15.3 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCâini morţi în lada de îngheţată

Câini morţi în lada de îngheţată

Cadavre de câini în descompunere, cranii aruncate în iarbă, cuşti pline de mizerie şi un miros îngrozitor. Aşa arată adăpostul de câini din Slatina, deşi din acte reiese că animalele primesc hrană de 7.000 de lei pe lună.

Adăpostul de câini din Slatina este mai degrabă un loc în care patrupedele sunt lăsate să moară, decât unul în care să beneficieze de îngrijire. Asta susţine o echipă formată din reprezentanţi ai Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor, care a venit vineri la Slatina pentru a semnala condiţiile grele în care trăiesc animalele de la adăpostul din oraş. Aceştia spun că au chiar fotografii în care se văd câini care devorau cadavrele altora de foame.
„Nu este posibil aşa ceva. Acest loc nu poate fi numit adăpost pentru animale. Am găsit câini morţi, fecale, dejecţii, câini care mâncau din cadavrele altora. Lângă adăpost sunt mormane de cadavre în putrefacţie. Animalele sunt chinuite şi lăsate să moară de cei care sunt plătiţi din bani publici ca să le îngrijească. Este un adevărat focar de infecţie aici“, a spus Aurelia Loacă, din cadrul Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor.
„Adăpostul nici măcar nu are autorizaţie de funcţionare. Cabinetul medical arată groaznic. Câinii morţi sunt ţinuţi într-o ladă de îngheţată până când vin cei de la firma cu care au contract să ridice cadavrele. Dacă animalele sunt îngrijite, atunci de ce se mănâncă între ele sau mor?“, se întreba altă reprezentantă de la Protecţia Animalelor.  

Amenzi pentru neregulile găsite

Echipa venită la adăpostul de animale din Slatina a sesizat comisarii Gărzii de Mediu Olt şi inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt cu privire la condiţiile în care trăiesc patrupedele.  
„În urma verificărilor, la adăpostul de animale din Slatina s-a constatat că acesta nu deţine instalaţii pentru colectarea şi eliminarea dejecţiilor şi nici spaţii sau containere speciale pentru depozitarea cadavrelor. Pentru aceste neconformităţi, legislaţia în vigoare prevede amenzi începând de la 1.000 la 2.500 de lei“, a spus Aurora Mandache, de la Garda de Mediu Olt.
Şi reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt au spus că vor lua măsuri în acest caz. „Din câte am înţeles, adăpostul nu are autorizaţie, iar pentru asta riscă o amendă de până la 50.000 de lei“, a spus Alin Ivan, din cadrul DSVSA Olt.

„Câinii sunt hrăniţi“

Reprezentanţii Primăriei Slatina spun că animalele sunt îngrijite şi că în fiecare lună ele primesc hrană de 7.000 de lei. „Câinii sunt hrăniţi. Adăpostul, în care sunt aproximativ 100 de animale este în curs de autorizare. Nu este unul modern, dar asta este situaţia. Sperăm să îl aducem şi la standarde europene. Medicul veterinar de la adăpost, care în prezent este în concediu, trebuia să anunţe firma Protan, cu care noi avem contract pentru ridicarea cadavrelor. Ultima dată au fost ridicate în urmă cu aproximativ două săptămâni. Nu ştiam că sunt cadavre aici. Vom lua măsuri împotriva celor care nu şi-au făcut treaba“, a spus Florin Ciocan, directorul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat.

S-a decis externalizarea

Adăpostul de animale funcţionează de aproape doi ani. Primăria a cheltuit în jur de 100.000 de lei pentru a-l repara. „Am avut bunăvoinţă şi am vrut să facem ceva frumos acolo. Am renovat clădirea, am reparat cuştile. Câinii trebuie adunaţi de pe stradă pentru că primim foarte des sesizări de la cetăţenii muşcaţi de aceste animale fără stăpân. Având în vedere că nu mai avem voie să angajăm, ba chiar trebuie să reducem cheltuielile, am găsit soluţia ca adăpostul să fie externalizat. În mai puţin de o lună va fi scos la licitaţie“, a spus Ana Anghel, viceprimarul Slatinei.  
La adăpostul de animale din Slatina sunt angajate în prezent opt persoane,  printre care şi paznici.   

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

30 COMENTARII