20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDecimarea bolnavilor

Decimarea bolnavilor

Introducerea sistemului de coplată a serviciilor medicale i-ar putea afecta pe bolnavii cu venituri mici. Această idee a ministerului îi nemulţumeşte pe angajaţi.

Începând cu luna septembrie şi o simplă vizită la medic va costa cetăţeanul. Pentru un consult la medicul de familie vom scoate din buzunar cinci lei, pentru un diagnostic al medicului specialist vom plăti zece lei, iar pentru o internare – 100 de lei. Asta, în condiţiile în care contribuim la sistemul de sănătate. Cum văd craiovenii deciziile celor din fruntea sistemului de sănătate? Ca pe o decimare.
Măsurile anunţate vor lovi mai ales bolnavii cu venituri mici, care zilnic stau pe holurile policlinicilor din Craiova şi nu îşi permit să meargă la un cabinet particular. „Am probleme de sănătate. Medicul de familie m-a trimis în policlinică, pentru că reţetele pe care mi le-a prescris nu au dat roade. Aici doctorul de la ORL şi cel de la cabinetul de alergologie, după ce m-au consultat, mi-au indicat o serie de analize. Am mers la un laborator în centru, pentru că se spune că ar fi cel mai bun şi rezultatele sunt sigure. Acum m-am întors la specialişti. Dacă  aş fi plătit toate acestea? La care se adaugă şi tratamentul pe care l-am cumpărat… Dacă se discută de plata consultaţiilor, intervenţiilor medicale, a analizelor, să nu mi se mai oprească bani din salariu pentru asigurările de sănătate“, a spus craioveanca Diana Penea.
Revoltaţi faţă de propunerile Ministerului Sănătăţii şi CNAS sunt bolnavii cronic. Aceştia au nevoie de supraveghere din partea medicului specialist din policlinică sau în spital. Consultaţiile pe care trebuie să le facă sunt periodice: lunar, trimestrial şi semestrial. În această situaţie sunt cei care au afecţiuni ale aparatului respirator, insuficienţă renală, diabet, afecţiuni endocrine, hepatită cronică, glaucom şi lista este lungă.
Într-o asemenea situaţie se află Traian Stancu, care are diabet şi a ajuns să facă naveta la Craiova pentru consultaţiile lunare şi pentru tratament. „Am auzit pe la ştiri că o să plătim. Va fi vai de noi dacă o să plătim doctorii. Eu am diabet şi vin lunar la Craiova, la spital. Toţi vor bani, dar de unde, dintr-o amărâtă de pensie. O să ajungem să murim ca nişte câini. Aşa vor ăştia de la guvern“, a spus bătrânul.

Medicii agreează ideea

Doctorii agreează ideea de coplată a serviciilor medicale. De această dată, banii nu vor intra în buzunarele lor, ci în bugetul instituţiei. Totuşi sunt şi păreri contra. „În cazul în care anumite consultaţii se plătesc sau se percepe o anumită taxă pentru internare, se va aglomera foarte mult Unitatea de Primiri Urgenţe. Pentru că, din câte am înţeles, prin urgenţă nu se plăteşte. Se va evita medicul specialist. Or, ministerul nu a alocat fonduri nici pentru soluţiile necesare dezinfectării UPU“, a declarat Mariana Trică, directoare de îngrijiri la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.
În cazul în care propunerile vor intra în vigoare, cele mai bănoase clinici ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova ar fi cele care au şi cele mai multe paturi. Sumele percepute pentru internări ar fi mult mai mari la clinici precum Chirurgie II şi Chirurgie I, la Clinica de Urologie şi Ortopedie, Clinica Medicală II, care deţin 70 de paturi. Endocrinologia şi Neurologia ar fi cele mai sărace, fiindcă pot face numai 30 de internări, respectiv 15.

Idee bună, dar cu limită

Introducerea sistemului coplată este impusă de foruri externe, precum Banca Mondială. Nu este nici o idee originală a guvernanţilor noştri. „Sunt numai discuţii pe această temă şi Spitalul din Craiova a fost prezent la minister pentru a-şi exprima punctul de vedere. Este un sistem impus de Banca Mondială, aşa cum s-a întâmplat şi în Slovacia sau Slovenia. Va rămâne gratuit un pachet de bază, iar restul analizelor sau intervenţiilor medicale se vor plăti. De exemplu, o intervenţie în regim de urgenţă, un caz de peritonită, va fi fără plată, dar pentru o hernie operabilă se va plăti. La ORL, pentru un consult nu se plăteşte, dar, dacă medicul constată că ai dopuri în urechi şi vrei să le scoţi, trebuie să plăteşti. Banii nu vor mai veni prin Casa de Sănătate, ci direct la bugetul instituţiei. Este o idee bună, dar trebuie o anumită limită. Va fi o mare problemă cu pacienţii cu venituri mici, care nu vor putea să dea cei zece lei. În timp boala lor s-ar putea agrava şi ar putea ajunge în urgenţă. Atunci, instituţia cheltuieşte mai mult pentru tratarea şi salvarea lor. Când ar fi fost mai bine să previi“, a fost de părere Bogdan Fănuţă, director medical la SJU Craiova.
Medicii de familie sunt în asentimentul ministerului. Pentru că numai ei ştiu câţi le calcă pragul degeaba, mai mult pentru reţete gratuite. În schimb, au pe liste şi asiguraţi care beneficiază prea puţin de asigurările de sănătate. „Pentru noi, cei cinci lei sunt prea puţin. Facem uneori şi voluntariat. Sunt oameni care au probleme de sănătate şi trebuie să vină la medic, dar la cealaltă extremă sunt cei care trec pe la cabinet degeaba. Niciunde sănătatea nu este gratuită, iar la noi cam este. Dacă tot vrem să ne aliniem la normele europene, este şi acesta un început“, a declarat Aura Bârţan, medic de familie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

50 COMENTARII