7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalClasele step by step, la un pas de desfiinţare

Clasele step by step, la un pas de desfiinţare

Patru dintre şcolile în care funcţionează Programul „step by step“ nu vor mai primi din toamnă, din parteaa Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, avizul de funcţionare, din cauza numărului mic de elevi. Costurile la o astfel de clasă sunt duble, copiii fiind îndrumaţi de doi învăţători.

Învăţământul de tip step by step a devenit, în ultimii ani, tot mai agreat de către părinţii craioveni, în special de cei foarte ocupaţi. În prezent, în Craiova funcţionează mai multe clase cu predare step by step, cu personal calificat, iar cererile au crescut în fiecare an. Dar cum criza economică a lovit şi sistemul educaţional, din acest an ministerul nu a prevăzut sume pentru acest tip de educaţie.

Vor rămâne doar două şcoli

În Craiova, funcţionează şase unităţi de învăţământ alternativ, însă începând cu anul şcolar 2010-2011 multe dintre aceste clase riscă să dispară, iar părinţii copiilor care studiază în astfel de şcoli vor fi nevoiţi să îi transfere la clase cu program normal.
„La Colegiul Naţional «Fraţii Buzeşti» avem cinci clase cu program de predare step by step, la Liceul «Henri Coandă» avem trei clase, la Şcoala nr. 30 – trei, la CN «Elena Cuza» – două, la Şcoala nr. 37, două, la Şcoala nr. 31 – două. La CN «Elena Cuza», Şcoala nr. 37 şi Şcoala nr. 31 există toate şansele ca directorii să nu mai ceară, din cauza numărului mic de elevi, formarea de noi clase step by step, având între 14 şi 30 de elevi. Din toate unităţile şcolare amintite, vom acorda cu siguranţă acceptul de funcţionare a Programului «step by step» doar CN «Fraţii Buzeşti» şi Şcolii nr. 30, în rest nu se justifică un astfel de program, ce presupune costuri duble, având în vedere numărul mic de elevi“, a precizat Diana Buşoi, inspector general la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.
Decizia finală privind clasele cu Program „step by step“ va fi luată după ce unităţile de învăţământ finalizează perioada de înscrieri pentru clasa I, pentru a şti exact de câte cadre didactice este nevoie. Clasele de step by step ce vor fi desfiinţate vor avea program normal, renunţându-se la unul dintre învăţători.

La Buzeşti – 27 de părinţi şi-au înscris deja copiii la „step by step“

Fiecare clasă cu Program „step by step“ are câte doi învăţători, iar multe dintre activităţi au loc pe centre de interes.
De exemplu, unii elevi scriu, în timp ce alţii lucrează la matematică sau la ştiinţe, iar programul şcolar este organizat până la ora 16.00. În fiecare dimineaţă, copiii află care este însemnătatea zilei, calendarul schimbărilor din natură, dar şi noutăţi mai plăcute sau mai puţin plăcute din viaţa elevilor care doresc să le împărtăşească colegilor. De la ora 9.00 încep activităţile pe centre, iar între 12.00 şi 13.00 este pauza de masa. După-amiază, copiii participă la activităţi recreative – filme, poveşti, jocuri didactice, iar la sfârşit are la evaluarea sarcinilor de la centre. Chiar dacă au program mult mai complex decât colegii lor, învăţătorii care predau cu metode alternative sunt plătiţi la fel ca şi ceilalţi colegi din sistem.
Şi în acest an, părinţii care doresc să îşi înscrie copiii pentru clasa I la Programul „step by step“ trebuie să se grăbească. Unităţile de învăţământ craiovene au început deja să primească solicitări. „Acest tip de învăţământ este foarte solicitat de către părinţi. Avem deja experienţa anilor anteriori, diferenţa se vede, copiii implicaţi într-un astfel de program sunt foarte sociabili, deschişi, au devenit o familie şi se bucură de atenţia unor cadre didactice de excepţie. Până acum, am primit deja 27 de cereri“, a spus Zamfirică Petrescu, directorul CN „Fraţii Buzeşti“, din Craiova.

Programul „step by step“

Programul „step by step“ a fost preluat în România de Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională şi promovează educaţia centrată pe copil, ce respectă stilul individual de învăţare şi stadiile de dezvoltare ale copilului. Mediul educaţional organizat în grupele cu Program „step by step“ este atractiv, stimulativ, securizant, în care copiii se simt confortabil.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII