17.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024

Mica debarasare

Peste 1.950 de kilograme de deşeuri electrice şi electrocasnice s-au strâns în judeţul Gorj în prima zi a campaniei „Marea debarasare“. Cantitatea nu i-a mulţumit pe reprezentanţii autorităţilor locale.

 

„Marea debarasare“ a demarat sâmbătă la ora 10.00 şi vreme de trei ceasuri angajaţii primăriei şi ai firmelor de reciclat au adunat deşeurile electrice şi electrocasnice (DEE) din faţa blocurilor sau chiar din apartamentele târgujienilor. Oamenii au scos în faţa blocurilor televizoare vechi, frigidere ieşite din uz sau aragazuri de zeci de ani. Reprezentanţii Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Gorj şi cei ai Primăriei Târgu Jiu, ajutaţi de angajaţii unei firme de reciclare, s-au întâlnit în centrul oraşului, de unde au pornit pe străzi. Prima oprire a avut loc la sediul Poliţiei Municipale. Poliţiştii au scos din debarale mai multe televizoare ieşite din uz, aparate de radio de acum 30 de ani şi alte aparate electrice nefolosite de multă vreme. „Ne-a bucurat faptul că poliţiştii ne-au chemat să le luăm deşeurile electrice. Este foarte important ca toţi să renunţăm la aceste obiecte, pe care nu le mai folosim şi ne ocupă imobilele degeaba. O să fac un apel la toate instituţiile statului să scoată afară DEE-urile“, a precizat Gheorghe Fometescu, directorul APM Gorj.

Dumitru Vede, de 83 de ani, a renunţat la un televizor, la un frigider vechi şi la două boilere pe care nu le mai folosea de foarte multă vreme. „Am aflat din presă despre faptul că vor veni cei de la primărie şi de la Mediu să ia vechile aparate. Îmi ocupau camera degeaba şi nu a avut cine să mă ajute să le duc de aci. Este foarte bine că au venit să le ia“, a spus bătrânul. Şi Leontina Vasiloaie, de 73 de ani, a renunţat la un aragaz vechi, pe care nu-l mai folosea. Femeia a aflat de campanie de la televizor şi s-a bucurat că a putut scăpa de vechiul electrocasnic.

 

Doar câteva sute de kilograme de deşeuri

 

În municipiul Târgu Jiu au fost adunate de la cetăţeni doar 680 de kilograme de deşeuri electrice şi electrocasnice. Din păcate, această cantitate este mică în comparaţie cu cea strânsă în alte oraşe mari din România. „Noi suntem mai săraci, nu ne permitem să ne cumpărăm un televizor o dată la doi-trei ani, cum se întâmplă în Europa. De exemplu, eu nu am avut ce să scot în faţa blocului. La Rovinari, în ciuda faptului că am făcut o vastă campanie de informare a cetăţenilor, nu s-a strâns nici un kilogram, deşi este un oraş destul de mare“, a precizat Gheorghe Fometescu. Nici în celelalte localităţi urbane din judeţul Gorj lucrurile nu au stat mai bine. La Turceni, Bumbeşti-Jiu şi Motru s-au strâns între 200 şi 300 de kilograme de deşeuri electrice şi electrocasnice. „Nu am ce să dau, nu am în apartament nici un aparat vechi, pe care să nu-l mai folosesc. Am aflat de campanie, am auzit chiar şi o maşină care anunţa debarasarea prin megafoane, dar nu am la ce să renunţ“, a spus Ilie Stroe, din Rovinari.

 

„Marea debarasare“ se mută la ţară

 

În opinia lui Gheorghe Fometescu, marea debarasare ar avea mai mult succes în localităţile din mediul rural. „Vă ofer exemplul meu personal: la oraş nu am avut ce să scot, dar la Ciuperceni, la ţară, am destule. Am două televizoare vechi, aduse de la Târgu Jiu, un frigider vechi şi un aragaz. Cred că foarte mulţi cetăţeni au dus aparatura veche la ţară şi ar trebui să facem această campanie în mediul rural. O să aleg patru comune în care să mergem în prima sâmbătă din luna noiembrie. Va fi o problemă cu combustibilul, dar vom găsi o rezolvare. Marea debarasare nu este o competiţie, însă cred că în mediul rural sunt mai multe DEE-uri. Lumea le depozitează la ţară tocmai ca să scape de ele de la oraş. Vom vedea luna viitoare câte reuşim să strângem. Rezultatul de sâmbătă nu mă mulţumeşte, dar cred că principala cauză este aceea că suntem săraci şi nu ne schimbăm prea des electrocasnicele“, a afirmat Gheorghe Fometescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS