17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinisterul se leapădă de Spitalul de Urgenţă din Craiova

Ministerul se leapădă de Spitalul de Urgenţă din Craiova

Asociaţia Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) din România şi, mai nou, Ministerul Sănătăţii (MS) au trecut Spitalul de Urgenţă Craiova pe lista datornicilor, cu toate că reprezentanţii unităţii sanitare susţin că nu există datorii către furnizorii de materiale sanitare şi reactivi.
Zilele trecute, AFPM anunţa printr-o adresă Spitalul de Urgenţă Craiova că va întrerupe furnizarea de materiale sanitare şi reactivi către unitatea sanitară ca urmare a unor datorii pe care AFPM nu le-a specificat. În replică, reprezentanţii Spitalului de Urgenţă Craiova susţin că vor da în judecată AFPM dacă unitatea va rămâne fără materiale sanitare şi reactivi, pentru că datoriile la care se face referire nu ar exista. „Cea mai bună dovadă că suntem la zi cu plăţile sunt facturile achitate la termen. Astfel, în luna aprilie s-au achitat facturile pentru februarie, în condiţiile în care termenul de plată este între 90 şi 120 de zile“, a explicat dr. Bogdan Fănuţă, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Craiova, arătând facturile.
Fănuţă a precizat că după 30 aprilie spitalul nu a mai făcut plăţi pentru că nu a mai primit bani de la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj. Deşi spitalul realizează lunar servicii de nouă milioane de lei – valoarea contractată -, nu a primit de la CAS Dolj decât jumătate din valoarea contractată, bani care acoperă doar salariile. Aceasta nu înseamnă însă că spitalul nu ar fi în termen cu plata facturilor.

Sunt medicamente şi materiale sanitare

Nu doar AFPM susţine însă că Spitalul de Urgenţă Craiova ar avea datorii. Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă de ieri, a arătat că unitatea sanitară ar fi avut la 31 decembrie 2008 datorii peste termenul de scadenţă. „Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova a prezentat la 31.12.2008 obligaţii către furnizori în sumă de 9.725,01 mii lei, din care 804,28 mii lei erau la acea dată peste termenul de scadenţă, iar 8.920,73 mii lei în cadrul termenului de scadenţă“, se arată în comunicat.  
MS este în totală eroare, am putea spune, dacă avem în vedere cele declarate de Bogdan Fănuţă. Directorul medical susţine că spitalul avea la data de 31 decembrie 2008 de plătit furnizorilor 804,28 mii lei, sumă care era în termenul de scadenţă şi care a fost achitată ulterior, la termen. Rămâne de văzut cine dezinformează în acest caz – Ministerul Sănătăţii sau conducerea Spitalului de Urgenţă – şi cine are de câştigat din această dezinformare. Cert este că farmacia Spitalului de Urgenţă Craiova stătea destul de bine ieri la capitolul medicamente şi materiale sanitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII