11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalJaful de la Şimnic, la final

Jaful de la Şimnic, la final

Comisia Judeţeană de Aplicare a Legilor fondului funciar Dolj a băgat-o pe mânecă definitiv. Magistraţii au dat câştig de cauză Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Şimnic, căreia Comisia îi furase din pix peste o mie de hectare de teren ca să le retrocedeze băieţilor deştepţi din imobiliare.

Gazeta de Sud a scris pe larg despre jaful pe care l-a practicat Comisia de Aplicare a Legilor fondului funciar Dolj condusă de fostul prefect Silviu Dumitru şi ghidată de juristul-şef al prefecturii, Eugen Marinescu, cu terenurile staţiunii. Prin două hotărâri dubioase, scoase la foc automat de comisie, peste o mie de hectare de teren au fost smulse din domeniul public al statului şi trecute în domeniul privat al comunelor Şimnicul de Sus şi Gherceşti, ai căror primari au împărţit pământul după cum au dorit. Printr-una dintre hotărâri, 600 de hectare de pe raza comunei Şimnic, administrate de staţiune şi aflate în proprietatea statului, au fost trecute în proprietatea comunei şi apoi retrocedate de primăriţă.
Prin altă hotărâre, 390 de hectare de teren, de această dată situate pe teritoriul comunei Gherceşti, au trecut în proprietatea comunei şi au fost, de asemenea, retrocedate. Staţiunea a dat în judecată Comisia Judeţeană şi a câştigat definitiv şi irevocabil ambele procese. Pentru terenurile de la Şimnic, procesul s-a derulat la Craiova, atât Judecătoria, cât şi Tribunalul dând câştig de cauză staţiunii. În cazul terenului de la Gherceşti, după ce a pierdut la Judecătoria Craiova, primarul din Gherceşti a cerut strămutarea procesului şi a reuşit invocând presiunea mass-media, care informa opinia publică despre mersul procesului. Judecătorii de la Tribunalul Sibiu, acolo unde s-a judecat recursul, au respins vinerea trecută cererea Comisiei Judeţene, iar cele 390 de hectare de teren s-au întors în proprietatea statului. Chiar şi cu sentinţele în buzunar, conducerea staţiunii mai are mult de luptat pentru a reintra cu totul în posesia terenurilor. „Avem peste 115 procese prin care încercăm să anulăm titlurile de proprietate deja emise pe acele terenuri. În plus, mai avem două procese pe rol. Unul prin care o persoană din Piscu Vechi ne-a dat în judecată, cerând să-i retrocedăm 33 de hectare, iar celălalt în care noi am cerut anularea unei hotărâri a Comisiei Judeţene, prin care s-au luat din domeniul public 67 de hectare de la Gherceşti. În acest din urmă caz, s-a cerut strămutarea şi ne judecăm la Sinaia“, a spus Constantin Găvan, directorul Staţiunii Şimnic. Acesta s-a declarat mirat de faptul că actualul prefect, Eugen Georgescu, nu a renunţat la recursul pentru cele 390 de hectare de pământ de la Gherceşti. „Am susţinut acelaşi punct de vedere cu ceilalţi doi prefecţi dinaintea mea. Puteam eu să susţin altceva?“, s-a întrebat prefectul. Acesta a precizat că nu poate spune dacă va sancţiona pe vreunul dintre subordonaţi. „Este foarte bine că terenurile se întorc la stat. Mă bucur. Eu nu am nici un interes acolo. Până nu vine hârtia, nu pot spune nimic. Vreau să văd şi eu justificarea instanţei. Dacă s-a pierdut procesul, înseamnă că s-a făcut dreptate“, a spus prefectul. Retrocedările suspecte de la Şimnic sunt anchetate de DNA Craiova. Într-un comunicat trimis GdS, Direcţia Naţională Anticorupţie spunea că a început urmărirea penală IN REM în acest caz (se anchetează fapta, nu persoane – n.r.).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII