Contractul de modernizare a Drumului Judeţean (DJ) 665, cunoscut şi ca „drumul de sub munte“, a fost semnat ieri de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, şi de Maringa Defendente, preşedintele companiei italiene SECOL, care va efectua lucrările. DJ 665 are o lungime de 54 km şi face legătura între localităţile Curtişoara – Muşeteşti – Crasna – Novaci – Polovragi. Investiţia se ridică la o valoare de aproape 44 de milioane de lei. Durata de realizare a lucrărilor este de 24 de luni, dar preşedintele companiei italiene a precizat că drumul va fi modernizat înainte de termenul stabilit. Maringa Defendente a precizat că lucrările de modernizare ar putea fi finalizate în toamna anului viitor: „Am parcurs acest drum şi am constatat că nu sunt probleme majore care să reprezinte un impediment real pentru a nu termina lucrările la temenul stabilit. Dorim ca, până în luna octombrie 2010, să finalizăm modernizarea drumului“.
Lucrările încep în trei luni de la aprobarea finanţării
Modernizarea „drumului de sub munte“ este prima lucrare pe fonduri structurale din România la care va începe execuţia. Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj, a precizat că semnarea contractului este de bun augur pentru anul 2009: „Este un moment de satisfacţie pentru noi, pentru că pornim anul cu derularea acestei investiţii foarte importante pentru judeţul Gorj. Suntem prima administraţie din ţară care începe execuţia unui proiect pe măsura 2.1 de modernizare a infrastructurii. Timpul scurs de la aprobarea proiectului până la începerea lucrărilor a fost de numai trei luni. Am reuşit să reducem această perioadă datorită faptului că este un proiect la care lucrăm de mai multă vreme şi avem experienţa necesară. Vom avea o circulaţie confortabilă pe acest drum“. Iniţial, valoarea aprobată a proiectului a fost de 85 de milioane lei, dar în urma licitaţiei s-a redus cu aproape jumătate.
Societatea care se va ocupa de modernizarea drumului a realizat şi lucrările de asfaltare la singurul drum reabilitat din judeţul Gorj: Drumul Naţional dintre Târgu Jiu şi Râmnicu Vâlcea, modernizat în anul 2003. „Societatea are referinţe foarte bune pentru că a modernizat drumul dintre Târgu Jiu – Polovragi (limita judeţului Gorj) – Râmnicu Vâlcea, care se comportă foarte bine“, a adăugat Călinoiu.
Drumul face legătura cu mai multe localităţi turistice
DJ 665 este deosebit de important în perspectiva dezvoltării turismului. Acest drum reprezintă o cale de acces spre localităţi cu potenţial turistic foarte mare. În Curtişoara se află Muzeul Satului. În comuna Crasna există unul dintre cele mai vechi locaşuri de cult din judeţul Gorj, construit în anul 1636. Drumul reprezintă altă rută pentru a ajunge în cea mai căutată zonă turistică din Gorj, Rânca. La Polovragi, localitatea de la capătul drumului, există renumita mănăstire cu acelaşi nume, precum şi o peşteră în jurul căreia circulă multe legende. Ion Călinoiu spune că, prin modernizarea drumului, se va simţi o revigorare a turismului din judeţul Gorj.