17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAngajatorii doljeni ignoră sprijinul pentru salariile angajaţilor

Angajatorii doljeni ignoră sprijinul pentru salariile angajaţilor

Angajatorii doljeni au la dispoziţie 417.000 de lei pentru a angaja persoane marginalizate social. Cu toate acestea, de la începutul anului şi până în prezent, nici un angajator nu şi-a manifestat interesul pentru modul în care poate obţine această subvenţie.

Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorii care încadrează în muncă tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, aflaţi în dificultate şi confruntaţi cu riscul excluderii profesionale, pot primi de la stat subvenţii a căror valoare este echivalentă cu salariul de bază stabilit la data angajării acestora. „Valoarea subvenţiei lunare nu trebuie însă să depăşească 75% din câştigul salarial mediu net pe economie comunicat de Institutul Naţional de Statistică“, a declarat Daniela Neagoe, directorul coordonator adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Aceasta a explicat că angajatorii respectivi se numesc „angajatori de inserţie“, iar pentru a beneficia de acest sprijin trebuie să încheie în prealabil cu agenţia o convenţie prin care aceasta din urmă se obligă să ramburseze lunar salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor.

Nici un angajator de inserţie în Dolj

Potrivit informaţiilor primite de la AJOFM Dolj, suma disponibilă la această dată pentru această măsură activă este de 417.000 de lei. Cu toate acestea, de la începutul anului şi până în prezent, nici un angajator din Dolj nu a devenit angajator de inserţie. Chiar dacă angajatorii nu se înghesuie să acceseze acest sprijin, o parte din tinerii marginalizaţi social şi-au manifestat interesul pentru a-şi găsi un loc de muncă. „În scopul integrării sau reintegrării în muncă, persoanele marginalizate social pot beneficia de plasare în muncă la un angajator avizat de agenţie (angajator de inserţie), în baza unui contract de solidaritate. Acesta se încheie între AJOFM şi tânărul beneficiar pe o perioadă de până la doi ani, dar nu mai puţin de un an. De la începutul anului şi până în prezent, în Dolj au fost semnate 17 contracte de solidaritate“, a precizat Aneta Bădulescu, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj.
Aceasta a explicat că în 2008, în Dolj au fost semnate 35 de contracte de solidaritate şi doar o firmă a angajat un tânăr în baza unui astfel de contract.

Persoanele marginalizate social

Prin persoană marginalizată social se înţelege persoana care beneficiază de venit minim garantat sau face parte dintr-o familie beneficiară de venit minim garantat, în condiţiile Legii nr. 416/2001, şi se află în cel puţin două dintre următoarele situaţii: nu are loc de muncă; nu are locuinţă în proprietate sau în folosinţă; locuieşte în condiţii improprii; are unul sau mai mulţi copii în întreţinere sau face parte dintr-o familie cu mai mulţi copii în întreţinere; este încadrată în categoria persoanelor cu handicap sau invaliditate; are în întreţinere o persoană încadrată în categoria persoanelor cu handicap grav, accentuat ori invaliditate gradul I sau II; a executat o pedeapsă privativă de libertate.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS