12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii riscă să piardă cota de lapte

Doljenii riscă să piardă cota de lapte

Fermierii mai au la dispoziţie două zile pentru depunerea declaraţiilor anuale cu privire la laptele produs şi comercializat. Cei care nu vor respecta termenele riscă penalizări sau chiar pierderea cotei.

Termenul-limită pentru depunerea declaraţiilor anuale de cotă de lapte este 14 mai. Toţi producătorii deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe, precum şi cumpărătorii trebuie să depună aceste declaraţii anuale privind vânzările, respectiv livrările, realizate în anul de cotă 2008/2009. Cu două zile înainte de termenul-limită, doar 16% din posesorii de cotă de lapte din fermierii doljeni s-au conformat legislaţiei în vigoare şi au depus declaraţiile. „Până la această dată, doljenii au depus aproximativ 3.000 de declaraţii, din cele 17.778, câte trebuia depuse“, a declarat Georgeta Ionică, şef Serviciu regional cotă de lapte Craiova, din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj. Aceasta a explicat că nici la nivel de regiune situaţia nu este mai bună. În Oltenia, din cele 72.000 de declaraţii, au fost depuse doar aproximativ 10.000, adică 13,88%.

Pierderea cotei, un minus în dezvoltarea regională

Pentru fiecare zi calendaristică de întârziere după termenul-limită, producătorii şi cumpărătorii riscă penalizări de 0,01%, calculate din cantitatea alocată pentru vânzări directe, respectiv pentru livrări. Chiar şi aşa, fermierii vor putea fi păsuiţi încă o perioadă scurtă de timp.
„Potrivit legislaţiei, după 14 iunie se vor emite somaţii pentru cei care nu au depus declaraţiile şi dacă nici atunci nu vor fi depuse, producătorii vor pierde drepul de a comercializa laptele, prin retragerea cotei la rezerva naţională“, a precizat Georgeta Ionică.
Odată cota trecută la rezerva naţională, reîntoarcerea acesteia în regiune nu se va face integral, ceea ce va afecta dezvoltarea domeniului de creştere a animalelor. „De la rezerva naţională, cota se acordă proporţional, în funcţie de solicitările din ţară. În timp ce în Oltenia există patru astfel de cereri eligibile, există regiuni unde numărul cererilor a depăşit 300“, a adăugat Ionică.

În Oltenia sunt cu 20% mai puţini fermieri care deţin cotă

În anul de cotă 2007-2008, numărul deţinătorilor de cotă din regiune a scăzut cu aproximativ 20%. Dacă la alocare erau 91.884 de producători cu cotă de vânzări directe, în anul de cotă 2008-2009 au rămas 72.917 producători. 9.000 dintre cei care au rămas fără cotă sunt producători care au depus declaraţiile.
„Este important de menţionat că producătorii deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe au obligaţia de a depune declaraţia anuală de cotă chiar dacă nu au comercializat, respectiv achiziţionat lapte sau produse lactate“, a atenţionat Georgeta Ionică.
Producătorii deţinători de cotă pentru vânzări directe trebuie să completeze declaraţia anuală pe baza datelor din Caietul Fermierului.

Unde se pot depune cererile
Fermierii pot depune declaraţia anuală la sediile compartimentelor judeţene de cotă de lapte, la cele ale sediile primăriilor, la sediile locale APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură) sau la sediul Centrelor Judeţene APIA.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS