10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNoul laborator al DSVSA, aproape gata

Noul laborator al DSVSA, aproape gata

Laboratorul ultramodern al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) este aproape gata, după cum a anunţat conducerea instituţiei. Cu toate că fondurile de la SAPARD întârzie să apară, lucrările nu au fost oprite, astfel că autorităţile apreciază că se vor încadra în termenul-limită de pe 20 septembrie.

OLT. Aparatura a fost deja achiziţionată, iar acum specialiştii fac demersuri pentru montarea ei. „Apreciez că lucrările sunt realizate în proporţie de aproximativ 95%, iar constructorul ne-a dat asigurări că termenul-limită impus de SAPARD va fi respectat. Sunt într-adevăr unele întârzieri la primirea banilor, însă constructorul a decis să nu sisteze lucrările şi a acceptat să primească banii ulterior“, a spus Veronel Bolborea, directorul DSVSA Olt. Acesta a adăugat că, în prezent, la nivelul DSVSA se fac demersuri pentru obţinerea tuturor autorizaţiilor, astfel încât laboratorul să funcţioneze legal.

 

Lipsă de specialişti

 

Înainte ca laboratorul să înceapă să funcţioneze, va fi însă nevoie de specialişti care să ştie să folosească aparatura modernă. Reprezentanţii Direcţiei au estimat că va mai trece aproximativ o jumătate de an până ce sistemele de determinări la alimentele intrate pe piaţă sau la unele boli majore ale animalelor vor fi realizate în acest laborator.

În cadrul laboratorului se vor face analize la toate alimentele care vor intra pe piaţă. Graţie unui aparat multifuncţional, se vor putea face determinări şi pentru boli majore şi organisme modificate genetic, la reziduuri şi contaminanţi din alimente, furaje, materii prime, metale grele din apă şi diverse produse. Implementarea sistemelor de lucru nu se va face însă prea uşor, fiecare metodă utilizată în laboratoare având nevoie de acreditare.

Încă de pe acum, reprezentanţii insituţiei îşi pun problema specialiştilor care vor lucra în laborator. Aceştia trebuie să fie medici cu experienţă, întrucât aparatura şi analizele ce se vor efectua acolo vor fi dintre cele mai sofisticate. Conducerea DSVSA a anunţat că va fi nevoie de cel puţin cinci specialişti imediat după finalizarea lucrărilor. „Luăm în calcul şi varianta ca în laborator să lucreze specialiştii care au deja experienţă în domeniu, fiind în prezent angajaţi ai Direcţiei. Nu vom accepta să angajăm decât oameni pregătiţi, pentru că aparatura şi operaţiunile care se vor desfăşura în laborator cer specialişti“, a anunţat cu ceva timp în urmă directorul DSVSA.

Laboratorul care va funcţiona la Satina va fi una dintre cele 16 investiţii de acest gen realizate cu bani nerambursabili de la Uniunea Europeană. Luna trecută a fost dat în folosinţă primul laborator din această serie, la Slobozia.

Valoarea totală a investiţiei este de peste 33 de miliarde de lei vechi, iar lucrările de amenajare sunt realizate de SC Primacons SRL, firma omului de afaceri Octavian Bălţoi. Primul termen pentru finalizarea lucrărilor de extindere şi modernizare a fost 16 iulie, dar conflictele apărute între constructorii care au participat la licitaţie au întârziat începerea lucrărilor. SAPARD a decis să prelungească termenul până la 20 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS