12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalProteste însângerate în Moldova

Proteste însângerate în Moldova

Un tânăr moldovean de 23 de ani a murit după ce a participat la manifestaţiile de săptămâna trecută de la Chişinău. Familia sa spune că a fost ucis în bătaie, iar poliţia dă vina pe o intoxicaţie cu gaze. 166 de persoane au fost reţinute în cauze penale de poliţia moldoveană după protestele de săptămâna trecută. Ieri, peste zece mii de persoane, majoritatea în vârstă, au protestat la Chişinău împotriva arestărilor.

Un susţinător al opoziţiei moldovene care participase la manifestaţiile de săptămâna trecută de la Chişinău a murit ieri, potrivit poliţiei şi familiei sale, care au variante diferite cu privire la cauzele decesului, relatează AFP. Rudele lui Valeriu Boboc, care are 23 de ani şi este tatăl unui copil, au spus că au recuperat corpul acestuia plin de vânătăi de la morga din Chişinău. Tânărul fusese arestat în urma protestelor violente care au urmat scrutinului din 5 aprilie. „A fost arestat. Poliţia l-a bătut şi, în cele din urmă, a murit“, au declarat rudele tânărului, citate de site-urile de ştiri antiguvernamentale de la Chişinău. Un purtător de cuvânt al autorităţilor, Ala Meleca, a confirmat decesul tânărului, dar a insistat că acesta a fost cauzat de gazul folosit de poliţie pentru a dispersa manifestanţii. „Potrivit autopsiei, tânărul a murit din cauza unei intoxicaţii cu gaz. O anchetă a fost deschisă“, a afirmat aceasta, citată de agenţia Interfax. Zeci de persoane au fost rănite în timpul protestelor violente de săptămâna trecută. Procuratura Generală precizează, într-un comunicat, că Boboc a murit pe 8 aprilie la ora 1.15, în drum spre Spitalul de Urgenţă. „Conform rezultatelor autopsiei, leziunile corporale primite, şi anume fractura unei coaste, nu se află în legătură cauzală cu motivul morţii. Conform medicilor, tânărul a suferit o intoxicaţie cu substanţă deocamdată necunoscută. Pentru a exclude orice dubii în ceea ce priveşte cauza decesului, procurorii sunt dispuşi să numească o expertiză internaţională în acest sens“, se mai arată în comunicat.

România vrea informaţii oficiale

Între timp, Ministerul de Interne de la Chişinău a dat publicităţii sâmbătă seară lista celor reţinuţi şi arestaţi în legătură cu evenimentele din 6-8 aprilie 2009, dar nu se precizează cetăţenia persoanelor reţinute. În cadrul cauzelor penale au fost reţinute 166 de persoane, informează MAI, dintre care 86 au fost arestate preventiv. Potrivit listelor, la această categorie figurează şi cetăţeanul Netanyahu Johnatan Jerusalym, născut în 1952, despre care Procuratura Generală de la Chişinău a afirmat vineri că este cetăţean român. În lista publicată de MAI, în dreptul numelui său nu este trecut nimic la rubrica „domiciliu“. Contravenienţii îşi ispăşesc pedeapsa în diferite izolatoare de detenţie provizorie, precizează MAI. Ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, declarase că are confirmări neoficiale că printre cei arestaţi la Chişinău se află cetăţeni români. „Neoficial, avem confirmări, dar aşteptăm răspunsul autorităţilor de la Chişinău“, a spus Diaconescu. „Zilnic le vom transmite o notă verbală autorităţilor de la Chişinău, cerându-le informaţii din acest punct de vedere. Neoficial şi din presă sunt o serie de semnale în acest sens“, a subliniat ministrul. Procuratura Generală a Republicii Moldova anunţase vineri că un cetăţean român a fost reţinut joi, fiind suspectat că a organizat acţiuni de uzurpare a puterii de stat şi „dezordine de masă“, după ce au fost descoperite hărţi ale oraşului Chişinău, fotografii şi sticle incendiare la reşedinţa sa. Autorităţile moldovene au anunţat iniţial arestarea a 200 de persoane în urma protestelor de la Chişinău. Opoziţia afirmă că este vorba de mult mai mulţi arestaţi şi a cerut publicarea numelor lor şi a faptelor de care sunt acuzaţi. Un al doilea tabel dat publicităţii de MAI detaliază numele a 129 de persoane reţinute „pentru diverse contravenţii administrative“. Patru dintre acestea au fost eliberate, 88 se află în „arest administrativ“ de până la 15 zile, 22 au primit amenzi, cea mai mare fiind de 200 de lei, iar pentru 15 nu sunt precizate sancţiunile. Opt persoane din această listă, dintre care una eliberată la judecată, nu au domiciliul precizat, iar restul sunt cu domicilii în Republica Moldova.

36 de minori reţinuţi

Ministerul a precizat că pe 7 aprilie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, au fost reţinuţi 19 minori, dintre care cinci originari din Chişinău, cinci – din Cahul şi nouă – din alte raioane ale republicii. Cei reţinuţi au fost duşi în Centrul de plasament pentru minori al MAI. Pe 8 aprilie 2009, copiii au fost identificaţi şi 17 din ei au fost predaţi părinţilor în aceeaşi zi. Ceilalţi doi au fost luaţi de părinţi pe 9 aprilie 2009, detaliază MAI. Apoi, în intervalul 8-11 aprilie, au fost reţinuţi 17 minori. Trei dintre ei au fost eliberaţi imediat, fără aplicarea măsurilor de constrângere, având loc „convorbiri profilactice în prezenţa părinţilor“.
În privinţa a 14 minori a fost aplicată măsura de „arest la domiciliu“, fiind stabilită participarea lor nemijlocită la săvârşirea infracţiunilor, precizează MAI, care menţionează că audierea minorilor a fost efectuată în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare, în prezenţa obligatorie a părinţilor, pedagogilor ori asistenţilor sociali. Toate persoanele arestate penal se află în izolatorul de detenţie preventivă, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Rudele au fost informate despre locul aflării lor, inclusiv prin intermediul avocaţilor, susţine MAI.

Manifestaţiile continuă

Acţiunile de protest au continuat şi ieri în Moldova. Aproape 10.000 de susţinători ai opoziţiei moldovene au manifestat la Chişinău pentru a denunţa rezultatele alegerilor din 5 aprilie şi pentru a protesta faţă de arestarea tinerilor, după evenimentele din ultimele zile. Manifestanţii s-au adunat în linişte în faţa sediului guvernului, sub supravegherea a numeroşi poliţişti, scrie AFP, citând informaţii publicate de site-urile moldovene, potrivit cărora la intrarea în capitală poliţia verifică autocarele venite din provincie cu manifestanţi. Multe dintre persoanele adunate la Chişinău sunt militanţi mai în vârstă ai partidelor de opoziţie, tinerii fiind însă puţini, după numeroasele arestări din ultimele zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII