7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria, reclamată pentru abuzuri împotriva cailor

Primăria, reclamată pentru abuzuri împotriva cailor

Federaţia Română pentru Protecţia şi Controlul Animalelor (FRPCA), cu sediul în Craiova, protestează faţă de modul în care Primăria Târgu Jiu gestionează problema cailor aflaţi în oborul de gloabe, care au fost capturaţi de autorităţi, pentru că erau lăsaţi nesupravegheaţi.

 

GORJ. FRPCA Gorj a emis ieri un comunicat, pe care l-a trimis Primăriei şi Consiliului Local Târgu Jiu, prin care îşi exprimă indignarea faţă de modul în care sunt ţinuţi şi valorificaţi caii din oborul de gloabe.

În urmă cu câteva zile, un reprezentant al Direcţiei Finanţelor Publice Gorj a precizat că animalele vor fi preluate de la primărie, după zece zile de la capturarea lor, şi valorificate apoi la un abator autorizat din judeţul Teleorman, care exportă producţia în Belgia. Reprezentanţii FRPCA Gorj consideră că toate aceste măsuri sunt ilegale. Mircea Şerbănoiu, preşedintele organizaţiei, spune că la nivelul Primăriei Târgu Jiu nu este înfiinţat legal un serviciu care să se ocupe de strângerea, transportul, adăpostirea, hrănirea şi asigurarea asistenţei veterinare pentru animalele de talie mare şi că adăpostul în care sunt ţinuţi caii nu este corespunzător şi nu are autorizaţie sanitar-veterinară. Acesta mai afirmă că aninalele nu sunt îngrijite corespunzător şi sunt maltratate: „Animalele sunt ţinute fără hrană, asistenţă veterinară autorizată, fapt constatat personal în urma vizitei la acest adăpost. Deţinătorii de cai care doresc să şi-i revendice sunt puşi pe drumuri şi ţinuţi la poarta adăpostului zile bune. Animalele sunt maltratate. Proprietarii şi-au găsit caii fără coadă, cu coama tăiată şi slabi din cauza lipsei hranei“. De asemenea, el consideră că modalitatea de valorificare a cailor este ilegală: „Cadrul legal nu poate fi Ordonanţa nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi a condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, deoarece caii nu constituie bunuri, în sensul legii. Ei nu sunt bunuri perisabile, aşa cum viaţa nu este un bun perisabil“.

 

Nu se respectă legea

 

Carmen Şerbănoiu, preşedinta Asociaţiei de protecţie a animalelor „Pro Animals“, spune că, potrivit prevederilor legale, bunurile pot fi valorificate doar în baza unei ordonanţe a procurorilor sau a unei hotărâri judecătoreşti: „Bunurile confiscate şi neridicate, conform legii, trec în proprietatea privată a statului în temeiul unei ordonanţe emise de procuror sau a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Nu caii sunt principalii vinovaţi, ci proprietarii lor, care-i lasă nesupravegheaţi“. Potrivit acesteia, o organizaţie de protecţie a animalelor din Bucureşti intenţionează să trimită un protest tuturor oraşelor înfrăţite cu municipiul Târgu Jiu, precum şi Parlamentului European.

 

„Caii sunt îngrijiţi“

 

Ramona Evulescu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Târgu Jiu, precizează că animalele care se află în oborul de gloabe sunt îngrijite corespunzător şi, mai mult decât atât, caii sunt microcipaţi: „În primul rând, caii reprezintă o problemă de care primăria a trebuit să se ocupe, deoarece sunt multe probleme care apar pentru că sunt lăsaţi în libertate. Toate animalele capturate sunt microcipate de Direcţia Sanitar-Veterinară. Cabalinele sunt îngrijite şi hrănite corespunzător. Acuzaţiile că ar fi maltratate sunt nefondate. Primăria nu valorifică animalele şi nu le duce la abator. Caii sunt predaţi Direcţiei Finanţelor Publice, care îi valorifică după cum consideră. Conform prevederilor legale, calul este bun mobil perisabil. Sunt respectate prevederile Hotărârii nr. 731 din 4 iulie 2007 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi a condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului. Dacă domnul Şerbănoiu vrea, poate să se implice şi dânsul în soluţionarea acestei probleme. Nu este adevărat că proprietarii animalelor vin şi sunt ţinuţi pe la porţi. Aceştia au obligaţia să-şi ţină caii în gospodăria dumnealor, nu să-i lase nesupravegheaţi. Noi nu avem cum să anunţăm lipsa calului, dacă nu ştim al cui este. Proprietarii cabalinelor nu vor să-i microcipeze“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII