7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrima racheta românească, lansată în spaţiu

Prima racheta românească, lansată în spaţiu

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a anunţat ieri că luna viitoare va lansa în spaţiu, de pe Marea Neagră, prima rachetă spaţială românească.
Potrivit membrilor acesteia, proiectul privat proiectat şi construit de echipa ARCA se află printre favoriţi în cursa pentru marele premiu al competiţiei de astronautică Google Lunar X Prize, în valoare de 30 de milioane de dolari. Membrii ARCA au explicat că proiectul de lansare a rachetei Helen are două obiective: de a realiza primul zbor lunar românesc şi de a ajuta echipa ARCA să avanseze în competiţia Google Lunar X Prize.
Concursul cere echipelor concurente să lanseze o rachetă, care să trimită pe Lună un robot având capacitatea să aselenizeze, să se deplaseze pe suprafaţa selenară 500 de metri şi să transmită imagini foto şi video.
Pentru a câştiga mai multe puncte şi a urca în clasament, dar şi pentru a testa tehnologia pe care o va folosi pentru sonda selenară şi racheta lansatoare de sateliţi, ARCA va lansa în octombrie racheta Helen, un zbor de test deasupra Mării Negre.
Proiectul de lansare este singular printr-o serie de elemente de unicitate: lansarea dintr-un balon solar, prin folosirea de combustibil ecologic (apă oxigenată cu concentraţia de 70%), prin sistemul de dispunere a treptelor, ce dă rachetei o formă inedită, care nu corespunde unui profil aerodinamic. Potrivit reprezentanţilor ARCA, peste 95% dintre materialele folosite în construcţie sunt româneşti, doar echipamentele electronice provenind din alte ţări.
În ceea ce priveşte data lansării, membrii ARCA au spus că aceasta nu este cunoscută cu exactitate, alegerea zilei depinzând de condiţiile meteorologice, care, din punct de vedere statistic, sunt favorabile lansării doar cinci zile pe lună.
Membrii ARCA s-au declarat încrezători în şansele de reuşită ale proiectului şi intenţionează ca, până în 2012, să efectueze lansarea spre Lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

25 COMENTARII