23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal1.000 de euro: „mita“ guvernului pe locul de muncă

1.000 de euro: „mita“ guvernului pe locul de muncă

Orice firmă care angajează persoane aflate în şomaj de minimum trei luni primeşte de la stat 1.000 de euro pe fiecare loc de muncă creat, dar trebuie să demonstreze că va rezista trei ani pe piaţă. Nimeni nu poate însă garanta că va rezista pe piaţă un anumit timp.

Una dintre măsurile anticriză adoptate miercuri de guvern este subvenţionarea fiecărui loc de muncă nou-creat cu 1.000 de euro, dacă firma angajează din rândul şomerilor aflaţi în evidenţe de mai bine de trei luni şi dacă face dovada că va rezista pe piaţă cel puţin trei ani. Practica din anii anteriori a demonstrat că firmele care au apelat la subvenţii de genul acesta nu au îndeplinit condiţiile şi a trebuit să returneze fondurile. Să recuperezi banii de la o firmă care i-a cheltuit, dar nu aşa cum spune legea, este mult mai dificil decât să-i acorzi acel bonus la angajare. În aceste condiţii, Fiscul craiovean susţine că măsura ar avea avantaje pentru companiile care ar angaja sute de oameni, deoarece capitalul care ar veni de la stat (1.000 de euro de căciulă) ar putea fi utilizat în afacerea propriu-zisă. Pe când pentru firmele mici, care angajează unu-doi şomeri, nu este nici o afacere. „Aceste societăţi mici nu pot garanta că vor rezista pe piaţă minimum trei ani în condiţiile actuale. Aşa că s-ar putea să dea banii înapoi. Am mai avut cazuri când s-au dat subvenţii pentru locurile de muncă şi după aceea a trebuit să urmărim firmele să recuperăm banii de la ele, pentru că nu au respectat ce aveau de respectat ca să primească subvenţia“, a spus Tudor Mitiţă, director al Administraţiei Financiare a Municipiului Craiova.

 

Salariul minim pe şapte luni

 

Prima de 1.000 de euro ajută firmele mici să plătească mult timp salariul persoanei angajate. De exemplu, dacă un şomer este angajat cu salariul minim pe economie de 540 de lei, din prima de 1.000 de euro (3.800 de lei), angajatorul i-ar plăti salariul pe şapte luni (fără contribuţii).

 

„Firmele au şi obligaţii“

 

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj susţine că, de regulă, subvenţiile pentru locurile de muncă au avut succes anterior şi s-au cheltuit toţi banii alocaţi. Însă, firmele trebuie să respecte şi nişte condiţii. „Nu ştim cum vor demonstra că pot rămâne pe piaţă cel puţin trei ani, dar după ce vor apărea normele de aplicare vom şti. Agenţii economici care vor primi 1.000 de euro pentru fiecare şomer angajat trebuie să ştie că au şi obligaţii, iar dacă nu le respectă, atunci trebuie să dea banii înapoi la stat“, a precizat directoarea adjunctă a AJOFM Dolj, Daniela Neagoe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII