25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul de Psihiatrie Poiana Mare, amendat cu 35.000 de lei

Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, amendat cu 35.000 de lei

Pentru că nu respectă condiţiile de gospodărire a apelor, persoanele fizice şi juridice riscă să primească amenzi semnificative de la Direcţia Apelor (DA) Jiu Craiova. De la începutul anului, valoarea amenzilor aplicate a ajuns deja la 45.000 de lei, dintre care una de 35.000 de lei a fost dată Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare.

În ultimele două luni, în urma controalelor efectuate la comunităţile, primăriile şi societăţile comerciale care-şi defăşoară activitatea în bazinul hidrografic, Direcţia Apelor (DA) Jiu a aplicat şase sancţiuni, două amenzi şi patru avertismente. „În urma controalelor, am aplicat două amenzi contravenţionale: una în valoare de 10.000 de lei unei persoane fizice din Petrila (pentru că în curtea sa au fost excavate trei bazine piscole pentru creşterea şi reproducerea păstrăvului) şi una în valoare de 35.000 de lei Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare, care, deşi fusese notificat anterior pentru a intra în legalitate, nu deţine autorizaţie de gospodărire a apelor“, a declarat Marian Tălău, directorul tehnic al DA Jiu. Acesta a explicat că, potrivit legislaţiei în vigoare, orice unitate care consumă şi evacuează apă în apele subterane şi de suprafaţă trebuie să deţină această autorizaţie, în care se precizează volumul de apă captată şi cel de apă evacuată şi prin care se impune o anumită calitate a apei evacuate. „În avizul de gospodărire dat cu ani în urmă, spitalului i-au fost impuse nişte condiţii, care nu au fost îndeplinite“, a adăugat Marian Tălău, care a precizat că autorizaţia de gospodărire a apelor este ca o autorizaţie de funcţionare.

Cursurile de apă trebuie curăţate

În ultima perioadă, DA Jiu a demarat ample acţiuni de igienizare a cursurilor de apă, care au scopul de a preveni posibilele inundaţii. Numai în Dolj au fost igienizate 15 râuri pe malurile cărora au fost depistate depozite de gunoaie. „Acţiunea se va desfăşura în continuare pentru că vrem să evităm eventualele  blocaje pe cursurile de apă (care ar putea obtura secţiunea de scurgere). În plus, ne îndreptăm atenţia asupra râurilor mari – Jiu, Deznăţui“, a precizat directorul tehnic al DA Jiu. Mai mult decât atât, reprezentanţii Direcţiei monitorizează depozitele noi de gunoi. În zonele în care populaţia va continua să arunce gunoaiele pe cursurile apelor, primăriile riscă amenzi cuprinse între 35.000 şi 70.000 de lei. Asta, deoarece depozitele necontrolate de deşeuri de orice fel şi neîntreţinerea corespunzătoare a albiilor râurilor pot provoca neplăceri.

Nu există risc de inundaţii iminente

Chiar dacă se menţine cod portocaliu pe fluviul Dunărea, pe sectorul Calafat-Zimnicea, până pe 12 martie, potrivit informaţiilor primite de la DA Jiu, cotele apelor sunt în scădere la Calafat. Reprezentanţii DA Jiu sunt însă în permanentă alertă. „Din şase în şase ore, se verifică starea tehnică a digurilor de apărare, astfel încât să nu mai apară probleme ca în 2006“, a declarat Cosmin Petruţ Călin, directorul coordonator al DA Jiu, care a explicat că reprezentanţii Direcţiei şi ai ANIF sunt pregătiţi să intervină în orice moment dacă apar eventuale probleme. Totuşi, deocamdată, nu au fost identificate probleme deosebite la diguri. „Terenurile care au fost inundate au fost în zona Calafat – Ciuperceni – Desa – Poiana-Mare, care este neîndiguită“, a adăugat Cosmin Petruţ Călin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS