10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTurism ecologic cu TVA de 9 la sută

Turism ecologic cu TVA de 9 la sută

Structurile de cazare care vor să activeze cu etichetă ecologică ar putea beneficia de o cotă TVA de 9%, dacă proiectul de lege privind stabilirea unor mecanisme de stimulare a introducerii etichetei ecologice, depus săptămâna trecută la Camera Deputaţilor, va fi aprobat în forma actuală.
Potrivit iniţiativei legislative a deputaţilor PNL Lucia Varga şi Cristian Burlacu, în afara reducerii de TVA, unităţile de cazare care vor obţine eticheta ecologică vor beneficia şi de scutire de impozit pe venit sau profit, după caz, pe o perioadă de zece ani. Proiectul modifică directiva europeană din domeniu, transpusă în legislaţia românească, în anul 2005, care nu prevede, în forma actuală, stimulente pentru operatorii din turism care vor să presteze servicii ecologice.
Pentru a beneficia de actul normativ, persoanele fizice autorizate, asociaţiile familiale şi societăţile comerciale trebuie să îndeplinească măcar trei dintre următoarele criterii: să utilizeze energie alternativă într-o proporţie de cel puţin 15% în cadrul activităţii de turism, să utilizeze becuri economice într-o proporţie de minimum 50%, să folosească detergenţi ecologici, să colecteze selectiv propriile deşeuri, să promoveze produsele tradiţionale româneşti ecologice, să utilizeze în exclusivitate mijloace de transport ecologice, în cadrul programelor organizate pentru turişti.
Etichetarea ecologică este voluntară, menită să promoveze, la nivel european, răspândirea de produse cu o eficienţă ridicată şi cu un impact ecologic redus pe toată durata ciclului de viaţă. Unul dintre obiectivele revizuirii acestui sistem de etichetare este de a mări numărul grupurilor de produse la 40-50 până în 2015, astfel încât consumatorii europeni să poată avea o gamă largă de produse din care să aleagă.
Conform datelor publicate pe site-ul Parlamentului European, până în prezent, eticheta ecologică „floarea UE“ a fost acordată pentru şase agenţii de turism româneşti (Eximtur din Cluj-Napoca, Mareea Comtur din Deva, Accent Travel&Events din Bucureşti, Sind Gaz din Ploieşti, Bibi Touring din Ploieşti şi Inter Tour din Bacău) şi hotelul Saturn, de 5 stele, din staţiunea cu acelaşi nume.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS