20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPuşcărie pentru Andrei Braun

Puşcărie pentru Andrei Braun

Două instanţe l-au găsit până acum vinovat şi l-au condamnat la trei, respectiv doi ani de închisoare pe Andrei Braun, fiul fostului director adjunct al Direcţiei Judeţene pentru Sport Dolj. Tânărul a fost trimis în judecată pentru comiterea a 14 infracţiuni, de la ameninţare până la lovire şi uz de armă fără drept asupra fostei sale prietene şi a familiei acesteia.

Problemele pentru familia Roibu au început în 2008 când Andrei Braun, fiul fostului director adjunct al Direcţiei Judeţene pentru Sport Dolj, şi Mihaela Roibu, preparator universitar la Universitatea din Craiova, au pus capăt relaţiei pe care o aveau de câţiva ani. Nu a fost însă o despărţire ca toate altele, ci una cu năbădăi, după cum avea să îşi dea seama mai târziu Mihaela, dar şi familia ei. Andrei Braun a început să îi trimită aproape zilnic mesaje de ameninţare Mihaelei şi tatălui ei, Mihail Roibu. Îi urmărea pas cu pas, chiar şi atunci când plecau din localitate. De la SMS-uri prin care ameninţa cu moartea, Braun a trecut destul de repede la distrugeri – a tăiat cauciucurile maşinii lui Mihail Roibu. Familia Roibu a depus mai multe plângeri la poliţie, lucru care l-a înfuriat şi mai tare pe Braun. Pe 2 octombrie, în jurul orei 16.00, pe bulevardul Carol, în timp ce tatăl Mihaelei cobora din maşină, a fost împuşcat cu un pistol cu aer comprimat de către Andrei Braun.
După Crăciun, Braun a comis-o din nou. Trecând cu maşina pe lângă casa familiei Roibu, a văzut un autoturism parcat în faţa curţii, pe care nu-l cunoştea. A scos un topor din maşină şi s-a pus pe autoturismul „neidentificat“. I-a spart geamurile, a tăiat capota, după care s-a urcat în maşina sa şi a plecat. Familia Roibu, ajunsă în pragul disperării, a angajat bodyguarzi pentru a fi cât de cât în siguranţă. Poliţiştii de la Secţia 4 au adunat toate plângerile familiei Roibu într-un dosar, au strâns probe, după care l-au înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, cu propunere de trimitere în judecată. Nu au putut face însă o propunere de arestare pe numele lui Braun, pentru că, luate separat, faptele pe care le comisese erau pedepsite cu până la patru ani de închisoare, minimul pedepsei pentru care se poate solicita arestarea preventivă.

Condamnat la trei ani de puşcărie

Propunerea poliţiştilor a fost însuşită de procurori, care, pe 17 noiembrie 2008, l-au trimis pe Andrei Braun în judecată pentru o mulţime de fapte penale: cinci de ameninţare, două de distrugere, două de conducere fără permis şi câte una de loviri şi alte violenţe, insultă în formă continuată, port fără drept de armă neletală, uz fără drept de armă neletală şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice.
Procurorii au consemnat în rechizitoriu că, în perioada 25 iulie – 2 octombrie 2008, Andrei Braun, în mod repetat a recurs la acte de violenţă şi violenţă verbală, dar şi ameninţări la adresa Mihaelei Roibu, a părinţilor şi persoanelor din anturajul ei. Dosarul a fost înregistrat pe 27 noiembrie 2008 pe rolul Judecătoriei Craiova, iar pe 7 iulie 2009 instanţa s-a pronunţat.
Pentru ameninţări la adresa lui Mihail Roibu, Braun a fost condamnat la un an de închisoare. Pentru ameninţări la adresa Mihaelei, a primit şase luni de închisoare, iar pentru că a ameninţat-o şi pe Eliza Roibu a mai primit trei luni. Pentru distrugere a luat două pedepse cu închisoarea, una de un an şi alta de şase luni, iar pentru distrugere cu circumstanţe agravante a fost condamat la alte trei pedepse, două a câte un an şi una de doi ani de puşcărie. Pentru loviri şi alte violenţe a mai primit un an de închisoare.
Pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, Braun a mai primit două pedepse, una de şase luni de închisoare şi alta de un an, iar pentru ultraj contra bunelor moravuri, alţi doi ani. Încă un an de închisoare a mai primit pentru săvârşirea a două infracţiuni de conducere a unui autovehicul de către o persoană al cărei permis i-a fost retras.
Judecătorii au contopit pedepsele, urmând ca Braun să o execute pe cea mai grea, cea de doi ani de închisoare, la care a mai fost adăugat un spor de un an. Braun a mai fost obligat să plătească daune morale în valoare totală de 6.000 de lei pentru familia Roibu, plus contravaloarea stricăciunilor. În final, judecătorii au dispus obligarea la tratament a inculpatului.

La Tribunal au rămas doi ani

Braun şi familia Roibu au făcut apel împotriva soluţiei Judecătoriei Craiova, care a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 17 iulie 2009.
Judecătorii de aici au respins apelurile formulate de familia Roibu, însă l-au admis pe cel al lui Andrei Braun. A fost desfiinţată în parte sentinţa penală, fiind înlăturat sporul de un an de închisoare. Braun a scăpat mai uşor, urmând să execute nu trei ani, cât primise de la Judecătorie, ci numai doi. În prezent, dosarul se află pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova, unde se judecă recursul. Dosarul a fost înregistrat pe 4 februarie 2010, iar până acum au fost trei termene, la toate fiind dispusă amânarea, fie din lipsă de procedură, fie la cererea procurorului de caz. Următorul termen a fost stabilit de instanţă pe 31 mai.

Are discernământ diminuat
Înainte să fie trimis în judecată, Andrei Braun a fost expertizat psihiatric. Pe 8 octombrie 2008, Braun s-a internat la Clinica de Psihiatrie 1, iar după câteva zile a fost externat cu diagnosticul „tulburare psihotică acută la o personalitate de tip instabil-impulsiv“. Medicii au apreciat şi consemnat în raportul de expertiză medico-legală psihiatrică faptul că Braun are discernământul faptelor şi al consecinţelor acestora diminuat şi l-a avut diminuat şi în perioada săvârşirii faptelor.

Mai are un dosar 

Potrivit poliţiştilor de la Secţia 4, Braun face obiectul altui dosar, care însumează alte 13 fapte penale comise împotriva familiei Roibu, de la ameninţări şi până la distrugeri. Poliţiştii au precizat că în acest dosar cercetările sunt în curs de finalizare, urmând ca Andrei Braun să fie expertizat din nou, de data aceasta la Bucureşti, după care dosarul va fi trimis procurorilor. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

27 COMENTARII