Versurile poetei Ele-na Fargo recitate de preşcolari, lansări de carte, totul, în prezenţa unor nume importante ale culturii româneşti, sunt doar câteva dintre manifestările care au avut loc la Biblioteca „Anton Pann“ din Filiaşi.
„Mărţişor Filişan“ s-a desfăşurat sâmbătă, la Biblioteca Orăşenească „Anton Pann“. Manifestarea se află la a XI-a ediţie şi s-a bucurat de participarea unor nume de excepţie ale vieţii culturale româneşti: reprezentanţi ai Cenaclului Epigramiştilor Olteni, în frunte cu preşedintele Petre Gigea Gorun, poeta Any Drăgoianu, autorităţi locale, profesori şi oameni de cultură. Cu acest prilej, reprezentanţii Bibliotecii au organizat două lansări de carte, dar şi o expoziţie de mărţişoare realizate de elevii Şcolii cu clasele I-VIII din Filiaşi. Preşcolarii Grădiniţei nr. 3 au prezentat un program artistic deosebit, un recital din poezia Elenei Farago. Deşi foarte tânără, scriitoarea Any Drăgoianu, ale cărei lucrări au fost deja introduse în programa şcolară, şi-a lansat cel de-al 12-lea volum de poezii, intitulat „Stelele nu mor niciodată“. Din volumele deja lansate putem numi „Copilărie, de te-aş mai avea“, „Despre noi“, „Poveşti olteneşti“ ş.a. Cea de-a doua lansare de carte a fost a profesorului de matematică Gheorghe Burduşel – volumul de epigrame „Puntea suspinelor“. Ambii scriitori au avut bucuria ca operele lor să fie prezentate de omul de cultură Petre Gigea Gorun.
Biblioteca publică – kilometrul 0 al comunităţii
Tot cu acest prilej, reprezentanţii Bibliotecii „Anton Pann“ au prezentat un raport de activitate, fiind câştigătorii unui concurs naţional de programe comunitare, în urma căruia au obţinut finanţare de 1.990 de dolari, pentru achiziţionarea de echipamente necesare: laptop, video-proiector, ecran etc. Proiectul se intitulează „Biblioteca publică – kilometrul 0 al comunităţii“ şi se înscrie în strategia de dezvoltare a oraşului Filiaşi. „Proiectul îşi propune realizarea unor activităţi culturale şi a unei baze de date privind turismul cultural, prin dezvoltarea parteneriatului între Biblioteca Orăşenească Filiaşi, Şcoala cu clasele I-VIII, Asociaţia Pro-Cultura şi Mitropolia Olteniei. Cei 30 de elevi selecţionaţi în proiect împreună cu cadrele didactice şi un reprezentant al bibliotecii au demarat vizite de studiu la patru mănăstiri din Oltenia“, a menţionat Dorina Braloştiţeanu, directoarea Bibliotecii „Anton Pann“. Echipamentele achiziţionate prin proiect vor permite diversificarea serviciilor oferite de Bibliotecă prin realizarea de videoproiecţii destinate întregii comunităţi, în oraşul Filiaşi neexistând în prezent cinematograf, teatru de păpuşi sau altă instituţie care să ofere o alternativă pentru petrecerea timpului liber al celor peste 3.500 de elevi. La finalizarea excursiilor la cele patru mănăstiri, copiii vor realiza o expoziţie de icoane pe sticlă şi vor scoate chiar şi o carte de bucate cu reţete culinare culese de la sfintele locaşuri.