12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjO singură şcoală profesională de şoferi în Gorj

O singură şcoală profesională de şoferi în Gorj

La Grupul Şcolar de Transporturi Auto „Traian Vuia“ din Târgu Jiu învaţă peste 760 de elevi veniţi din toate colţurile judeţului Gorj.
Sunt copii de la ţară, simpli, muncitori, care au ales această unitate de învăţământ pentru a avea un drum în viaţă. „Nu am fost niciodată prea bun la şcoală. Am vorbit cu părinţii mei şi mi-au spus că nu este rău dacă vin la Târgu Jiu ca să învăţ mecanică. Îmi pot găsi mai uşor de lucru şi, dacă vreau, pot să repar maşini şi acasă. Mai am un an şi o să dau de permis“, a spus Răzvan, din Turburea.
Gabriela Stanciu este profesoară de fizică şi directoarea adjunctă a unităţii. „Această şcoală s-a înfiinţat în 1977 şi de atunci a scos generaţii întregi de mecanici-şoferi. Căci asta facem aici, scoatem oameni cu dublă specializare: mecanici şi şoferi. Şcolarizarea elevilor este suportată de stat, la fel ca în oricare altă unitate de învăţământ. După absolvirea celor cinci ani, tinerii se pot angaja. De fapt, unii dintre ei îşi găsesc de lucru chiar din anii de şcoală“, a afirmat Gabriela Stanciu. Celor 765 de elevi din această şcoală le predau 65 de cadre didactice, existând aceleaşi materii ca la un liceu.
Grupul Şcolar de Transporturi Auto îşi desfăşoară activitatea în clădiri vechi din 1977. Doar într-un pavilion elevii se încălzesc de la o centrală termică, în restul se face focul în sobe. „Sunt 60 de bănci, 12 săli de clasă, avem patru autovehicule şi două camioane. Unui elev, pentru a ajunge şofer, îi trebuie patru ani de mecanică şi legislaţie, unde învaţă lucruri folositoare. Apoi, dacă ia carnetul, devine şofer. De aici ies adevăraţii şoferi“, a afirmat Gabriela Stanciu. Unul dintre corpurile imobilului va fi demolat în această primăvară, în locul lui fiind construită o clădire nouă.

Proiect pe fonduri europene

Din suma de 150.000 de euro de la Uniunea Europeană, pe care conducerea şcolii auto speră să o primească, se vor construi un laborator de mecatronică sau roboţi industriali, un laborator auto la standarde europene, unul de tehnologie şi mai multe săli de clasă. „Lucrăm la partea finală a unui proiect pe fonduri europene ca să construim un nou corp. Abia după această investiţie vom putea vorbi despre o şcoală auto la nivel european. Oamenii nu vor să înţeleagă că se va ridica o nouă clădire şi se mai plâng de condiţiile din cea veche. Trebuie să avem răbdare. Nu am retras elevii din corpul care va fi demolat. Să vedem cât va dura până vom primi banii ca să demarăm construcţiile“, a concluzionat Gabriela Stanciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS