14.2 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlcean de 16 ani, premiat de Intel

Vâlcean de 16 ani, premiat de Intel

Un elev de 16 ani din Râmnicu Vâlcea a fost premiat de compania Intel pentru o aplicaţie şi un proiect dezvoltate în domeniul inteligenţei artificiale.

Ionuţ Alexandru Budişteanu, elev la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Râmnicu Vâlcea, s-a întors de la târgul Intel International Science and Engineering Fair cu premiul I pentru o aplicaţie în domeniul inteligenţei artificiale şi cu o diplomă pentru locul patru obţinut cu proiectul „NeurosLab“, un program pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale. „Aplicaţia pentru care am primit premiul este NeurosLab Rapid Application Development for Artificial Intelligence. Prin proiectul meu se pot crea, simula şi învăţa reţele neuronale artificiale multiperceptron“, a spus Ionuţ. Adolescentul a explicat şi cum funcţionează această aplicaţie. „Aveţi ceva scris de mână şi doriţi să transcrieţi direct pe calculator. Scanaţi fişa respectivă cu un scaner şi, cu un simplu click, reţeaua neuronală este capabilă să recunoască tot ce aţi introdus. Se poate învăţa o reţea pentru caracterele româneşti, pentru caracterele chinezeşti“, explică elevul.
Ionuţ a afirmat că aplicaţia lui poate fi utilizată şi pentru recunoaşterea feţelor şi se poate dovedi utilă în supravegherea angajaţilor de către manageri. El a explicat că a creat o bază de date cu câteva persoane şi a încărcat două poze ale fiecăreia, cu ochelari, iar reţeaua neuronală a recunoscut persoanele respective din fotografii în care nu purtau ochelari sau aveau pălărie ori ochii închişi.
Directorul unei companii care vrea ca aplicaţia să recunoască angajaţii ce vin la serviciu poate crea cu doar câteva click-uri o reţea neuronală cu feţele acestora, şi vor fi identificaţi cei care au fost prezenţi la slujbă.
În plus, aplicaţia inventată de Ionuţ Budişteanu poate fi utilizată şi pentru predicţiile de la burse sau pentru previziunile meteo. „Toate valorile sunt corelate ca în funcţia introdusă de mine, nu există valori aleatorii. Trebuie să fie corelate într-o anumită formă, cresc după o anumită regulă, scad după o anumită regulă, ca la bursă, după anumiţi factori“, a explicat Ionuţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII