15.5 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024

Guvern PD-L – PSD ?

PSD s-a decis. La insistenţele liderilor din teritoriu, care au resimţit cel mai puternic pe plan financiar cei opt ani de opoziţie, social-democraţii s-au hotărât să accepte guvernarea alături de PD-L. Chiar şi fără Geoană prim-ministru.

Ziua de ieri a fost crucială pentru PSD. După o şedinţă fulminantă a Comitetului Executiv Naţional, care a durat mai bine de cinci ore, conducerea PSD a fost nevoită să cedeze presiunilor provinciei pentru a accede la guvernare. Aproape cu orice preţ. Decizia, luată prin vot, a fost cât se poate de clară: 40 de voturi pentru guvernarea alături de PD-L, faţă de doar 17 voturi împotrivă sau pentru guvern cu PNL.

„Avem obligaţia faţă de cetăţenii români să participăm la guvernare“

Procedura de vot a fost următoarea: fiecare membru al CExN se ridica şi îşi spunea opţiunea – fie pentru a intra la putere alături de PD-L, fie pentru o coaliţie cu PNL. Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Viorel Hrebenciuc au votat în favoarea unei guvernări PSD-PNL, în timp ce Mircea Geoană a mers pe curentul general şi a votat cu PD-L, potrivit NewsIn. „A fost un vot greu“, a declarat ulterior Mircea Geoană, liderul formaţiunii, explicând: „Decizia pe care am luat-o astăzi este importantă, de a demara negocieri cu Partidul Democrat-Liberal pentru a avea o majoritate guvernamentală. Decizia arată că am ales să fim alături într-un moment greu pentru ţară, pentru că avem obligaţia faţă de cetăţenii români să participăm la guvernare“. „Programul nostru de stânga va fi foarte bine determinat în programul de guvernare şi nu vom renunţa sub nici o formă la mărirea alocaţiilor, la mărirea salariilor, la unificarea sistemului de pensii de stat, la transformarea ţării într-un şantier de construcţii, în aşa fel încât să păstrăm locurile de muncă, ba, mai mult, să creăm şi altele“, a precizat unul dintre susţinătorii intrării la guvernare a PSD, Marian Oprişan.

Filialele au decis: fără UDMR

Puţine organizaţii din teritoriu au votat contra unei guvernări alături de PD-L. Este vorba despre Bucureşti, Constanţa, Buzău, Sibiu, Călăraşi, Argeş, Tulcea şi Prahova. Celelalte judeţe – în special cele din Oltenia şi Moldova, unde pesediştii au obţinut scorurile cele mai mari – au votat pentru o alianţă cu PD-L.
„Cei din teritoriu au avut un cuvânt greu de spus. Au fost unii care au spus că dacă se pierd resursele, dacă nu-şi fac programul, vor avea de suferit. Puteam să stăm în tribună, să vedem cum trece criza, dar am ales să venim la guvernare. Mai rămân puncte importante de discutat privind programele de guvernare, cum ar fi cota unică de impozitare. Negocierile vor începe chiar din această seară cu PD-L. Se vor discuta inclusiv funcţiile în comisiile din parlament. Eu am votat pentru PD-L, cu amendamentul unei guvernări fără UDMR, să insistăm pentru funcţia de premier şi să avem elemente de program social-democrate“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele PSD Dolj. Liderul PSD Mircea Geoană a afirmat că are mandat pentru a începe o negociere extinsă cu PD-L, dar cu o condiţie majoră, şi anume excluderea UDMR din viitoarea formulă executivă, solicitare care ar fi venit din partea filialelor din Ardeal. „Nu e normal ca un partid care a stat la guvernare 12 ani cu doar 6% să vrea din nou la guvernare“, a explicat ulterior Victor Ponta.

PD-L adună oferte

Liderul PD-L Emil Boc a anunţat aseară, după şedinţa Biroului Permanent Naţional, că democrat-liberalii vor continua discuţiile pentru formarea guvernului atât cu UDMR, cât şi cu PSD. 

PNL, în opoziţie

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că PNL va intra în opoziţie dacă PD-L nu face compromisuri pe tema modificării Constituţiei şi dacă PSD nu renunţă la modificarea cotei unice şi la pretenţia de a-şi impune premierul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII