15.5 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDisponibilizaţi şi nu prea

Disponibilizaţi şi nu prea

Numărul doljenilor care rămân fără serviciu în urma disponibilizărilor din noiembrie, decembrie şi ianuarie ar putea fi mai mic decât se anunţase iniţial.

Criza economică nu a avut un impact la fel de mare pe cât apreciaseră specialiştii asupra pieţei muncii din Dolj. Chiar dacă numărul angajaţilor din judeţ care ar fi urmat să rămână fără un venit luna trecută depăşea 500, disponibilizaţii sunt ceva mai puţini. „Pentru luna noiembrie, şapte agenţi economici au anunţat disponibilizări pentru 506 persoane, iar AJOFM Dolj a asistat 318 (aproximativ 62%)“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Potrivit acesteia, 190 de persoane nu au avut dreptul la indemnizaţie de şomaj din diverse motive. „Sau obţin venituri din alte surse, sau perioada stagiului de cotizare a fost mai mică decât prevede legea, sau nu au îndeplinit alte condiţii“, a afirmat Nicolăescu.

Amânări pentru persoanele aflate în concediu

Potrivit reprezentanţilor AJOFM Dolj, până în prezent, toate societăţile care au anunţat că vor face disponibilizări au renunţat la personalul respectiv. „Au existat amânări, pentru că persoanele ce urma să fie disponibilizate erau în concediu de odihnă. Deocamdată, nu s-au înregistrat cazuri de societăţi care să anunţe disponibilizări şi să păstreze personalul respectiv“, a explicat purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj.

Peste 1.600 de angajaţi vor fi puşi pe liber

Angajatorii care au anunţat că vor să renunţe la o parte din personal ar putea să se răzgândească, din diverse motive, sau să-şi revigoreze afacerea şi atunci respectivii angajaţi ar putea să-şi păstreze locul de muncă. În următoarele două luni, angajatorii doljeni ar urma să disponibilizeze peste 1.600 de persoane care-şi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor (peste 1.000), agriculturii, confecţiilor, spaţiilor verzi sau în industria constructoare de maşini. „Pentru luna decembrie, nouă agenţi economici au anunţat că vor disponibiliza 857 de persoane, iar pentru ianuarie, zece angajatori vor să disponibilizeze 746“, a precizat Laura Nicolăescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS