10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBăutura la volan - accidente şi dosare penale

Băutura la volan – accidente şi dosare penale

Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Dolj au depistat, vineri şi sâmbătă, şase şoferi care s-au urcat băuţi la volan, doi dintre ei fiind implicaţi în tot atâtea accidente rutiere.

Reprezentanţii Inspectora-tului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj au precizat că vineri, poliţişti din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acţiune pentru prevenirea şi combaterea accidentelor provocate de şoferii aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice. Cu această ocazie, au fost constatate două fapte penale de conducere a unui autoturism pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice şi 107 contravenţii, dintre care trei pentru consum de alcool, fiind aplicate amenzi în valoare totală de 40.270 de lei. În cadrul aceleiaşi acţiuni au fost suspendate şapte permise de conducere. Vineri, poliţiştii de la Rutieră l-au depistat în comuna Valea Stanciului pe Alexandru Stoica, de 58 de ani, din localitate, în timp ce conducea o Dacie, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest, acesta a indicat 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat. În aceeaşi zi a fost depistat, în comuna Işalniţa, Gheorghe Lungoc, de 67 de ani, din localitate, în timp ce conducea o Dacie având o alcoolemie de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat. Vineri, în jurul orei 21.30, în comuna Bârca, poliţiştii l-au oprit în trafic pe Viorel Dinuţi, de 41 de ani, din comuna Podari, care conducea o Dacie Nova, având o concentraţie de 0,83 mg/l alcool în aerul expirat. Alt doljean, Eugen Cintă, de 30 de ani, din comuna Valea Stanciului, a fost depistat de poliţişti sâmbătă seară, în timp ce conducea o Dacie pe DJ 561B, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice. Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o valoare de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Accidente provocate de şoferi băuţi

Sâmbătă noapte au fost înregistrate, în judeţul Dolj, două accidente rutiere provocate de şoferi care s-a urcat la volan, deşi consumaseră băuturi alcoolice. Potrivit IPJ Dolj, sâmbătă noapte, în jurul orei 23.00, poliţişti din cadrul Biroului Rutier au fost sesizaţi că pe strada Caracal din Craiova a avut loc un accident de circulaţie. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţişti, care a stabilit că Pompiliu Mihai, de 34 de ani, din comuna Coşoveni, în timp ce conducea un Citroen pe strada Caracal, la intersecţia cu strada Potelu a pierdut controlul direcţiei şi a lovit un indicator rutier. Şoferul a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat în cazul său o valoare de 1,12 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost dus la Spitalul de Urgenţă, unde i s-au recoltat probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.
Tot sâmbătă noapte, în jurul orei 00.00, poliţiştii din Desa au fost sesizaţi prin 112 despre faptul că la intrarea în comună un autoturism a ajuns în gardul unei gospodării, după care şoferul a abandonat maşina şi a părăsit locul accidentului. La faţa locului, poliţiştii au constatat că autoturismul care intrase în gard era un BMW care avea plăcuţele de înmatriculare confecţionate artizanal, din carton, pe ele fiind scris cu culoare albastră un număr de înmatriculare care aparţine unui autocamion al SNCFR Craiova. Poliţiştii l-au găsit în scurt timp pe şoferul care a condus autoturismul, acesta fiind Costinel Tănasie, de 19 ani, din comuna Unirea, şi au stabilit şi de ce acesta a fugit de la locul accidentului. Tânărul nu avea permis de conducere, iar în urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o concentraţie de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat. Pe numele său a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de conducere a unui autovehicul neînmatriculat pe drumurile publice, sub influenţa băuturilor alcoolice şi fără permis de conducere.
Poliţiştii doljeni au precizat că pe numele şoferilor care au fost depistaţi conducând băuţi au fost întocmite dosare penale.

Infracţiuni şi contravenţii

Conform Codului Rutier, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o concentraţie de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani. Conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă şi suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII