25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Pensionarii de lux“ ai parlamentului

„Pensionarii de lux“ ai parlamentului

Peste 550 de foşti parlamentari au solicitat pensii speciale, în baza Statutului senatorilor şi deputaţilor din 2006, după ce fie nu au candidat, fie au ratat un nou mandat la alegerile uninominale din toamna trecută, iar iniţiativa PD-L de renunţare la pensiile speciale nu a fost încă dezbătută.

Lista persoanelor care au solicitat adeverinţa pentru pensionare în baza Legii nr. 96/2006 privind Statutul senatorilor şi deputaţilor cuprinde în cazul Camerei Deputaţilor 388 de nume, iar în cel al Senatului – 183, potrivit datelor oficiale obţinute de Agenţia NewsIn. Pe baza acestei adeverinţe, pe care o prezintă la Casa de pensii, foştii senatori şi deputaţi îşi calculează pensiile.

Lista foştilor parlamentari care au cerut pensionarea

Printre foştii parlamentari care au cerut pensionarea se numără fostul şef al statului, Ion Iliescu, care are la activ două mandate de senator. De asemenea, pe listă figurează Mona Muscă, aceasta având două mandate complete şi unul nefinalizat, după ce şi-a dat, în 2007, demisia din Camera Deputaţilor ca urmare a scandalului privind colaborarea sa cu fosta Securitate. Totodată, fostul senator conservator Rodica Stănoiu a solicitat pensie de parlamentar, la fel ca şi Adrian Păunescu (PSD), care a ratat cel de-al patrulea mandat de senator în Hunedoara.
Cei mai mulţi dintre pensionarii parlamentari din fosta legislatură provin din rândurile PRM, care nu a mai atins pragul de 5%. Este vorba de Marcu Tudor, fratele preşedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor, dar şi de adjunctul acestuia, fostul deputat Lucian Bolcaş. De asemenea, pe lista pensionarilor se află cântăreţele de muzică populară Irina Loghin şi Angela Buciu, dar şi fostul senator Dan Claudiu Tănăsescu.
Alte nume pe listă sunt Triţă Făniţă, Nicolae Mischie, Mircea Coşea (numit recent de premierul Emil Boc la conducerea Institutului Naţional de Administraţie din cadrul Ministerului de Interne), Corneliu Ciontu, Nora Cecilia Rebreanu, Ion Solcanu, Szabo Karoly, Gelu Voican Voiculescu, Titu Gheorghiof, Victor Babiuc sau Mitzura Arghezi.
Între cei care primesc primesc pensii în calitate de foşti parlamentari se mai numără seniorii PNL, Radu Câmpeanu şi Mircea Ionescu Quintus, dar şi ţărăniştii Ion Diaconescu şi Nicolae Ionescu Galbeni.
Totodată, în situaţia de a cumula pensia cu indemnizaţia de parlamentar este şi senatorul PSD, Sergiu Nicolaescu, care a obţinut din 1990 şi până în prezent patru mandate. În aceeaşi postură se află senatorul Crăciun Avram (PSD), care este la al doilea mandat, dar şi deputatul Gheorghe Ana (PSD), cu două mandate deja încheiate.

Iniţiativa PD-L nu a intrat în dezbaterea parlamentarilor

Comisia privind Statutul senatorilor şi deputaţilor nu a avansat deloc în analizarea propunerii legislative, introduse de PD-L, prin care să se elimine privilegiile la pensionare ale parlamentarilor. Deşi este în procedură de urgenţă, termenul pentru depunerea raportului fiind pe 3 aprilie, actul normativ nu a intrat încă în atenţia Comisiei.
Deputatul PNL, Ioan Timiş, membru al acestui organism parlamentar, a explicat că până în acest moment nici nu s-ar fi putut da un raport, deoarece Comisia a fost ocupată cu o serie de acţiuni organizatorice interne, precum adoptarea propriului regulament de funcţionare.
Primul proiect de lege de aliniere a pensiilor aleşilor la nivelul stabilit prin Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii a fost iniţiat în toamna trecută de deputatul PD-L, Cristian Rădulescu, însă, imediat după alegeri, fiind o nouă legislatură, proiectul a fost clasat de noua conducere a parlamentului. La scurt timp, după o serie de reacţii publice pe acest subiect, parlamentarii PD-L au redepus, pe 23 februarie, proiectul de lege, de această dată cu susţinerea a 102 deputaţi.

Pensiile, actualizate de câte ori se modifică indemnizaţiile

Legea nr. 96/2006 stabileşte cuatumul pensiei la nivelul de 80% din indemnizaţie, în cazul celor care au deţinut cel puţin trei mandate. În situaţia în care aleşii au obţinut doar unul sau două mandate, cuantumul pensiei scade cu 40%, respectiv 20%, iar în cazul mandatelor incomplete, suma se diminuează sau se majorează proporţional. Totodată, pensiile se actualizează în maximum şase luni de fiecare dată când indemnizaţiile senatorilor şi deputaţilor se modifică.
Astfel, în cazul unui parlamentar cu trei mandate, pensia porneşte de la 4.480 de lei pe lună, reprezentând 80% din indemnizaţia de bază a unui parlamentar, care este de 5.600 de lei. La această sumă se adaugă suplimentele financiare aferente funcţiei ocupate în legislativ, de preşedinte al Camerei Deputaţilor sau Senatului, vicepreşedinte, secretar, chestor sau preşedinte de comisie, dar şi sporurile aferente.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII