19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalŞefii Poliţiei de Frontieră, cercetaţi pentru neglijenţă

Şefii Poliţiei de Frontieră, cercetaţi pentru neglijenţă

După scandalul ţigărilor de contrabandă sustrase de către poliţiştii de frontieră de la Bechet, la sfârşitul lunii septembrie, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române a dispus cercetarea prealabilă pentru opt poliţişti de la PF Bechet şi pentru şeful IJPF Dolj.

 

Mai mulţi poliţişti de la Punctul de Trecere a Frontierei Bechet au intrat în atenţia ofiţerilor Anticorupţie, la sfârşitul lunii septembrie, fiind suspectaţi că au sustras o parte din ţigările de contrabandă confiscate chiar de ei. Conform Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, pe 19 septembrie, ofiţerii DGA Dolj s-au sesizat din oficiu despre faptul că, pe 14 şi 16 septembrie, la Punctul de Frontieră Bechet, au fost depistate de poliţişti două tiruri cu ţigări de contrabandă, iar cu ocazia întocmirii actelor de constatare a fost menţionată doar o parte a produselor, restul de ţigări fiind sustrase de către aceştia. Ofiţerii DGA au întocmit un dosar de cercetare penală şi au sesizat procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, aceştia având competenţa de a cerceta eventualele fapte penale comise de poliţişti. După administrarea probelor, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de doi ofiţeri şi trei subofiţeri de la Bechet, dar şi faţă de două persoane civile, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual şi delapidare.

 

Deficienţe la Bechet

 

După ce poliţiştii de frontieră de la Bechet au intrat în atenţia DGA Dolj, IGPF a comunicat că s-a dispus cercetarea prealabilă în regim de urgenţă faţă de poliţiştii urmăriţi penal, aceştia urmând să fie puşi la dispoziţie până la finalizarea anchetei.

De asemenea, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, chestorul principal Nelu Pop, a dispus Serviciului Control verificarea, în regim de urgenţă, a modului de îndeplinire a atribuţiilor specifice de către toţi lucrătorii din cadrul Sectorului PF Bechet, IJPF Dolj şi Direcţiei Poliţiei de Frontieră Giurgiu. Conform reprezentanţilor IGPF, în urma controalelor au fost identificate deficienţe în rândul personalului de la Bechet, constând în „analizarea cu superficialitate a riscurilor şi vulnerabilităţilor ce implică operaţiunile de transport, descărcare şi depozitare în spaţiile sectorului a cantităţii de ţigări descoperite şi încălcarea normelor ce reglementează accesul persoanelor civile în instituţiile MIRA“.

 

Poliţişti cercetaţi în prealabil

 

După verificările Corpului de Control, pe lângă poliţiştii de la Bechet a intrat în atenţia IGPF şi conducerile IJPF Dolj şi Giurgiu. IGPF a dispus faţă de adjunctul şefului Direcţiei PF Giurgiu, şeful IJPF Dolj, şeful Sectorului Bechet, adjunctul acestuia, precum şi faţă de alţi şase poliţişti de frontieră de la Bechet cercetarea prealabilă pentru „neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici, acţiunea fiind în curs de soluţionare, după cum precizează IGPF. În funcţie de rezultatele cercetărilor vor fi dispuse măsuri administrative faţă de cei găsiţi vinovaţi.

Tot în octombrie, Corpul de Control a realizat şi evaluarea activităţii conducerii IJPF Dolj în ceea ce priveşte competenţa managerială. Au fost identificate deficienţe în activitatea managerială şi modul de coordonare a activităţii specifice, faţă de şeful IJPF Dolj fiind dispusă efectuarea cercetării prealabile. Reprezentanţii IGPF au precizat că a fost informată Direcţia Generală Anticorupţie atât cu privire la rezultatul verificărilor efectuate, cât şi cu privire la sesizările primite de conducerea IGPF de la mai mulţi poliţişti de frontieră de la Bechet, referitoare la săvârşirea de fapte de corupţie de către unii colegi ai lor.

Capturi

Pe 11 septembrie, în Punctul de Trecere a Frontierei Calafat a fost descoperit un tir care, conform documentelor, transporta iaurt din Grecia pentru o societate comercială din Anglia. În autovehicul au fost găsite peste 306.000 de pachete de ţigări, mărcile Raquel şi GB. Pe 14 septembrie, au fost descoperite 298.500 de pachete de ţigări în alt tir care s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Bechet, iar pe 16 septembrie, tot la Bechet, într-un tir au fost găsite 300.000 de pachete cu ţigări fără acte de provenienţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII