11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavii de cancer, fără tratament

Bolnavii de cancer, fără tratament

Aparatul de radiote-rapie de la Spitalul de Urgenţă Craiova, cu ajutorul căruia erau trataţi bolnavii de cancer, nu mai funcţionează. De aproximativ o săptămână, pacienţii aflaţi în faze terminale ale bolii şi pentru care aparatul însemna alinarea suferinţei fizice sunt reprogramaţi la tratament.

Explicaţia oferită bolnavilor de angajaţii Secţiei de radioterapie este simplă: acceleratorul de particule este defect. Problema a fost, de fapt, un cablu care s-a ars, iar spitalul a plătit pentru achiziţionarea unuia nou 25.000 de lei. Reparaţiile au durat mult, pentru că firma de service a trebuit să cumpere cablul din Statele Unite ale Americii. Joia trecută, angajaţii firmei de service l-au montat, însă, vineri dimineaţă, după doar o oră de funcţionare, aparatul s-a defectat, iar acum se lucrează din nou la repararea lui.
În aceste condiţii, bolnavii de cancer care trebuia să intre la tratament au fost reprogramaţi. Cadrele medicale au întocmit liste de aşteptare, care s-au ocupat până în luna august.

Mană cerească pentru bolnavi

Peste 130 de bolnavi de cancer din întreaga Oltenie erau trataţi zilnic în Secţia de radioterapie a Spitalului de Urgenţă Craiova la cel mai performant aparat de radioterapie: acceleratorul de particule – unic în toată regiunea. În valoare de aproximativ două milioane de euro, aparatul a fost pus în funcţiune în urmă cu mai puţin de trei ani, după demersuri numeroase şi insistente la Ministerul Sănătăţii ale conducerii Spitalului de Urgenţă Craiova. Punerea în funcţiune a aparatului a fost o mană cerească pentru sutele de bolnavi de cancer, care până atunci erau trataţi cu ajutorul cobaltronului – un aparat vechi de 30 de ani, cu timp mare de expunere, susţine conducerea Secţiei de radioterapie. „Cu ajutorul cobaltronului sunt trataţi în jur de 40 de bolnavi pe zi, timpul de expunere pentru fiecare fiind de aproximativ zece minute. Cu ajutorul acceleratorului tratăm 130 de bolnavi pe zi, iar durata de iradiere depăşeşte cu puţin un minut“, a declarat dr. Veronica Diţă, şefa Secţiei de radioterapie de la Spitalul de Urgenţă Craiova.

Radioterapia ameliorează durerea

Atât cobaltronul, cât mai ales acceleratorul de particule fac parte din „arsenalul“ de luptă împotriva cancerului. Practic, doar 1% din bolnavii de cancer (majoritatea cu cancer hepatic) nu au nevoie de radioterapie. Pentru ceilalţi 99% este singura speranţă. „Radioterapia are scop curativ (ajută la tratarea şi vindecarea bolii), dar şi paleativ (alină durerea). După stabilirea diagnosticului, bolnavul de cancer intră în circuitul oncologic. Tratamentul cu citostatice şi radioterapia sunt nelipsite din acest circuit şi ele pot să preceadă intervenţia chirurgicală sau să fie administrate postoperator, în cazul în care extirparea tumorii s-a făcut deja“, a explicat Veronica Diţă.
Aceasta a mai spus că nu este prima dată când acceleratorul se strică. „Aparatul se defectează des pentru că este suprasolicitat, iar costurile pentru repararea lui sunt foarte mari. Numărul bolnavilor de cancer a crescut foarte mult, iar diagnosticarea bolii se face mai devreme. Ca să menajăm aparatul, ar trebui să tratăm nu mai mult de 80 de bolnavi“, a precizat dr. Diţă.
Singura soluţie, în opinia şefei de secţie, pentru a menaja aparatul performant ar fi să se achiziţioneze încă unul de acest gen, pentru care spitalul a şi făcut cerere la Ministerul Sănătăţii.

Durata

Tratamentul unui bolnav de cancer se întinde pe o perioadă de cinci-şase săptămâni. În acest timp, el trebuie să facă 25-30 de şedinţe de radioterapie. Iradierea distruge celulele canceroase, ameliorează durerea şi prelungeşte viaţa bolnavului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII