10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPreot reţinut pentru luare de mită

Preot reţinut pentru luare de mită

Preotul Florin Matei de la parohia Stoileşti, judeţul Vâlcea, a fost reţinut marţi seară, după ce a fost prins în flagrant când lua suma de 5.000 de euro de la stareţul schitului Trivale din Piteşti, judeţul Argeş.

Flagrantul a fost organizat de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor şi cei ai Serviciului de Investigaţii Criminale, care au stabilit faptul că Florin Matei, preot în cadrul Episcopiei Râmnicului, a pretins suma de 5.000 de euro de la preotul Gherasim, stareţ la mânăstirea Trivale din oraşul Piteşti, judeţul Argeş. Preotul vâlcean l-a şantajat pe stareţ, ameninţându-l că, dacă nu-i va da suma cerută, va face publice nişte materiale care i-ar putea afecta atât imaginea proprie, dar şi pe cea a instituţiei. Surse neoficiale din cadrul poliţiei susţin că preotul vâlcean ar fi avut o filmare în care stareţul din Trivale întreţinea relaţii sexuale cu alt bărbat.

 

Preotul a ridicat o cantină socială în curtea bisericii

 

Şantajat, stareţul a mers la poliţie şi a depus o plângere împotriva preotului din Vâlcea. „În seara de 21 octombrie, s-a organizat prinderea în flagrant a preotului Florin Matei, în timp ce primea suma de 5.000 de euro de la stareţul Gherasim. Asupra preotului, poliţiştii au găsit atât suma respectivă, cât şi înscrisuri şi însemnări personale. În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, pe numele lui Florin Matei, fiind emisă ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, urmând ca părintele să fie prezentat Judecătoriei Piteşti cu propunerea de arestare preventivă“, a declarat Sorin Păuna, purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş.

La închiderea ediţiei, procurorii îl prezentaseră pe preot instanţei cu propunere de arest preventiv pentru 29 de zile.

Florin Matei, de 31 de ani este din satul Teiu, comuna Galicea şi are o fetiţă de cinci ani. Preotul este angajat al Episcopiei Râmnicului de mai bine de opt ani şi slujea la Biserica „Sf. Dumitru“ din localitatea Stoileşti. În curtea bisericii, el a ridicat o cantină socială unde dădea de mâncare bătrânilor şi copiilor nevoiaşi. „Era om bun. Nu ne-a cerut niciodată bani. De doi-trei ani, a ridicat cantina şi le dădea săracilor de mâncare. De sărbători, aducea şi haine copiilor. Am auzit şi eu, mai devreme, că l-au arestat fiindcă a luat nişte bani“, a povestit o bătrână care locuieşte peste drum de biserică.

 

„Cine vine să binecuvânteze mâncarea şi să ţină slujba de Sf. Dumitru?“

 

De Sf. Dumitru, la biserică, trebuie să se facă pomană, iar locuitorii din Stoileşti se plâng acum că nu mai are cine să le oficieze slujbele. „Am dus la cantină tot ce trebuie ca să facem mâncarea. Dar dacă ne-au arestat preotul, acum ce facem? Cine vine să binecuvânteze mâncarea şi să ţină slujba de Sf. Dumitru?“, se întreba altă localnică. În Galicea, la parterul unui bloc, preotul şi-a deschis o sală de internet, de care se ocupa soţia. Deşi programul afişat pe uşă este de la 8.00 la 20.00, zilnic, ieri era închis. Pe uşă erau două lacăte, iar o tânără din zonă ne-a spus că pentru câteva zile internetul este închis. Emilian Groşenoiu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Râmnicului a precizat că, până acum, părintele nu a creat niciodată probleme bisericii.

„Preotul Florin Matei de la parohia din Stoileşti are şi o cantină socială în cadrul bisericii. Mergea des la mânăstiri ca să ceară bani pentru cantină. Noi l-am chemat la Episcopie şi l-am atenţionat să nu mai facă acest lucru, pentru că acestea nu pot da bani fără să aibă o aprobare de la noi. Referitor la arestarea lui pentru şantaj, nu pot să vă spun mai multe pentru că nici eu nu cunosc detalii“, a declarat Groşenoiu. Prin Stoileşti, ieri s-au perindat mulţi reprezentaţi ai presei, iar concluzia localnicilor a fost că ziariştii au venit la biserică să vadă cum se face „mâncarea vrăjită pentru pomană“, nu din cauza arestării preotului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII