17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPredoiu ar putea eşua în lupta anticorupţie

Predoiu ar putea eşua în lupta anticorupţie

Noua coaliţie de guvernare de centru-stânga din România i-a cerut ministrului justiţiei în exerciţiu, Cătălin Predoiu, să rămână în post, fapt care se adaugă îngrijorării că noul guvern s-ar putea să nu reuşească o revigorare a eforturilor anticorupţie, comentează Reuters.

Corupţia endemică din noul stat membru al Uniunii Europene este o preocupare majoră la Bruxelles, după ce reformele judiciare s-au împotolit sub conducerea premierului în exerciţiu Călin Popescu – Tăriceanu după aderarea ţării la UE în 2007, scrie Reuters. Observatorii politici au sperat că alegerile din noiembrie vor spori eforturile de a combate abuzurile, în special în rândul oficialilor de rang înalt. Însă, nominalizarea lui Predoiu – care a intervenit după ce vineri au avut loc negocieri intense, în condiţiile în care luni este programat votul de încredere în noul cabinet – subliniază disensiunile care există între foştii rivali înveteraţi centrişi şi de stânga în legătură cu modalitatea de a combate corupţia, spun observatorii.

Predoiu, de 40 de ani, şi-a preluat funcţia în februarie, după ce predecesorul său şi-a dat demisia în contextul unor acuzaţii de corupţie. Predoiu a fost criticat de grupurile pentru drepturi civice pentru decizia sa de a nu prelungi mandatul procurorului-şef anticorupţie Daniel Morar, reaminteşte Reuters.

„Predoiu a fost o mare dezamăgire“, a declarat pentru Reuters Laura Ştefan, de la Societatea Academică Română. „Ar fi trebuit să-l numească pe Morar şi ar fi trebuit să organizeze consultări serioase pe marginea codurilor penale“, a adăugat Ştefan.

 

Predoiu trebuie să asigure independenţa sistemului judiciar

 

Dacă noul cabinet de la Bucureşti va fi învestit astăzi, aşa cum este de aşteptat, Predoiu va avea sarcina dificilă de a trece prin parlament o variantă care să înlocuiască actualul Cod Penal al României, care datează din anii '60, din timpul brutalei represiuni comuniste. El s-a străduit să obţină aprobarea legislaţiei în materie, în condiţiile în care mulţi parlamentari au încercat să slăbească măsurile anticorupţie, precizează Reuters.

Predoiu se confruntă, de asemenea, cu dificila sarcină de a asigura independenţa sistemului judiciar din România, care a fost introdus în perioada efervescentă dinainte de aderarea la UE, dar care este ameninţată, pentru că mulţi politiceni luptă pentru a proteja practici corupte, explică Reuters. „Ar trebui să ia public apărarea procurorilor şi a sistemului justiţiei. Când la televiziune ai de-a face încontinuu cu emisiuni în care politicienii îi acuză pe procurori, mi-ar plăcea să-l văd pe Predoiu că vine să contracareze aceasta“, a spus Ştefan.

România va evita sancţiunile aplicate Bulgariei

 

Ministrul a declarat că este optimist că va îndeplini cerinţele Bruxellesului şi că România va evita sancţiunile aplicate deja Bulgariei în acest an pentru abuzuri în folosirea fondurilor UE. Comisia Europeană va continua monitorizarea progreselor în 2009.

„Principalul obiectiv ca ministru al justiţiei va fi ridicarea monitorizării României de către Bruxelles“, a spus Predoiu la audierile parlamentare de sâmbătă. Dar observatorii politici spun că s-ar putea confrunta cu piedici în interiorul coaliţiei, mai ales din partea politicienilor din PSD, afectaţi de scandaluri de corupţie, conchide agenţia Reuters, al cărei articol este preluat în ediţia on line a revistei economice Forbes sau pe site-ul postului de radio Europa Liberă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU