Administratorii de bloc prinşi cu cioara vopsită riscă să-şi piardă atestatele. Este cazul administratorului Asociaţiei nr. 14 din cartierul craiovean 1 Mai.
Primăria Craiova a propus în acest an consiliului local să ia măsuri şi să retragă atestatul unui singur administrator de asociaţie din cei 393. Angajatul cu pricina, Ioana Mitruţ, a lucrat pentru Asociaţia nr. 14 din 1 Mai, care are cele mai mari datorii din Craiova.
„Aici au fost găsite unele nereguli care vizau activitatea angajatului asociaţiei. În urma controalelor efectuate de inspectorii noştri s-au întocmit rapoarte care ne-au determinat să luăm o asemenea decizie. Nu s-a mai mers ca anul trecut pe suspendarea atestatului“, a declarat Marian Giubelan, şeful Serviciului de Coordonare a Asociaţiilor de Proprietari. Potrivit inspectorilor municipalităţii, administratorul în cauză s-a dovedit incapabil să conducă o asociaţie.
Din rapoartele Direcţiei Economice reiese că la asociaţia luată în colimator nu s-au ţinut evidenţele obligaţiilor faţă de furnizori, a plăţilor în numerar sau prin bancă, nu s-au întocmit şi depus la primărie elementele de activ şi pasiv. Administratorul a fost găsit vinovat de acumularea unei datorii fabuloase de 3,3 milioane de lei numai la Termoficare.
La Asociaţia nr. 14 1 Mai, nimeni nu vrea să comenteze situaţia fostei angajate. „Ce să vă spun eu? Nu mai ştiu pe unde este. Am auzit că şi-a pierdut dreptul de a profesa, dar nu e treaba mea“, a spus casiera asociaţiei cu pricina.
În apărarea administratorului mazilit a sărit reprezentantul Sindicatului Asociaţiilor de proprietari din Craiova, Ion Voiculescu: „Primăria a luat o măsură abuzivă. Nu putea să răspundă administratorul de întreaga datorie a asociaţiei. Nu era numai vina acestuia că s-a strâns un debit atât de mare“.
Anul trecut s-au retras atestatele a doi administratori şi alţi patru s-au ales cu suspendare, unii dintre ei fiind suspectaţi că au băgat în buzunar banii proprietarilor. Dintre cei patru, doi s-au reabilitat. Atestatul unui administrator poate fi retras de autoritatea locală, în baza unei anchete făcute la sediul asociaţiei de proprietari, atunci când există mai multe sesizări venite din partea cetăţenilor şi, mai ales, când acestea se adeveresc.
Reprezentanţii Serviciului coordonare asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei Craiova spun că numărul administratorilor de asociaţii care le fac probleme este în scădere.