13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGravidele, în pericol de moarte din cauza lipsei unui medicament

Gravidele, în pericol de moarte din cauza lipsei unui medicament

Gravidele din România care aşteaptă să nască sunt în pericol de moarte din cauza lipsei de pe piaţă a unui medicament banal: Oxitocinul. Până la inventarea lui, în anii ‘60, o femeie din trei murea la naştere din cauza complicaţiilor.

Femeile care trebuie să nască sunt disperate. Oxitocinul, un medicament aparent banal, dar de care poate să depindă viaţa lor sau a copilului lor, nu se mai găseşte în spitale. Mai grav este că medicamentul nu se mai poate cumpăra nici din farmacii, iar pacientele sunt nevoite să apeleze la toate cunoştinţele pentru a încerca să-l obţină din străinătate.

20 de lei, preţul unei naşteri fără complicaţii

Oxitocinul este un medicament esenţial pentru naştere, susţin specialiştii: până la inventarea lui, în anii ‘60, femeile mureau din cauza complicaţiilor. „Este un medicament care permite sau determină dirijarea contracţiilor uterine în cursul naşterii şi contracţia uterului după naştere. Medicamentul este folosit pe scară largă şi a revoluţionat modul de naştere, ducând la reducerea complicaţiilor, cum ar fi hemoragiile“, susţine prof.dr. Nicolae Cernea, şeful Clinicii de Obstetrică – Ginecologie I de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
În Maternitatea Spitalului de Urgenţă a început să se simtă lipsa Oxitocinului încă de acum trei luni, însă medicii s-au descurcat. Farmacia spitalului a avut un stoc, care s-a epuizat repede, iar pacientele au fost trimise să-şi cumpere medicamentul de la farmaciile cu circuit deschis. N-a fost un efort financiar prea mare pentru gravide, pentru că o fiolă de Oxitocină costă doar un leu, iar la o naştere este nevoie de 20 de fiole. O vreme a mers aşa, însă de vreo câteva zile medicamentul nu se mai găseşte nicăieri. Farmaciile au terminat, la rândul lor, stocurile, iar medicii şi pacientele au început să ia la rând farmaciile mici de la sate sau să-şi folosească relaţiile ca să-l poată cumpăra din străinătate.

„Am luat toate farmaciile la rând“

Emilia Nicoleta Negoiasa, de 30 de ani, din Craiova, a fost internată luni în Maternitatea Spitalului de Urgenţă pentru că săptămâna aceasta trebuie să-i vină sorocul. Femeia ştia de mult timp că va avea nevoie de Oxitocin, motiv pentru care a încercat să cumpere medicamentul din farmacii. „Am auzit alte femei că trebuie mai multe fiole cu Oxitocin ca să nu o păţeşti la naştere. Am căutat prin farmacii, însă, din păcate, nu am reuşit să fac rost decât de o parte din ele. Mai am nevoie de două cutii cu câte cinci fiole. Am luat toate farmaciile din Craiova la rând, apoi am căutat şi la Bucureşti, Braşov, Cluj, Timişoara, Sibiu. Degeaba, nu se mai găseşte pe nicăieri“, susţine Emilia Nicoleta Negoiasa.
Acum, femeia aşteaptă în salon, în speranţa că poate medicii vor reuşi să găsească o soluţie. Numai că nu există un înlocuitor pentru acest medicament, motiv pentru care medicii caută cu disperare Oxitocin prin alte spitale mai mici din judeţ sau farmacii de ţară, care este posibil să nu-şi fi epuizat stocurile.

Ministerul Sănătăţii tace chitic

Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova susţine că situaţia a fost generată de problemele economice ale singurului producător şi furnizor de Oxitocin din România, Compania Zentiva. „Am avut o comandă făcută pe luna octombrie care a rămas neonorată. Am sunat producătorul să întrebăm ce s-a întâmplat şi ni s-a spus că şi-a trimis angajaţii în şomaj tehnic şi din acest motiv nu va putea să onoreze comenzile către spitale înainte de 1 noiembrie“, a declarat conf.dr. Dan Tarniţă, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Craiova.
Din fericire, nu toate femeile gravide au nevoie la naştere de Oxitocin, iar în unele cazuri medicii ar putea recomanda în ultimă instanţă cezariana. Medicii sunt însă îngrijoraţi de lipsa de reacţie a Ministerului Sănătăţii, care, deşi ar fi fost informat de situaţie, tace chitic.

Prospect

Indicaţii: Pentru inducerea şi menţinerea travaliului, în caz de inerţie uterină sau când sarcina implică riscuri majore pentru mamă şi copil; pentru expulzia placentei şi controlul hemoragiilor post-partum (în lipsa răspunsului la ergometrină sau la mamele hipertensive); în cadrul operaţiei cezariene; pentru efectuarea „testului de provocare prin oxitocină“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII