Eminescu şi copiii doljeniPoetul nepereche, Mihai Eminescu, a fost comemorat, aşa cum spun poveştile, timp de trei zile, pe plaiurile Doljului. Şi, pentru că versurile celebre din poeziile „Luceafărul“ sau cele din „Scrisoarea III“ sunt cunoscute de toţi copiii, la Biblioteca Orăşenească Filiaşi, elevi ai Şcolii cu clasele I-VIII din localitate şi cei ai Şcolii „Ioan Grecescu“ din Brădeşti au participat, pe 14 ianuarie, la un medalion literar. Bibliotecarele i-au servit pe participanţi cu bomboane de ciocolată. Copiii au povestit despre Eminescu, au recitat din poeziile sale, au realizat o expoziţie de desene inspirate de opera poetului şi au admirat cele mai deosebite cărţi aflate în colecţiile Bibliotecii din Filiaşi.

Chiar de ziua marelui poet, 15 ianuarie, la Grădiniţa nr. 1 din Filiaşi, preşcolarii au participat la un concurs din poezia eminesciană. Pentru a le stimula pofta de competiţie, organizatorii s-au gândit şi la câteva premii dulci, de ciocolată, care au fost foarte apreciate. Copiii au putut vedea biografia poetului, care a încântat zeci de generaţii de elevi. La încheierea concursului, educatoarele din Filiaşi şi Răcari au interpretat melodii inspirate de versurile lui Eminescu.

Manifestările au continuat şi ieri, începând cu ora 11.00, la Biblioteca Orăşenească Filiaşi. Elevi ai Şcolii cu clasele I-VIII din localitate au participat la un concurs de poezie. Câştigătorii au primit din partea bibliotecii diplome şi premii. Clasa cu cei mai mulţi copii înscrişi la bibliotecă a primit şi un premiu special, constând într-un set de cărţi pentru biblioteca clasei.

 

Din dor de Eminescu


 

Biblioteca Orăşenească „Mircea Radina“ din Segarcea a fost gazda unei suite de manifestari dedicate lui Mihai Eminescu, supranumit „Omul deplin al culturii româneşti“. Protagoniştii acestei manifestări au fost elevii de la Grupul Şcolar „Horia Vintilă“ din Segarcea. Manifestările s-au desfăşurat în condiţiile parteneriatului cultural „Invitaţie la lectură“, stabilit între cele două instituţii, ai cărui coordonatori sunt profesoara Constanţa Popa şi bibliotecarele Alexandra Barbu şi Mirela Mirea.

Sala de lectură a bibliotecii s-a transformat pentru câteva ore într-un spaţiu al poeziei, al muzicii şi al unor mărturii despre genialul poet român. Readucerea în actualitate a memoriei operei eminesciene a început cu vernisajul expoziţiei de carte „Eminescu – steaua care nu se stinge“, a cărei prezentare a fost făcută pe muzica Doinei şi a lui Ion Aldea Teodorovici. Au urmat recitalul de poezie „La steaua…“, comunicarea „Eminescu a ajuns la stele“ – cu referire la acordarea numelui poetului unui crater de pe Marte şi unui asteroid situat între Marte şi Jupiter. Au fost prezentate apoi referatele „Eminescu şi Oltenia“, „Eminescu – poet al românilor“, „Iubitele lui Eminescu“.

Pentru că scriitori şi actori celebri au interpretat din opera maestrului, segărcenii prezenţi au putut asculta vocile inconfundabile ale lui Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, dar şi pe cea a Valeriei Seciu. Fragmente de critică literară şi imagini ale monumentelor lui Eminescu din ţară au fost prezentate publicului cu ajutorul unui DVD. Elevii au avut prilejul să asculte cum sună versul eminescian şi în limba franceză, aşa cum este el interpretat de Pierre Lamy pe CD-ul „Melancolie“. Manifestările dedicate lui Mihai Eminescu vor continua în fiecare zi de 15 a fiecărei luni, până pe 15 iunie 2009, când va avea loc comemorarea a 120 de ani de la trecerea în nemurire a lui Eminescu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 17 ianuarie 2009

Actualitate

» Universitatea Craiova: Ciprian Tănasă a revenit la echipă, după ce fusese împrumutat la Politehnica Iaşi
» Fotbal: Florin Şoavă a semnat un contract pe trei sezoane cu gruparea din Banie
» SC Oltchim vrea să obţină acceptul Comisiei Europene pentru a primi un ajutor de stat
» Fotbal, Universitatea Craiova: Mititelu afirmă că a avut o ofertă de 6,5 milioane de euro pentru Florin Costea, dar a refuzat-o
» ANP susține că Paul Valută a refuzat tratamentul medical în penitenciar
» Salariul şefului DNA, mai mic decât al subalternilor
» Pensionări cu forţa în administraţie
» Interzis! Se canalizează
» Demisii în lanţ din PSD
» Fermierii vs. APIA în procese pe rol
» Anticorupţia, la mişto
» Scurte stiri
» Miron Cozma vine la Târgu Jiu
» Programul Casa Verde, amânat pe termen nedeterminat
» Corpul de control al primarului a sancţionat 13 firme
» Au câştigat procesul cu Ministerul Sănătăţii
» Anul economisirii
» Bolnavii, trataţi… de sus

Local

» Scurte stiri
» Procedurile de divorţ în cuplurile binaţionale, simplificate
» Obama va fi învestit marţi
» Buget de criză
» Verdict în procesul România – Ucraina
» Meşteşugarii se lansează în afaceri cu bulgarii

Dolj

» Dotări pentru serviciile de voluntariat
» Eminescu şi copiii doljeni

Sport

» Ilie Iordache a făcut deplasarea în Antalya
» Napoli a schimbat regimul
» Pandurii au plecat în Turcia
» Vizită medicală cu Njock şi patru australieni
» Petrecere cu promisiuni de cupe europene
» Scurte ştiri
» Romeo Duicu, în ascensiune
» Ţipko, posibilul adversar al lui Bute
» Şanse mici la Sibiu
» Tricolorii, motivaţi de fete
» Voleibalistele, la Piatra Neamţ
» Energia debutează la Braşov
» Andrei Pavel a avut ghinion la tragerea la sorţi

Magazin

» Salată cu jambon şi pepene galben
» Ruladă de porc cu usturoi
» Sfaturi pentru clătite delicioase
» Prietenii iubitului îţi pot distruge relaţia
» Îngrijirea pielii în sezonul rece
» Pregătiri pentru prima întâlnire
» Scurte stiri
» Tinereţe fără riscuri şi responsabilităţi
» Las Vegas – declinul unui vis
» Săracii miliardari
» Horoscop

Top