13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoliţiştii, la bilanţ

Poliţiştii, la bilanţ

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj a tras linie la sfârşitul anului trecut pentru a-şi evalua activitatea. Poliţiştii doljeni au reuşit rezultate mai bune în 2008 faţă de anul precedent, dar se confruntă cu probleme din cauza lipsei de fonduri.

 

IPJ Dolj a reuşit în 2008 să se claseze pe locul patru pe ţară privind identificarea autorilor unor fapte penale, potrivit unui comunicat de presă privind bilanţul activităţii. Anul trecut, în Dolj, s-au înregistrat 4.120 de fapte cu autori necunoscuţi şi au fost soluţionate 3.860 de dosare penale (locul şase pe ţară), iar dintre acestea 1.959 au fost rezolvate prin identificarea făptuitorilor. Creşterea procentuală la acest capitol de 50,7% a situat poliţiştii doljeni pe locul patru. La capitolul combaterea criminalităţii, conform bilanţului, IPJ Dolj a fost pe locul 11, peste media pe ţară, deşi a soluţionat doar jumătate din numărul infracţiunilor sesizate, 10.381 de fapte dintr-un total de 21.164 de sesizări. Majoritatea infracţiunilor s-au înregistrat în mediul urban, respectiv 14.467. Aproape 11.000 de doljeni au fost învinuiţi sau inculpaţi în 8.469 de dosare penale înregistrate. Pe de altă parte, bilanţul poliţiştilor pe 2008 arată că în lucru se găsesc 20.614 dosare penale. Din zecile de mii de învinuiţi sau inculpaţi au fost reţinuţi sau arestaţi preventiv doar 281, însă numărul este mai mare cu 82 de persoane faţă de anul 2007. Înpotriva a 4.016 persoane s-au formulat propuneri de trimitere în judecată. În rândul infracţiunilor contra patrimoniului, furturile au „câştigat“ detaşat, având o pondere de 58%. Oraşele au o majoritate „zdrobitoare“, 71,7%, când vine vorba de analiza mediului de comitere a acestor furturi.

 

„Durere“ la siguranţa circulaţiei

 

Locul 11 pe ţară la capitolul „nesiguranţă“ rutieră pe drumurile doljene este dat de 248 de accidente cu victime înregistare în 2008, evenimente soldate cu 93 de morţi şi 191 de răniţi grav. Principalii vinovaţi par să fie pietonii, traversarea neregulamentară fiind pe locul întâi în topul cauzelor de producere a accidentelor. Locul doi este ocupat de viteza excesivă, cauză urmată de imprudenţa la volan, neacordarea de prioritate pietonilor şi depăşirile neregulamentare. Poliţiştii de la Rutieră au dat 85.647 de amenzi contravenţionale anul trecut, au reţinut 7.318 permise de conducere şi au întocmit 1.001 dosare penale pentru infracţiuni la regimul circulaţiei.

Infracţionalitatea stradală, un indicator care în trecut a adus Băniei „faimă“ în toată ţara, este în scădere, potrivit bilanţului IPJ Dolj. Inspectoratul s-a situat pe locul 13, sub media naţională, cu un total de 2.192 de infracţiuni sesizate şi constatate. Înfiinţarea Secţiei 6 Poliţie, ca urmare a deselor certuri izbucnite între cetăţeni romi, s-a dovedit o măsură eficientă.

 

Probleme în 2009

 

Bilanţul activităţii a fost un prilej bun pentru poliţiştii doljeni pentru a identifica problemele cu care se confruntă în 2009. Nemulţumirile poliţiştilor se leagă de salarii, insuficienţa cadrelor, numărul maşinilor de serviciu şi rezervele de carburanţi, echipamentele învechite sau starea de degradare a unor posturi de poliţie din judeţ. „Unele dintre acestea funcţionează în condiţii deosebit de grele, dar nu avem fonduri pentru amenajări sau construirea unor clădiri noi, care să servească drept posturi de poliţie“, a declarat comisar-şef Nicuşor Badea, adjunct-şef inspectorat în cadrul IPJ Dolj. Deşi parcul auto al poliţiei doljene este la mai puţin de jumătate din necesar, despre maşini noi sau aparatură nici nu poate fi vorba, iar benzina este raţionalizată. „În mod normal, ar trebui să existe câte un laborator mobil de criminalistică la fiecare poliţie municipală şi orăşenească, deci cinci în judeţ, iar în Craiova ar fi necesare trei“, a adăugat Badea. IPJ Dolj are două: o autoutilitară Mercedes şi o dubă a Serviciului Poliţiei Rutiere. În rest, se contează pe trusele ofiţerilor criminalişti, aşa cum poliţiştii rutieri contează pe actualele aparate radar, căci achiziţia unora mai performante a rămas la stadiul de discuţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII