7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLocuitorii din Motru riscă să îngheţe în apartamente

Locuitorii din Motru riscă să îngheţe în apartamente

Motrenii nu ştiu dacă vor avea căldură în apartamente, după ce judecătorii de la Târgu Jiu au aprobat o cerere premergătoare, în vederea declanşării falimentului la SC UATAA, prestatorul de servicii către populaţie.

 

GORJ. Administraţia oraşului Motru, conducerea furnizorului de servicii către populaţie, SC UATAA, şi cetăţenii municipiului nu ştiu dacă la iarnă vor avea căldură şi apă caldă. Motivul este legat de decizia unei instanţe din Târgu Jiu, care a aprobat o cerere de declanşare a lichidării judiciare, în vederea declarării falimentului la prestatorului de servicii SC UATAA, care asigură, pentru 6.500 de apartamente din Motru, apa caldă, iar în perioada sezonului rece, agentul termic. SC UATAA se află în subordinea Consiliului Local Motru şi este o unitate de interes public ce deserveşte peste 23.000 de cetăţeni. Situaţia de criză în care se află societatea a fost declanşată de modul în care a fost finalizat un proces între unitatea prestatoare şi Agenţia Naţională de Mediu. Această din urmă instituţie a acţionat în instanţă UATAA, pentru recuperea unor debite din 1994, ce reprezentau taxe pentru emisiile de noxe, firma folosind păcură şi cărbune pentru a încălzi apa.

 

„Nu ne vine să credem“

 

Ilie Schintee, directorul SC UATAA SA Motru, a afirmat că reprezentanţii locali ai Agenţiei Naţionale de Mediu nici nu au fost miercuri la proces şi că, între timp, societatea pe care o conduce a achitat din datorie. Nivelul debitului restant către Agenţia Naţională de Mediu era de 87.000 de lei, plus penalizări. Schintee a declarat că a fost plătită o parte din debit şi a rămas în discuţie achitarea penalizărilor, unde au fost probleme de calculare. „Situaţia e neplăcută, nu ne vine să credem. Cei de la Agenţia de Mediu ne-au dat în judecată pentru insolvenţă, dar între timp noi am achitat o parte din bani. Au mai rămas circa 45.000 de lei şi cam 200.000 penalizări, dar la acestea au recunoscut şi ei că nu
s-a calculat cum trebuie. Am depus la dosar o cerere pentru angajarea unui avocat, iar de la Mediu nu s-a prezentat nimeni. Au numit şi firma care să se ocupe de noi – Insolvent Industry. Ne-am înţeles cu cei de la Mediu să plătim şi ne-am trezit cu decizia asta. Noi deservim 6.500 de apartamente. Am primit 300.000 de lei de la guvern pentru achiziţia de păcură şi ne pregăteam de iarnă. Ce să facem? Lăsăm oraşul fără căldură? Noi nu suntem SRL, ci o societate de interes public. Pe 3 decembrie a fost fixat termenul când se va decide în legătură cu declanşarea falimentului“, a spus Ilie Schintee.

Primarul este descumpănit

 

Nici primarul Dorin Hanu nu este mulţumit de situaţia în care a ajuns UATAA, care a scăpat de mai multe ori de faliment, în ciuda datoriilor mult mai mari pe care le avea către furnizori precum Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Potrivit edilului, UATAA are în prezent debite de 8.000.000 de lei şi de încasat, numai de la populaţia din Motru, 10.000.000 de lei pentru apă caldă şi căldură. „Au luat o decizie ciudată, la primul termen de judecată. Societatea se află în subordinea consiliului local. Noi le-am mai şi plătit celor de la Mediu. Au înţeles, au spus că ne dau şi o hârtie că sunt de acord să nu mai mergem în faţa instanţei şi să le achităm şi restul sumei. Eu sper că până la urmă se va rezolva problema, pentru că este vorba de 23.000 de locuitori. Aşteptăm demersurile legale. Suntem într-o ţară europeană, nu poţi să închizi o societate de interes public. Am vorbit la Bucureşti cu cei de la Mediu şi dânşii vor să retragă cererea de insolvenţă“, a spus primarul Dorin Hanu.

După cum a precizat Gheorghe Paraschivu, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, singurul lucru pe care îl poate face conducerea UATAA pentru a ieşi din impasul actual este să-şi plătească datoriile către Agenţia Naţională de Mediu, inclusiv penalizările. UATAA are de achitat şi la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj un debit de 2.700.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII