22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandal ca la uşa... dispensarului

Scandal ca la uşa… dispensarului

Locuitorii din Giubega au rămas de aproape două săptămâni fără asistenţă medicală, întrucât medicul de familie şi consiliul local din comună se ceartă pentru o cameră.

Oamenii bolnavi din Giubega nu mai ştiu ce să facă şi încotro să o apuce. De la 1 aprilie, doctoriţa de familie din comună refuză să le mai dea reţete medicale şi consultaţii pe motiv că nu mai are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Sătenilor nu le vine să creadă. La început au bănuit că este din cauza grevei medicilor de familie. De vreo două zile însă, medicii de familie au căzut la pace cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar doctoriţa o ţine în continuare pe a ei. Nu primeşte pe nimeni la consultaţii.
Toată comuna Giubega este acum în fierbere din această cauză. Oamenii vorbesc pe la colţuri de problemele dintre doctoriţă şi primărie, iar unii, sătui de atâta aşteptare, i-au cerut doctoriţiei să le dea fişele medicale şi au plecat să se înscrie la alţi medici din comunele vecine.

Primăria mai vrea un medic

Felicia Tîrziu este singurul medic de familie din Giubega. Din cei peste 2.000 de locuitori ai comunei, 1.700 sunt pe listele ei, iar dintre aceştia, 1.400 sunt asiguraţi. De zece ani, Felicia Tîrziu are exclusivitate în ceea ce priveşte asistenţa medicală la Giubega, însă consiliul local vrea să schimbe lucrurile. Pe motiv că medicul de familie nu s-ar ridica la standardele cerute de săteni, aleşii comunei au încercat să aducă în localitate încă un medic. „Am primit numeroase sesizări despre modul în care înţelege să-şi facă datoria doamna doctor. Oamenii se plâng că nu o găsesc la cabinet, pentru că pleacă mai devreme de la serviciu ca să prindă autobuzul de la ora 12.30 spre Craiova. Săptămâna trecută i-a lăsat pe nişte oameni cu mortul în casă pentru că nu a vrut să semneze certificatul constatator al decesului“, susţine primarul localităţii, Gheorghe Guna.
De la 1 ianuarie 2010, consiliul local a refuzat să-i prelungească dr. Tîrziu contractul de concesiune pentru întreg dispensarul, oprind o încăpere pentru noul medic de familie căruia consiliul local dorea să-i facă aici cabinet.
„Clădirea respectivă are 116 mp, din care 97,5 mp ar urma să-i fie concesionaţi în continuare doamnei doctor Tîrziu. Nu are nevoie de mai mulţi. Conform normelor în vigoare, un cabinet poate să aibă o suprafaţă de aproximativ 16 metri pătraţi ca să poată funcţiona“, a spus primarul.

Lux la primărie, dezastru la dispensar

Doctoriţa de familie nu a aşteptat ca aleşii locali să-i bage în cabinet alt medic de familie şi a refuzat să semneze contractul de concesiune. Felicia Tîrziu susţine că spaţiul pe care voia să-l oprească primăria era chiar sala de sterilizare, motiv pentru care prefectura ar fi declarat nelegală hotărârea de consiliu local privind contractul de concesiune. „Un cabinet medical nu poate să obţină autorizaţie de funcţionare dacă nu are sală de sterilizare. Dacă vor alt medic de familie, să-i dea altă locaţie pentru cabinet“, susţine dr. Tîrziu.
Fără contract de concesiune, medicul de familie nu poate încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi, prin urmare, pacienţii nu pot primi consultaţii gratuite. Primăria ar vrea ca dr. Tîrziu să transforme în sală de sterilizare debaraua, însă medicul refuză această variantă pe motiv că încăperea respectivă ar avea, la rândul ei, nevoie de „sterilizare“. „Încăperea este prea mică, iar acoperişul este stricat şi plouă înăuntru, iar pe tavan s-a făcut deja igrasie. Cum să faci sterilizare în astfel de condiţii? Nu îţi dă voie Direcţia de Sănătate Publică“, mai spune medicul de familie.
Igrasie este însă şi în sala de sterilizare, pe care primăria vrea să o transforme în cabinet. De altfel, tot dispensarul medical arată jalnic. Din cauza relaţiei încordate cu doctoriţia de familie, aleşii locali nu au mai ţinut cont de nevoile locuitorilor de a primi îngrijiri medicale în condiţii decente, nealocând de mai mulţi ani nici un fel de fonduri pentru repararea dispensarului. Astăzi, cabinetul medicului de familie este o ruşine pentru comunitatea din Giubega, cu pereţii plini de igrasie, cu porţiuni de tencuială căzută, mobilier vechi şi cu un medic nevoit să se spele pe mâini cu apă din găleată, pentru că nu există apă curentă.
În contrast cu cele văzute aici, se prezintă clădirea primăriei. Situată la câteva sute de metri mai departe, pe şoseaua principală, clădirea cu etaj este cea mai modernă construcţie din localitate, iar biroul primarului întrece toate aşteptările. Două fotolii de piele şi o măsuţă de sticlă răsfaţă privirea oaspeţilor, în timp ce picioarele li se scufundă în covorul gros. Un televizor cu ecran LCD vine să întregească aerul de confort pe care îl inspiră încăperea.

Bolnavii suferă

În tot acest război, bolnavii din Giubega au fost prinşi la mijloc. De la 1 aprilie, medicul de familie nu mai oferă consultaţii şi nu mai eliberează reţete, trimiteri, adeverinţe pentru angajare sau alte acte medicale.
Gheorghe Bobocu, de 54 de ani, este cardiac. Bărbatul venise vineri la medicul de familie pentru reţetă, dar a fost refuzat: „Nu pot să iau medicamente la liber din farmacie pentru că nu am bani. Costă 2 lei pastila; într-o lună de zile ajung la 60 de lei şi nu am bani să cumpăr. Eu am înţeles că este un litigiu între doctoriţă şi primărie, dar noi, oamenii bolnavi, ce facem? Suntem lăsaţi să murim?“. În cele din urmă, Gheorghe Bobocu a fost silit să ia o hotărâre grea. Bărbatul a cerut doctoriţei fişa medicală ca să se poată înscrie la alt medic de familie dintr-o comună vecină.
Alţii sunt însă prea bolnavi ca să poată pleca. Ei sunt lăsaţi pur şi simplu să moară pentru că medicul de familie nu le prescrie medicamente. Tudora Dârloaica, de 68 de ani, a suferit un accident vascular-cerebral, a fost operată pe creier la Bucureşti şi se află în evidenţa cabinetului de la Giubega. Femeia s-a târât în baston până la cabinetul medical ca să o implore pe dr. Tîrziu să-i dea reţetă pentru medicamente. Rugăminţile femeii nu au avut nici un efect, pentru că doctoriţa nu are contract cu CAS, din cauză că primăria nu vrea să-i concesioneze tot cabinetul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII