7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPartidele, pregătite pentru cursa de Bruxelles

Partidele, pregătite pentru cursa de Bruxelles

Cele trei mari partide şi-au definitivat ieri listele pentru Bru-xelles. Dacă PNL merge în Parlamentul European fără Daniel Dăianu şi Adrian Cioroianu, PD-L a decis ieri ca Theodor Stolojan să fie în fruntea listei de candidaţi, el fiind urmat de Monica Macovei, iar marea dilemă în PSD a fost dacă Lavinia Şandru va candida sau nu pe listele partidului.

 

PNL şi-a decis ieri candidaţii la europarlamentare, Daniel Dăianu şi Adrian Cioroianu nefiind pe listă. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a explicat că primul nu a fost inclus pe lista partidului pentru PE deoarece nu a avut o bună colaborare cu formaţiunea, iar cel de-al doilea pentru că a refuzat să fie „doar" pe locul opt.

„Principiul fundamental a fost continuitatea parlamentarilor europeni aflaţi în mandat, în exerciţiu" a fost prima explicaţie dată de Antonescu pentru ordinea stabilită pe lista partidului pentru PE. „Excepţie face Norica Nicolai, care e cap de listă. Ea este vicepreşedinte, este o persoană cu notorietate, cu susţinere în PNL, realeasă vicepreşedinte la congres cu un mare număr de voturi", a argumentat preşedintele PNL.

Astfel, pe primele 12 locuri ale listei PNL se află: Norica Nicolai, Adina Vălean, Renate Weber, Ramona Mănescu, Cristian Buşoi, Ben Oni Ardelean, Ovidiu Silaghi, Csibi Mogor, Cătălin Ţurliuc, Cristian Cojocaru, Ionel Muscalu şi Radu Surugiu. Într-o întâlnire avută ieri-dimineaţă, înaintea şedinţei Consiliului Naţional Executiv, s-a operat o schimbare – Magor Csibi a „urcat" pe un loc considerat, la limită, eligibil, anume poziţia a opta, în locul lui Adrian Cioroianu.

Şi democrat-liberalii s-au renunit ieri în şedinţa Colegiului Director, pentru a valida lista candidaţilor pentru europarlamentare, după ce, duminică seară, Comisia care analizează CV-urile a stabilit ca pe listă să figureze şi Sebastian Bodu.

Liderii democrat-liberali au decis ca prim-vicepreşedintele PD-L Theodor Stolojan să deschidă lista pentru PE, locul al doilea urmând să fie ocupat de fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, a declarat preşedintele PD-L, Emil Boc.

Pe locurile următoare se află consilierul prezidenţial Cristian Preda şi actualul europarlamentar Marian Jean Marinescu. Pe lista ce va fi analizată de Colegiul Director se află şi fostul şef al ANAF, Sebastian Bodu, ca propunere din partea organizaţiei de Bucureşti, acesta câştigând un loc pe listă în defavoarea europarlamentarului Alexandru Nazare, au declarat surse din PD-L.

Liderii social-democraţi au avut păreri diferite în legătură cu posibila candidatură a Laviniei Şandru. După ce, iniţial, Şandru a anunţat că e pregătită să candideze pe listele PSD pentru europarlamentare, social-democraţii au decis ieri că aceasta nu va figura pe listele partidului pentru alegerile din iunie, a declarat Mircea Geoană. O decizie finală va fi luată joi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII