22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTermoficarea pune sechestru pe bunurile craiovenilor

Termoficarea pune sechestru pe bunurile craiovenilor

Regia a semnat ieri un contract cu firma de avocatură Urban şi Asociaţii pentru executarea silită a rău-platnicilor. Craiovenii care au restanţe se pot trezi cu maşinile şi casele scoase la vânzare. Termoficarea are de recuperat de la populaţie peste 25 de milioane de euro.

Regia de Termoficare Craiova a încheiat ieri un contract cu firma de avocatură Urban şi Asociaţii prin care a cesionat o parte din creanţele de 90 de milioane de lei (25,7 milioane de euro) pe care le are de încasat de la populaţie. Potrivit reprezentanţilor firmei de avocatură, în prima etapă, Regia a cesionat suma de 7,5 milioane de lei (2,14 milioane de euro), pe care o au de achitat cinci asociaţii de proprietari. În etapele următoare, Termoficarea va cesiona către Urban şi Asociaţii întreaga creanţă. Firma ar urma să încaseze un comision de succes de 5% din valoarea restanţelor – 2,57 milioane de euro în cazul recuperării în totalitate a debitelor.
În condiţiile actuale, craiovenii restanţieri s-a putea trezi cu sechestru pe conturi, maşini sau apartamente. Bogdan Bălan, avocat la Urban şi Asociaţii, a explicat cum funcţionează sistemul: „Asociaţiile de proprietari nu au patrimoniu, deci nu pot fi executate ca persoane juridice. În acest condiţii, le vom convinge să ne cesioneze creanţele pe care le au de recuperat de la proprietari. În baza acestor acte, noi putem trece la executarea silită. Vom începe cu câteva adrese, telefoane, prin care încercăm să rezolvăm cazurile pe cale amiabilă. Dacă nu se poate, vom trece la sechestre. Cel mai uşor se pot pune sechestre pe conturi şi maşini, iar dacă suma este foarte mare, se vor scoate apartamentele la vânzare. Avem experienţă în domeniu, pentru că la fel am procedat şi la Braşov, unde s-a ajuns şi la faza în care am scos la vânzare locuinţele“.

Probleme de natură juridică

Directorul Regiei de Termoficare Craiova, Tatian Tudorache, nu a fost de găsit pentru un punct de vedere asupra acestei probleme. GdS va prezenta în ziarul de mâine lista celor cinci asociaţii de proprietari care vor intra în focul executărilor silite. Recuperarea creanţelor ridică probleme de natură juridică. Rămâne de văzut cum va convinge Urban şi Asociaţii asociaţiile să-i cesioneze creanţele.  
„Nu se pune problema, pentru că există riscul debranşării. Nici un preşedinte de asociaţie nu va accepta ca asociaţia întreagă să fie debranşată din cauza unora care nu plătesc“, este de părere Bogdan Bălan. Pe de altă parte, reprezentanţii Uniunii care reprezintă asociaţiile susţin că acţiunea executării silite are puţine şanse de reuşită. „Vor lua parul ca să-i facă să plătească? De ce nu au făcut nimic când datoriile erau mai mici? Era o soluţie să separe reţelele de furnizare şi cine nu plătea era debranşat, dar acum s-au adunat datorii. Eu cred că aceste regii ale primăriei au fost folosite ca debuşee politice şi acum nu ştiu pe unde să scoată cămaşa. Mai există şi o problemă legală: în baza cărui document execută ei proprietarii?“, a declarat Paul Dumitrache, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari Dolj.  
Este de aşteptat ca decizia de cesionare a creanţelor de către asociaţiile de proprietari să provoace mari scandaluri, pentru că este nevoie de întrunirea AGA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII