7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSalariaţii Hidroelectrica au protestat în faţa prefecturii

Salariaţii Hidroelectrica au protestat în faţa prefecturii

Un grup de angajaţi ai Hidroelectrica, Sucursala Târgu Jiu, a manifestat în Piaţa Prefecturii împotriva înfiinţării Companiei Naţionale Energetice (CNE), considerând că îşi vor pierde locurile de muncă.

Aproximativ 50 de sindicalişti de la Hidroelectrica, sucursala Târgu Jiu, au protestat ieri dimineaţă, pentru două ore, în faţa sediului Prefecturii Gorj, împotriva înfiinţării Companiei Naţionale Energetice. Salariaţii Hidroelectrica se tem că vor rămâne fără locurile de muncă, mai ales că există semnale, după cum au declarat salariaţii, că aceasta va fi vândută unui grup de oameni de afaceri. Protestatarii au realizat o scrisoare deschisă, adresată premierului Călin Popescu Tăriceanu, în care se menţionează că sindicaliştii vor apela la toate formele legale de protest, inclusiv la greva generală, pentru a bloca funcţionarea Companiei Naţionale Energetice. Cei prezenţi în piaţă au spus că se tem ca unitatea la care lucrează să nu fie desfiinţată şi în acet fel să îşi piardă locurile de muncă, la una dintre cele mai profitabile societăţi rămase în portofoliul statului.

Lozinci antiguvernamentale

Salariaţii Hidroelectrica au purtat pancarte pe care scria „Guvernul falimentează Hidroelectrica“ şi „Nu distrugeţi Hidroelectrica!“. Oamenii au mai spus că, prin politica dusă de guvernanţi, se urmăreşte distrugerea sistemului energetic al României. Federaţia sindicatelor Hidroelectrica intenţionează să picheteze sediul central al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului şi al PNL din Capitală, pe 22 octombrie, iar pe 23 octombrie va organiza un marş de protest pe traseul guvern – sediul central PNL – sediul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului.
CNE a fost înfiinţată recent, printr-o ordonanţă de urgenţă. Din Compania Energetică vor face parte Hidroelectrica, Electrica, Complexurile Energetice Rovinari şi Turceni. Compania Energetică nu va include operatorul de transport Transelectrica. Noua companie se va numi „Electrica“, va avea o capacitate totală instalată de circa 10.000 MGW şi, când va fi pregătită, va fi listată la bursă. Demararea efectivă a acestui proiect se va face după publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei de urgenţă şi după obţinerea avizului de la Consiliul Concurenţei. Conform actului normativ, Adunările Generale ale Societăţilor ce vor face parte din Compania Energetică trebuie să aprobe înscrierea Electrica, în condiţiile legii, ca acţionar majoritar la fiecare dintre ele. Noua societate, creată sub coordonarea Electrica, va fi privatizată cu investitori de portofoliu, nu cu un investitor strategic. Structura nou-creată va avea un management privat, a cărui componenţă se va stabili după formarea Companiei Energetice. Compania va avea un board care va conduce după un management corporatist, ce va cumula profiturile societăţilor din subordinea sa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS