Judecătorii Curţii de Apel Craiova au fost din nou nevoiţi să repare o gafă a colegilor de la Tribunalul Dolj, care au lăsat în liberate doi indivizi cercetaţi pentru clonare de carduri. Unul dintre învinuiţi nu mai este însă de găsit.
Magistraţii de la Tribunalul Dolj s-au făcut din nou remarcaţi zilele trecute într-un caz de crimă organizată. Procurorii DIICOT au propus arestarea preventivă a trei învinuiţi, însă tribunalul a emis mandat doar pentru unul dintre ei. Joi, Curtea de Apel Craiova a decis ca şi ceilalţi doi să fie arestaţi, însă unul dintre aceştia profitase deja de libertatea pe care i-o dăduse tribunalul, dispărând fără urmă.
Prinşi cu aparatură compromiţătoare
Pe baza unor interceptări telefonice, avizate de judecători, anchetatorii au stabilit că, în primele zile ale lunii martie, Costăchioiu urma să îl trimită la Amsterdam, în Olanda, pe un anume „Codruţ“ sau „Cornel“ – identificat drept Codruţ – Cornel Badea, de 20 de ani, din Craiova – cu aparatură de skimming în bagaje. Aşa s-a şi întâmplat.
În dimineaţa de 3 martie, Badea a plecat din Craiova către Amsterdam la bordul unui autocar Atlassib. La marginea Aradului, însă, autocarul a fost tras pe dreapta de poliţiştii de la Crimă Organizată, care aveau o ţintă precisă: percheziţionarea bagajelor tânărului craiovean. Şi au avut ce găsi: mai multe dispozitive de skimming, camere miniaturale şi tot felul de dispozitive de genul celor utilizate la clonarea de carduri.
Chestionat cu privire la bunurile găsite asupra sa, Badea a declarat că Marinel-Viorel Costăchioiu şi amicul acestuia, Laurenţiu-Marinel Vasile, de 43 de ani, tot din Craiova, îl trimiseseră în Olanda cu aparatura, urmând să vină şi ei ulterior. Mai mult, Badea a susţinut că nu ar fi fost prima dată când cei doi îl foloseau într-o asemenea activitate infracţională.
Imediat după ce aparatura compromiţătoare a fost găsită în bagajul lui Badea, cei doi parteneri ai săi – Costăchioiu şi Vasile – au fost ridicaţi din Craiova, exact în momentul în care se urcau într-un BMW cu numărul de înmatriculare DJ-11-UCV. La percheziţionarea acestei maşini, au fost descoperite mai multe mijloace informatice şi de stocare a datelor, printre care şi patru capete de citire/redare, toate ascunse într-un pachet de ţigări.
În noaptea de 3 spre 4 martie, procurorii DIICOT au dispus reţinerea pentru 24 de ore a celor trei, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, falsificarea instrumentelor de plată electronică şi deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică.
Doi – în arest, al treilea – de negăsit
Pe 4 martie, procurorii i-au prezentat pe cei trei învinuiţi în faţa judecătorilor de la Tribunalul Dolj, cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii însă au decis să emită mandat de arestare doar pentru Cornel Codruţ Badea. Faţă de Marinel Viorel Costăchioiu, instanţa a aplicat doar măsura obligării de a nu părăsi localitatea. Cât despre Laurenţiu Marinel Vasile – singurul care avea la activ o condamnare, emisă de Tribunalul Gorj, pentru infracţiuni similare – Tribunalul Dolj nu a luat absolut nici o măsură preventivă faţă de acesta.
Procurorii DIICOT nu s-au împăcat cu ideea şi au făcut recurs, care s-a judecat joi, la Curtea de Apel Craiova. Judecătorii de aici au apreciat că există indicii temeinice cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de către toţi cei trei învinuiţi, dispunând arestarea preventivă şi pentru ceilalţi doi, pe care tribunalul îi lăsase în libertate.
Costăchioiu a fost deja arestat, în noaptea de joi spre vineri. Vasile, însă, e de negăsit, anchetatorii bănuind că a fugit în străinătate, profitând de gentileţea exagerată a judecătorilor de la Tribunalul Dolj.