20.7 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSaralex înşală în baza legii

Saralex înşală în baza legii

O femeie din Craiova a rămas ieri fără 3.000 de lei din banii câştigaţi de fiul său în misiunile îndeplinite în Irak, după ce a schimbat 3.800 de euro la casa de schimb valutar Saralex de la parterul magazinului Unirea. Autorităţile dau vina pe legislaţie şi spun că duc o „luptă“ surdă cu avocatul Podgoreanu, patronul SC Saralex Grup SRL, care profită de orice portiţă din lege.

Nu trece o zi fără ca angajaţii celor trei case de schimb valutar SC Saralex Grup SRL din Craiova să nu fie acuzaţi că au înşelat clienţii cu sume cuprinse între câteva zeci şi până la câteva mii de lei. În urmă cu o săptămână, casa de schimb valutar Saralex, situată pe strada Unirii din Craiova, la intersecţia cu strada Lipscani, a ajuns în centrul atenţiei, după ce a tras un „tun“ de 4.000 de lei, la o tranzacţie de 5.000 de euro. Ieri a fost rândul unei bătrâne din Craiova să rămână fără 3.000 de lei, atunci când a schimbat 3.800 de euro, bani câştigaţi de fiul său, care este militar în Irak. Femeia a căzut în „capcana“ întinsă de angajaţii Saralex, prin metoda cursului de schimb pentru monedă. Femeia păgubită, Costina Dragomir, a explicat că s-a înţeles verbal cu casieriţa la un curs de 4,200 lei, deşi pe panoul din interiorul casei de schimb era menţionat un curs de 4,195 lei pentru un euro. „A zis că la suma asta îmi dă 4,200 lei pe un euro. I-am dat banii şi mi-a întins o foaie să o semnez. A ţinut cu mâna de ea şi după ce am semnat a tras-o repede. Când mi-a dat banii, am văzut că erau mai puţini şi pe foaia aia scria că am schimbat la 3,419 lei“, a povestit femeia. La faţa locului a ajuns şi o patrulă de poliţie, însă oamenii legii s-au arătat neputincioşi în faţa actului ce purta semnătura femeii şi au sfătuit-o să sesizeze Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Dolj.

Allrom şi Saralex, două nume aceeaşi înşelăciune

Cele trei case de schimb valutar din Craiova, patronate de bucureşteanul Alexandru Podgoreanu, au o viaţă destul de lungă, în ciuda scandalurilor în care sunt implicate periodic.
Primele înşelătorii au fost sesizate în anul 2005, când aceste case de schimb erau sub firma ALLROM 2003. Atunci, aceste case afişau la vedere un curs de schimb foarte convenabil, însă ascundeau vederii potenţialilor clienţi comisionul pe care îl percepeau, care era de 10 la sută. Spre sfârşitul anului 2005, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a dat un ordin prin care s-au impus agenţilor economici care efectuează operaţiuni de schimb valutar condiţii noi privind modalitatea de afişare a tarifelor practicate.
De atunci, valutiştii nu au mai avut obligaţia să afişeze comisionul practicat, ci să îl includă în valoarea de vânzare/cumpărare afişată. Modificările legislative şi nenumăratele sesizări ale persoanelor păgubite de casele de schimb ALLROM de atunci au făcut OJPC Dolj să le închidă pe cele din Craiova, pe o perioadă de şase luni. Peste patru luni însă, la începutul lui aprilie 2006, cele două case de schimb din Craiova s-au redeschis, însă ca fiind ale firmei SC SARALEX Grup SRL, paronată de acelaşi Alexandru Podgoreanu. S-a renunţat la păcăleala cu comisionul de 10%, pentru că era în afara legii şi a apărut înşelătoria cu cecurile. În faţa caselor de schimb erau instalate două panouri cu tarifele schimbului valutar la cecuri de călătorie şi valute, aşezate unul lângă celălalt, pentru a înşela privirea.

Altă lege, înşelătoriile au continuat

În aprilie 2007, ANPC a emis alt ordin, care obliga clienţii caselor de schimb valutar să completeze la ghişeu, în momentul tranzacţiei, un formular care trebuie semnat atât de ei, cât şi de casier şi care să informeze clienţii în legătură cu comisionul şi cursul de schimb practicate. Chiar şi aşa, tot au existat sute de persoane care au fost păcălite prin afişarea cu „grijă“ a cursului la cecurile de călătorie.  
A urmat păcăleala cu distanţa între cifre. Pe panoul de afară, la intrare, valoarea cursului de schimb era afişată cu patru sau cinci cifre, numai că prima se afla la o distanţă apreciabilă de celelalte, iar în spaţiul creat lipsea virgula. Aproape toţi care intenţionau să calce pragul Saralex, în loc să citească un curs de schimb de 3,4180, cum s-a întâmplat recent, vedeau cifra 3, iar apoi, la distanţă, numărul 4180, crezând că acesta ar fi cursul de schimb, de 4,180 lei. Din nefericire, încântaţi de acest „curs“, ceva mai mare decât la alte case, oamenii semnau fără să-şi dea seama că acceptă alt curs de schimb, mult mai mic. După ce OJPC Dolj l-a amendat pe Podgoreanu pentru că „jongla“ cu cifrele de pe panou, acesta a „lipit“ numerele şi a scornit altă metodă, cea prin care a fost înşelată şi Costina Dragomir.
În interiorul casei de schimb de la parterul magazinului Unirea, chiar sub ghişeu, este postat un panou pe care se menţiona un curs foarte convenabil, de 4,1950 lei pentru euro la cumpărare, însă jos, într-un colţ al panoului, se precizează discret că acel curs era valabil doar pentru monede. Pentru bancnote este un alt curs, de 3,4195 lei/euro, afişat afară, la câţiva metri de casa de schimb, pe un panou rezemat de un gard viu şi orientat către casa de schimb, care este observat destul de greu de persoanele care se îndreaptă către aceasta. Panoul se poate vedea la ieşirea din casa de schimb, însă atunci este deja prea târziu.
Aceeaşi situaţie este şi la casa de schimb de pe strada Unirii.

Ce spune legea?

Potrivit conducerii OJPC Dolj, Alexandru Podgoreanu a căutat tot timpul lipsuri ale legislaţiei şi a profitat de ele, dar şi de neatenţia oamenilor. Metoda cifrelor distanţate a putut fi pusă în practică pentru că ordinul ANPC precizează doar înălţimea şi distanţa minimă la care trebuie înscrise literele şi cifrele, nu şi distanţa maximă dintre ele.
De asemenea, Ordinul nr. 448/2009 al ANPC prevede că „operatorii economici care desfăşoară activităţi de schimb valutar au obligaţia de a-i informa pe consumatori asupra cursurilor de schimb valutar, atât pentru operaţiunile de vânzare, cât şi pentru operaţiunile de cumpărare de valută, prin afişare la loc vizibil, atat în interiorul, cât şi în exteriorul casei de schimb valutar“. Casele de schimb ale lui Podgoreanu afişează în exterior un panou mare, la câţiva metri de ghişeu, destul de greu vizibil, iar la ghişeu pun panoul pentru cursurile de schimb la… monede, „uitând“ de cursurile de schimb pentru bancnote. Acelaşi ordin spune că, în cazul în care se efectuează operaţiuni de schimb valutar cu monede sau bancnote uzate, rupte sau ieşite din uz, monede ori instrumente de plată exprimate în valută, operatorul economic va afişa separat, numai în interiorul casei de schimb valutar, cursul de schimb practicat în aceste cazuri. Pentru a remedia aceste „scăpări“ ale legii, reprezentanţii OJPC Dolj spun că se lucrează deja la îmbunătăţirea ei. „Toate problemele au apărut pentru că legea nu a prevăzut maximul distanţei dintre cifre şi nici locul de amplasare a panoului din exterior. Urmează ca ANPC să modifice acel ordin şi să găsească o modalitate să interzică afişarea cursurilor la cecuri sau monede“, a explicat Cosmin Călin, directorul OJPC Dolj. Acesta a precizat că, în ultima perioadă, s-au primit nouă reclamaţii de la persoanele păcălite de angajaţii caselor de schimb ale lui Podgoreanu. În urma discuţiilor cu un administrator al Saralex, cele nouă persoane şi-au primit înapoi banii pierduţi, iar societatea a fost amendată cu 10.000 de lei.

Clienţii să deschidă ochii
OJPC Dolj a explicat că, până când va fi schimbată legislaţia, persoanele care schimbă sume în valută la orice casă de schimb valutar, chiar dacă nu sesizează la intrare cât este cursul real, trebuie să citească formularul cu atenţie înainte de a-l semna. Acesta reprezintă un fel de contract între casa de schimb şi cel care vinde sau cumpără valută, prin care clienţii sunt informaţi în legătură cu comisionul şi cursul de schimb practicate. Formularele nu înlocuiesc bonurile fiscale, care sunt eliberate numai după ce formularul este semnat de ambele părţi. 

Prevederi legale

Art. 4 din Ordinul nr. 448/2009 al ANPC spune că „înălţimea minimă admisă a literelor şi cifrelor pentru afişarea în exteriorul casei de schimb valutar a cursurilor de schimb valutar, atât pentru operaţiunile de vânzare, cât şi pentru operaţiunile de cumpărare de valută este de 80 mm, grosimea literelor – de 10 mm, distanţa dintre litere – de minimum 10 mm, iar distanţa dintre cuvinte de minimum 20 mm.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

59 COMENTARII