10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLipsa fondurilor întârzie autorizarea unităţilor sanitare

Lipsa fondurilor întârzie autorizarea unităţilor sanitare

Condiţiile improprii în care sunt trataţi bolnavii în spitale sunt consecinţa lipsei fondurilor necesare pentru efectuarea igienizărilor şi finalizarea investiţiilor, este concluzia la care au ajuns inspectorii sanitari doljeni în urma unor controale tematice efectuate în iulie şi august în spitalele şi centrele medicale din judeţul Dolj.
„Majoritatea neconformităţilor constatate ţin de insuficienţa finanţării. La toate spitalele controlate s-a constatat nefinalizarea lucrărilor de igienizare sau a unor reparaţii capitale (mobilier, instalaţii sanitare, hidroizolaţie) pentru că primăriile nu au mai dat fonduri pentru continuarea lucrărilor“, a declarat dr. Jan Pîrgaru, director coordonator adjunct pentru control în sănătate publică în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj.
Un astfel de exemplu este la Spitalul din Filiaşi, unde, din cauza nealocării fondurilor necesare, nu s-au putut finaliza până acum lucrările de modernizare ale secţiei de medicină internă.

Nu sunt bani pentru deratizare

Printre neregulile constatate de inspectorii sanitari s-au aflat lipsa circuitelor funcţionale în unele spitale ca urmare a modificării legislaţiei, dar şi a investiţiilor care să rezolve această problemă, dotările deficitare sau aparatură şi instrumentar medical foarte vechi.
Tot din cauza lipsei de fonduri, spitalele au probleme cu gândacii şi şobolanii. Deratizarea şi dezinsecţia se fac, potrivit legii, doar în baza unor contracte cu firme specializate pe care spitalele nu îşi permit să le aibă.
Lipsa fondurilor este şi motivul pentru care spitalele s-au ales în urma acestor controale doar cu avertismente. În judeţul Dolj, există 12 spitale şi centre medicale. Dintre acestea, doar cele aflate în subordinea MinisteruluI Sănătăţii – Centrul de Cardiologie Craiova şi Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare – îndeplinesc condiţiile igienico-sanitare necesare autorizării. Celelalte zece, printre care se numără şi toate spitalele din Craiova, au autorizaţii sanitare în baza unor planuri de conformare. De la 1 septembrie, perioada de conformare la normele de igienă şi de sănătate publică a scăzut de la un an la şase luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS