 de euro reprezintă o parte din totalul de 45.000 de euro, bani pretinşi şi primiţi de la denunţători prin intermediul avocatului Militaru. Restul de 30.000 de euro au fost împărţiţi între avocaţi şi Anghel, primii luând 25.000 de euro, iar judecătorul Anghel restul de 5.000 de euro.

Primul a fost Anghel şi avocaţii
În seara zilei de 6 mai, Curtea de Apel Craiova a anunţat sentinţa privind propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii Serviciului Teritorial Craiova al Direcţiei Naţionale Anticorupţie împotriva judecătorului Laurenţiu Traian Anghel şi a avocaţilor Octavian Tiberius Ciucă, respectiv Ion Militaru, membru al Baroului Olt. Instanţa a decis faţă de toţi cei trei învinuiţi arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile. Pe 3 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul formulat de cei trei, după ce, cu o săptămână în urmă, Curtea de Apel Craiova decisese prelungirea cu încă 30 de zile a mandatelor emise pe numele lor.

Judecată mai blândă
Pe 5 mai, judecătorul Bogdan Diaconescu a dat sentinţa în cazul celor trei arestaţi. Sergiu Stănăgoi, Marian Ciucă şi Constantin Drîmboi au fost găsiţi vinovaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 10 la 20 de ani. Judecătorul le-a acordat totuşi circumstanţe atenuante, apreciind că înainte de săvârşirea infracţiunii au avut o conduită bună, aşa că le-a micşorat pedeapsa, condamnându-i doar la câte patru ani de închisoare.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII