13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRăzboiul omului cu câinele

Războiul omului cu câinele

În timp ce câinii comunitari sunt plimbaţi între cartierele craiovene, adăpostul de la Făcăi şi asociaţiile pentru protecţia animalelor, motiv pentru care animalele devin agresive şi atacă oamenii, aceştia din urmă încearcă să-şi facă singuri dreptate. În fiecare an, în Craiova, sute de maidanezi sunt otrăviţi sau maltrataţi şi sute de persoane ajung la spital după ce au fost muşcate de comunitari.

Potrivit legislaţiei în vigoare, abandonul constă în lăsarea unui animal aflat în proprietatea şi îngrijirea omului pe domeniul public, fără hrană, adăpost şi tratament medical, faptă pedepsită închisoarea de la şase luni la trei ani sau cu amendă penală de la 1.000 la 10.000 de lei şi confiscarea animalelor. Faptul că asociaţiile pentru protecţia animalelor adoptă câinii comunitari de la adăpostul de la Făcăi şi îi eliberează pe stradă nu constituie infracţiune, potrivit acestora, dar şi reprezentanţilor Primăriei Craiova.
Aurelia Loacă, vicepreşedinta Asociaţiei „Viaţa Animalelor“ şi a Federaţiei Române pentru Protecţia Animalelor, a precizat că animalele sunt ridicate din adăpost în baza unui certificat de adopţie şi duse în teritoriu, însă acest act nu este valabil în cazul asociaţiilor pentru protecţia animalelor. De partea cealaltă, Sorin Ciobanu, directorul Serviciului Public de Salubritate Craiova, a explicat că problema adopţiei câinilor din adăpostul de la Făcăi de către asociaţiile pentru protecţia animalelor este la limita legii.
„Pentru că există anumite neclarităţi în definirea abandonului, în prezent se procedează la limita legii. Nu este numai la noi aşa, ci în toată ţara“, a spus Sorin Ciobanu.
Totuşi, anexele 4 şi 5 din legea privind gestionarea câinilor fără stăpân, care sunt formulare de adopţie/revendicare, se precizează clar în ce condiţii pot fi adoptaţi maidanezii. După cum se precizează în formularul de adopţie, persoanele fizice se obligă să respecte anumite condiţii, printre care să nu abandoneze câinele, iar în cazul în care nu îl mai doresc, să îl predea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân.
Anexa 5 din formularul de adopţie pentru persoane juridice conţine aceleaşi condiţii, care nu sunt însă respectate.

Autorităţile, mai mult incompetente decât competente

Legislaţia în vigoare mai prevede că Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor,  Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin organele abilitate, în colaborare cu reprezentanţii organizaţiilor de protecţie a animalelor, monitorizează aplicarea normelor. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj nu ştie mai nimic despre maidanezii din Craiova, chiar dacă această instituţie, conform legii, trebuie să fie informată pe ce aruncă banii Serviciul Public de Salubritate Craiova.
Reprezentanţii DSVSA Dolj s-au declarat resemnaţi în ceea ce priveşte soarta maidanezilor de pe străzile din Craiova, explicând că s-a adoptat o „soluţie de compromis“ în ceea ce priveşte soarta acestor animale.
„Noi verificăm numai dacă sunt respectate normele de protecţie şi bunăstare a animalelor în adăpostul de la Făcăi. În prezent, s-a adoptat o soluţie de compromis în ceea ce priveşte câinii maidanezi. Ei sunt prinşi, sterilizaţi şi duşi în teritoriu. Altă soluţie nu este“, a explicat dr. Ion Doanţă, şeful Serviciului Inspecţie din cadrul DSVSA Dolj. Întrebat dacă legea prevede sancţiuni pentru cei care ado-ptă câini şi apoi îi eliberează pe străzi, dr. Ion Doanţă a explicat că este împotriva legii dacă eliberarea animalelor se face după ce s-a întocmit un formular de adopţie, însă nu a putut spune câte sancţiuni au fost constatate şi aplicate în acest sens.
„Noi nu facem o centralizare la acest capitol. Parcă în 2008 am sancţionat o asociaţie pentru protecţia animalelor pentru că a eliberat câinii adoptaţi“, a mai spus Ion Doanţă.

Victime colaterale

În condiţiile în care autorităţile nu fac mai nimic pentru a rezolva problema câinilor comunitari, unii craioveni au ajuns la capătul răbdării şi trec la represalii. Potrivit asociaţiilor pentru protecţia animalelor, maidanezii devin agresivi atunci când sunt ridicaţi de pe străzi, sterilizaţi şi vaccinaţi şi duşi în alt loc decât acela din care au fost ridicaţi. În aceste condiţii, animalele devin agresive, sute de persoane ajungând anual la spital după ce au fost muşcate de maidanezi.
Potrivit conducerii Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova, câinii comunitari muşcă aproximativ 1.000 de persoane pe an, la care se adaugă cele care nu se prezintă la spital sau se duc la Spitalul de Urgenţă Craiova. Potrivit dr. Constantin Iacobici, directorul Spitalului „Victor Babeş“, în anul 2008, la cabinetul antirabic din cadrul unităţii sanitare s-au prezentat 1.620 de persoane, din care aproximativ 1.100 au fost muşcate de câini comunitari. La 488 dintre aceste persoane li s-a făcut vaccin antirabic, iar 36 au fost internate şi le-a fost administrat tratament. În primele opt luni ale acestui an, 1.301 persoane s-au prezentat la acelaşi cabinet, dintre care 900 au fost rănite de maidanezi. În acest an, 396 de persoane au primt vaccin antirabic şi alte 27 au fost internate. Craiovenii muşcaţi de maidanezi care s-au prezentat la Spitalul „Victor Babeş“ prezentau răni la nivelul mâinilor, picioarelor, feţei şi chiar ale organelor genitale.
De partea cealaltă, conform datelor oferite de asociaţiile pentru protecţia animalelor din Craiova, anual sunt otrăviţi aproximativ 300 de maidanezi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

37 COMENTARII